NYHET Publicerad

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.

Fredrik Ståhl framför Villa Strömsfors.
Foto: Anders Andersson/TT
Fredrik Ståhl har lyckats med det många drömmer om – att starta en konferensanläggning långt ifrån storstadens brus. Vägen dit har gått via stilsäker renovering, marknadsföring i sociala medier och rätt personal.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
"Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event", säger Fredrik Ståhl.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

Redan för 20 år sedan smög Fredrik Ståhl omkring utanför Villa Strömsfors och beundrade den övergivna villan mitt ute i skogen i Strömsfors i Västergötland. När han för fyra år sedan upptäckte att villan var till salu gav han sig in i en budgivning med sina syskon och sin dåvarande fru Maria – som de vann. I ett och ett halvt år smide de planer för villans framtid. Därefter väntade en lika lång period av renovering.

– Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event, säger Fredrik Ståhl.

Till vardags arbetar Fredrik Ståhl som vd för fastighetsdelen i familjeföretaget Hökerum bygg. Att ha ena foten i en gedigen byggfirma hjälper naturligtvis till när man ska renovera en förfallen byggnad med över 100 år på nacken. Med det borgar inte för en helt smärtfri renovering, påpekar Fredrik Ståhl.

– I början där i drömfasen har man ju skygglappar på. Hade vi vetat vad som väntade vet jag inte om vi tagit oss an detta. Det har varit mycket tankeverksamhet och problemlösning för att lösa alla krav som ställs för att få bedriva konferensverksamhet i villan. Bara att handikappanpassa och brandsäkra huset tog tid plus en massa andra bestämmelser vi var tvungna att ha koll på.

Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.

– Det ska vara enkelt att bo här. I köket har vi till exempel valt bort stora restaurangmaskiner så att man inte ska behöva vara utbildad i storkökskunskap för att kunna laga en middag, säger Fredrik Ståhl.

Byggprocessen har följts av nyfikna lokalbor. Efter invigningen i oktober förra året väntade en period med julbordsgäster, i första hand lokala gäster. Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.

Annons

I dag har de anställt en föreståndare, Carin Victorin, som sköter den dagliga driften och är ansvarig för konferensverksamheten. Under hösten har de huserat flera olika bröllop, konferenser och ett träningsevent.

Vad krävs det då för att blåsa liv i ett drömprojekt som Villa Strömsfors?

– Tänk inte som alla andra och utnyttja det som är annorlunda i ditt koncept. Till oss kommer man för att slippa stadspulsen, gå ned i varv och njuta av skogen i en härlig atmosfär i villan. Att vi dessutom har lyckats hitta rätt personal som tar hand om villan med känsla för att ge besökarna en unik vistelse har också en avgörande roll.

Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

– Vi tänker inte bygga ut huset utan funderar i stället på hur vi kan skapa boenden runt villan med egen stil och touch. Sen har vi ett gammalt växthus som vi vill göra något spännande med. Det finns mer att göra.

Villa Strömsfors

Grundare: Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB.
Startår: 2014.
Produkt: Konferensanläggning.
Affärsidé: Erbjuda en möjlighet för människor att bo och umgås i en av Sveriges vackraste villor.
Anställda: Cirka tio personer.
Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor (2017).

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt och ett koncept som passar den som vill ha något annat än en ordinär konferens.
  2. Villan har en speciell atmosfär och historia som kryddas med engagerad personal.
  3. Tydlig målbild och personligt engagemang från ägare.

 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.