NYHET Publicerad

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.

Fredrik Ståhl framför Villa Strömsfors.
Foto: Anders Andersson/TT
Fredrik Ståhl har lyckats med det många drömmer om – att starta en konferensanläggning långt ifrån storstadens brus. Vägen dit har gått via stilsäker renovering, marknadsföring i sociala medier och rätt personal.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
"Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event", säger Fredrik Ståhl.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

Redan för 20 år sedan smög Fredrik Ståhl omkring utanför Villa Strömsfors och beundrade den övergivna villan mitt ute i skogen i Strömsfors i Västergötland. När han för fyra år sedan upptäckte att villan var till salu gav han sig in i en budgivning med sina syskon och sin dåvarande fru Maria – som de vann. I ett och ett halvt år smide de planer för villans framtid. Därefter väntade en lika lång period av renovering.

– Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event, säger Fredrik Ståhl.

Till vardags arbetar Fredrik Ståhl som vd för fastighetsdelen i familjeföretaget Hökerum bygg. Att ha ena foten i en gedigen byggfirma hjälper naturligtvis till när man ska renovera en förfallen byggnad med över 100 år på nacken. Med det borgar inte för en helt smärtfri renovering, påpekar Fredrik Ståhl.

– I början där i drömfasen har man ju skygglappar på. Hade vi vetat vad som väntade vet jag inte om vi tagit oss an detta. Det har varit mycket tankeverksamhet och problemlösning för att lösa alla krav som ställs för att få bedriva konferensverksamhet i villan. Bara att handikappanpassa och brandsäkra huset tog tid plus en massa andra bestämmelser vi var tvungna att ha koll på.

Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.

– Det ska vara enkelt att bo här. I köket har vi till exempel valt bort stora restaurangmaskiner så att man inte ska behöva vara utbildad i storkökskunskap för att kunna laga en middag, säger Fredrik Ståhl.

Byggprocessen har följts av nyfikna lokalbor. Efter invigningen i oktober förra året väntade en period med julbordsgäster, i första hand lokala gäster. Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.

Annons

I dag har de anställt en föreståndare, Carin Victorin, som sköter den dagliga driften och är ansvarig för konferensverksamheten. Under hösten har de huserat flera olika bröllop, konferenser och ett träningsevent.

Vad krävs det då för att blåsa liv i ett drömprojekt som Villa Strömsfors?

– Tänk inte som alla andra och utnyttja det som är annorlunda i ditt koncept. Till oss kommer man för att slippa stadspulsen, gå ned i varv och njuta av skogen i en härlig atmosfär i villan. Att vi dessutom har lyckats hitta rätt personal som tar hand om villan med känsla för att ge besökarna en unik vistelse har också en avgörande roll.

Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

– Vi tänker inte bygga ut huset utan funderar i stället på hur vi kan skapa boenden runt villan med egen stil och touch. Sen har vi ett gammalt växthus som vi vill göra något spännande med. Det finns mer att göra.

Villa Strömsfors

Grundare: Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB.
Startår: 2014.
Produkt: Konferensanläggning.
Affärsidé: Erbjuda en möjlighet för människor att bo och umgås i en av Sveriges vackraste villor.
Anställda: Cirka tio personer.
Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor (2017).

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt och ett koncept som passar den som vill ha något annat än en ordinär konferens.
  2. Villan har en speciell atmosfär och historia som kryddas med engagerad personal.
  3. Tydlig målbild och personligt engagemang från ägare.

 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.