NYHET Publicerad

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.

Fredrik Ståhl framför Villa Strömsfors.
Foto: Anders Andersson/TT
Fredrik Ståhl har lyckats med det många drömmer om – att starta en konferensanläggning långt ifrån storstadens brus. Vägen dit har gått via stilsäker renovering, marknadsföring i sociala medier och rätt personal.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
"Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event", säger Fredrik Ståhl.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.
Villa Strömsfors
Foto: Anderss Andersson/TT
Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

Redan för 20 år sedan smög Fredrik Ståhl omkring utanför Villa Strömsfors och beundrade den övergivna villan mitt ute i skogen i Strömsfors i Västergötland. När han för fyra år sedan upptäckte att villan var till salu gav han sig in i en budgivning med sina syskon och sin dåvarande fru Maria – som de vann. I ett och ett halvt år smide de planer för villans framtid. Därefter väntade en lika lång period av renovering.

– Vår tanke har hela tiden varit att få Villa Strömsfors att leva upp igen. Eftersom huset bara har nio rum med plats för 18 personer kom vi ganska snabbt fram till att hotellverksamhet inte var ett alternativ. I stället vänder vi oss till slutna sällskap som konferenser, bröllop och event, säger Fredrik Ståhl.

Till vardags arbetar Fredrik Ståhl som vd för fastighetsdelen i familjeföretaget Hökerum bygg. Att ha ena foten i en gedigen byggfirma hjälper naturligtvis till när man ska renovera en förfallen byggnad med över 100 år på nacken. Med det borgar inte för en helt smärtfri renovering, påpekar Fredrik Ståhl.

– I början där i drömfasen har man ju skygglappar på. Hade vi vetat vad som väntade vet jag inte om vi tagit oss an detta. Det har varit mycket tankeverksamhet och problemlösning för att lösa alla krav som ställs för att få bedriva konferensverksamhet i villan. Bara att handikappanpassa och brandsäkra huset tog tid plus en massa andra bestämmelser vi var tvungna att ha koll på.

Strategin har varit att bevara det som är värdefullt som till exempel stuckaturer, paneler och ektrappor och kombinera det med en ny modernare stil som skiljer sig från det gamla utan att sticka ut. Ledordet har varit enkelhet.

– Det ska vara enkelt att bo här. I köket har vi till exempel valt bort stora restaurangmaskiner så att man inte ska behöva vara utbildad i storkökskunskap för att kunna laga en middag, säger Fredrik Ståhl.

Byggprocessen har följts av nyfikna lokalbor. Efter invigningen i oktober förra året väntade en period med julbordsgäster, i första hand lokala gäster. Strategisk marknadsföring i sociala medier, som till exempel Instagram och Facebook, har sakta men säkert gett ringar på vattnet i form av besökare från övriga landet.

Annons

I dag har de anställt en föreståndare, Carin Victorin, som sköter den dagliga driften och är ansvarig för konferensverksamheten. Under hösten har de huserat flera olika bröllop, konferenser och ett träningsevent.

Vad krävs det då för att blåsa liv i ett drömprojekt som Villa Strömsfors?

– Tänk inte som alla andra och utnyttja det som är annorlunda i ditt koncept. Till oss kommer man för att slippa stadspulsen, gå ned i varv och njuta av skogen i en härlig atmosfär i villan. Att vi dessutom har lyckats hitta rätt personal som tar hand om villan med känsla för att ge besökarna en unik vistelse har också en avgörande roll.

Det växande intresset för Villa Strömsfors har fått Fredrik Ståhl att planera för byggnationer av ytterligare rum – utanför villan.

– Vi tänker inte bygga ut huset utan funderar i stället på hur vi kan skapa boenden runt villan med egen stil och touch. Sen har vi ett gammalt växthus som vi vill göra något spännande med. Det finns mer att göra.

Villa Strömsfors

Grundare: Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB.
Startår: 2014.
Produkt: Konferensanläggning.
Affärsidé: Erbjuda en möjlighet för människor att bo och umgås i en av Sveriges vackraste villor.
Anställda: Cirka tio personer.
Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor (2017).

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt och ett koncept som passar den som vill ha något annat än en ordinär konferens.
  2. Villan har en speciell atmosfär och historia som kryddas med engagerad personal.
  3. Tydlig målbild och personligt engagemang från ägare.

 

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.