NYHET Publicerad

Digital domstol ger fler tillgång till rättsväsendet

NYKLÄCKT En vän förde samman de unga entreprenörerna Johan Hedén Hultgren och Jakob Elander. Mötet blev ett nytt företag, Swiftcourt. Nu lanserar de en digital domstol som löser mindre tvister när rättsväsendet inte räcker till. 

Domstol 2

Johan Hedén Hultgren (t.h.) hade tänkt sig en karriär som fotbollsproffs och inledde en kort fotbollssejour i Trelleborg. Efter juridikstudierna träffade han Jakob Elander, tillsammans skapade de Swiftcourt.

Foto: OLA TORKELSSON

När juristen Jakob Elander satt ting i Göteborg såg han på nära håll hur många rättstvister om småbelopp kostade oproportionerligt mycket pengar. Han fick en idé.

En tid senare, under våren 2013, fördes han samman med Johan Hedén Hultgren av en gemensam vän – Fredrik Andersson som idag är en av ägarna till Swiftcourt – som tänkte att möts de här entreprenörssjälarna så kommer det att hända saker. Det gjorde det. En vecka efter första mötet hade Johan Hedén Hultgren kommit igång med det nya företaget.

– Jakob är idégivaren och jag är arkitekten, det har varit så ända från början. Han ansvarar för produktstrategi. Jag är verkställaren, säger Johan Hedén Hultgren. 

Men vad var det för idé Jakob Elander fick? I korthet handlar den om ett alternativt skiljeförfarande. En tvistlösning i konventionella domstolar blir ofta kostsam och tidsödande. Swiftcourt har bantat ned processen till sex veckor.

De trätande parterna har en skriftväxling i två omgångar under en fyraveckorsperiod. Sedan skriver en av Swiftcourts anlitade jurister en dom som inte kan överklagas. 

Johan Hedén Hultgren menar att marknadspotentialen är stor. Han uttrycker det som att många saknar ”access to justice”, det vill säga att de inte har tillgång till rättsväsendet. När det gäller den här typen av småärenden saknar 40-60 procent i västvärlden access to justice, enligt honom. 

– Vår digitala domstol är ett alternativ till de allmänna domstolarna så att privatpersoner och mindre företag kan lösa tvister om mindre belopp för en låg kostnad.

Annons

För att säkerställa att affärsmodellen håller, att Swiftcourts skiljeförfarande följer lagar och regler och att marknadsföringen är tillräckligt tydlig, har de bollat idéer med nära och kära samt pratat med både potentiella kunder, jurister, domare och andra experter på området.

– Ett av de första testen var att jag frågade min pappa vad en tvist är för någonting. Han sa att det är väl en slags dans.

Swiftcourts satsning är i sin linda. I somras smyglanserades den digitala domstolen i Sverige och i dagarna har den internationella plattformen lanserats. Efter årsskiftet väntar USA.

Johan Hedén Hultgren berättar att mycket tid har gått åt att bygga varumärket för att få acceptans för den digitala domstolen. Företagarna har varit med i tävlingar och inlett flera samarbeten med till exempel juristbyråer och företag. Vid lanseringen i USA kommer Swiftcourt att ha sin digitala domstol integrerad i en tjänst som tillhandahålls av en samarbetspartner. 

Intresset är stort för den digitala domstolen, om man får tro Johan Hedén Hultgren. Däremot är juristskrået inte lika lättflirtat.

– Det är en av de mest traditionsbundna branscherna som finns. De har i princip jobbat på samma sätt i flera hundra år.

Swiftcourt

Startår: 2015
Affärsidé: Digitalt verktyg för att lösa tvister för små för att domstolar ska lägga tid på dem.
Ägare:
Jakob Elander, Johan Hedén Hultgren, Hampus Sahlin, Mike Moghaddas, Fredrik Andersson och Niklas Holmquist
Anställda: 2
Omsättningsmål 2015: 1 miljon kronor

Därför kommer vi att lyckas:
  • Idag saknas det förutsättningar att lösa tvister på mindre belopp, vi gör det möjligt.
  • Trender som shared economy gör att vi gör affärer sinsemellan i stor utsträckning, särskilt online. Idag finns det inget sätt att göra dessa affärer trygga, Swiftcourt gör det möjligt.
  • Swiftcourt bygger på en lagstiftning som är harmoniserad över hela världen, vilket innebär att vi snabbt kan skala upp och lösa samma problem i flera länder.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”