NYHET Publicerad

Flygfoto med en fot kvar på marken

NYKLÄCKT Små lättflugna och radiostyrda drönare utrustade med kamerautrustning. Det har öppnat helt nya möjligheter för flygfotografering, fjärran från forna tiders komplicerade verksamhet. Flypro i Umeå är bland de första ut på en luftburen marknad.

5ee1f115-03fe-438c-b16b-cd73984be8aa-image
Foto: Patrik Löfgren

Att vara tidigt ute på marknaden var avgörande för Anton Hjalmarsson. I Umeåregionen är han ensam om att med hjälp av drönare fotografera allt från fastigheter till skogar.

Anton Hjalmarsson räknar med att i sinom tid ta ett eget flygcertifikat. Men just nu lägger han alla pengar på det nystartade egna företaget Flypro som i och för sig låter honom flyga - men med fötterna kvar på marken.

– Vi använder radiostyrda drönare för flygfotografering åt olika kunders räkning, säger han.

Det är den i det närmaste exploderande utbudet av så kallade Rc-Heli, små helikoptrar eller flygplan som styrs från marken och kan bära laster upp till två kilo, som skapat en helt ny marknad.

– Jag hade länge sysslat med foto och film när jag upptäckte att en drönare utan problem kan bära en kamera. Då insåg jag att det skapade hur många möjligheter som helst och att det borde gå att driva företag kring det här.

Anton Hjalmarsson är inte ensam om att gilla de möjligheter som en liten flygande farkost ger. Men det är fortfarande få som tagit steget över till att omsätta det i ett företag. En kartläggning av marknaden i och omkring Umeå visade att det bara fanns ytterligare ett företag som arbetade professionellt med drönare.

– Men de har en egen nisch och arbetar med mätningar från luften. Jag har riktat in mig på fotograferingar av olika objekt och det är något som bland annat fastighetsmäklare, byggföretag och skogsnäringen är intresserad av. Högupplösta bilder är också intressant för de som sysslar med stadsplanering. Dessutom är höghöjdsinspektioner och besiktningar enkelt med en kameraförsedd drönare.

Som i alla nystartade branscher är tillträdet till kunder det första och största hindret att överbrygga. Kundbearbetningen kräver i princip enskilda besök hos var och en.

– Och framför allt att visa upp referensmaterial. Får jag möjlighet att visa foto och filmer och förklara hur det fungerar, då blir det mycket lättare att börja tala om konkreta uppdrag. Men det är mycket fotarbete.

Annons

Steget från hobby till upptäckten av en affärsidé och därmed ett företag, har gått via BIC Factory, en företagsinkubator som drivs av Umeå kommun. Målsättningen är att upptäcka och stödja unga entreprenörer med bra affärsidéer.
– Det har varit väldigt bra. Jag är bara 19 år och har i och för sig drivit UF-företag i gymnasiet och arbetade med design och layout, men Flypro är ju på riktigt. Här får jag stöd och tips, en skuggstyrelse att bolla idéer med och nätverk med andra nystartade företag.

Anton Hjalmarsson är övertygad om att möjligheterna när det gäller små flygande farkoster är i det närmast outtömliga. I takt med utvecklingen blir även de minsta modellerna allt kraftigare och kan användas på flera olika områden.

– De går ju att styra med gps vilket gör att man kan flyga dem längre sträckor utan att ha ögonkontakt med den. Jag vet att man till exempel tranporterar post ut till öar och andra platser som är svåra att nå. Jag är ju tidigt ute i den här branschen och kan tänka mig flera olika möjligheter att utveckla företaget.

– Jag har alltid velat bli företagare så det här är det jag ska hålla på med!

Flypro

Startår: 2014
Grundare: Anton Hjalmarsson
Ort: Umeå
Omsättning: ”Det går inte att svara på än men jag siktar på 350 000 första året”.
Anställda: 0
Målgrupp: Byggföretag, skogsnäringen, fastighetsmäklare

Därför kommer jag att lyckas:

• Jag är tidigt ute på en helt ny marknad
• Det är en ny teknik, mycket prisvärd i förhållande till äldre teknik
• Teknikutvecklingen går snabbt och det kommer hela tiden nya användningsområden

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.