NYHET Publicerad

Flygfoto med en fot kvar på marken

NYKLÄCKT Små lättflugna och radiostyrda drönare utrustade med kamerautrustning. Det har öppnat helt nya möjligheter för flygfotografering, fjärran från forna tiders komplicerade verksamhet. Flypro i Umeå är bland de första ut på en luftburen marknad.

5ee1f115-03fe-438c-b16b-cd73984be8aa-image
Foto: Patrik Löfgren

Att vara tidigt ute på marknaden var avgörande för Anton Hjalmarsson. I Umeåregionen är han ensam om att med hjälp av drönare fotografera allt från fastigheter till skogar.

Anton Hjalmarsson räknar med att i sinom tid ta ett eget flygcertifikat. Men just nu lägger han alla pengar på det nystartade egna företaget Flypro som i och för sig låter honom flyga - men med fötterna kvar på marken.

– Vi använder radiostyrda drönare för flygfotografering åt olika kunders räkning, säger han.

Det är den i det närmaste exploderande utbudet av så kallade Rc-Heli, små helikoptrar eller flygplan som styrs från marken och kan bära laster upp till två kilo, som skapat en helt ny marknad.

– Jag hade länge sysslat med foto och film när jag upptäckte att en drönare utan problem kan bära en kamera. Då insåg jag att det skapade hur många möjligheter som helst och att det borde gå att driva företag kring det här.

Anton Hjalmarsson är inte ensam om att gilla de möjligheter som en liten flygande farkost ger. Men det är fortfarande få som tagit steget över till att omsätta det i ett företag. En kartläggning av marknaden i och omkring Umeå visade att det bara fanns ytterligare ett företag som arbetade professionellt med drönare.

– Men de har en egen nisch och arbetar med mätningar från luften. Jag har riktat in mig på fotograferingar av olika objekt och det är något som bland annat fastighetsmäklare, byggföretag och skogsnäringen är intresserad av. Högupplösta bilder är också intressant för de som sysslar med stadsplanering. Dessutom är höghöjdsinspektioner och besiktningar enkelt med en kameraförsedd drönare.

Som i alla nystartade branscher är tillträdet till kunder det första och största hindret att överbrygga. Kundbearbetningen kräver i princip enskilda besök hos var och en.

– Och framför allt att visa upp referensmaterial. Får jag möjlighet att visa foto och filmer och förklara hur det fungerar, då blir det mycket lättare att börja tala om konkreta uppdrag. Men det är mycket fotarbete.

Annons

Steget från hobby till upptäckten av en affärsidé och därmed ett företag, har gått via BIC Factory, en företagsinkubator som drivs av Umeå kommun. Målsättningen är att upptäcka och stödja unga entreprenörer med bra affärsidéer.
– Det har varit väldigt bra. Jag är bara 19 år och har i och för sig drivit UF-företag i gymnasiet och arbetade med design och layout, men Flypro är ju på riktigt. Här får jag stöd och tips, en skuggstyrelse att bolla idéer med och nätverk med andra nystartade företag.

Anton Hjalmarsson är övertygad om att möjligheterna när det gäller små flygande farkoster är i det närmast outtömliga. I takt med utvecklingen blir även de minsta modellerna allt kraftigare och kan användas på flera olika områden.

– De går ju att styra med gps vilket gör att man kan flyga dem längre sträckor utan att ha ögonkontakt med den. Jag vet att man till exempel tranporterar post ut till öar och andra platser som är svåra att nå. Jag är ju tidigt ute i den här branschen och kan tänka mig flera olika möjligheter att utveckla företaget.

– Jag har alltid velat bli företagare så det här är det jag ska hålla på med!

Flypro

Startår: 2014
Grundare: Anton Hjalmarsson
Ort: Umeå
Omsättning: ”Det går inte att svara på än men jag siktar på 350 000 första året”.
Anställda: 0
Målgrupp: Byggföretag, skogsnäringen, fastighetsmäklare

Därför kommer jag att lyckas:

• Jag är tidigt ute på en helt ny marknad
• Det är en ny teknik, mycket prisvärd i förhållande till äldre teknik
• Teknikutvecklingen går snabbt och det kommer hela tiden nya användningsområden

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.