NYHET Publicerad

Flygfoto med en fot kvar på marken

NYKLÄCKT Små lättflugna och radiostyrda drönare utrustade med kamerautrustning. Det har öppnat helt nya möjligheter för flygfotografering, fjärran från forna tiders komplicerade verksamhet. Flypro i Umeå är bland de första ut på en luftburen marknad.

5ee1f115-03fe-438c-b16b-cd73984be8aa-image
Foto: Patrik Löfgren

Att vara tidigt ute på marknaden var avgörande för Anton Hjalmarsson. I Umeåregionen är han ensam om att med hjälp av drönare fotografera allt från fastigheter till skogar.

Anton Hjalmarsson räknar med att i sinom tid ta ett eget flygcertifikat. Men just nu lägger han alla pengar på det nystartade egna företaget Flypro som i och för sig låter honom flyga - men med fötterna kvar på marken.

– Vi använder radiostyrda drönare för flygfotografering åt olika kunders räkning, säger han.

Det är den i det närmaste exploderande utbudet av så kallade Rc-Heli, små helikoptrar eller flygplan som styrs från marken och kan bära laster upp till två kilo, som skapat en helt ny marknad.

– Jag hade länge sysslat med foto och film när jag upptäckte att en drönare utan problem kan bära en kamera. Då insåg jag att det skapade hur många möjligheter som helst och att det borde gå att driva företag kring det här.

Anton Hjalmarsson är inte ensam om att gilla de möjligheter som en liten flygande farkost ger. Men det är fortfarande få som tagit steget över till att omsätta det i ett företag. En kartläggning av marknaden i och omkring Umeå visade att det bara fanns ytterligare ett företag som arbetade professionellt med drönare.

– Men de har en egen nisch och arbetar med mätningar från luften. Jag har riktat in mig på fotograferingar av olika objekt och det är något som bland annat fastighetsmäklare, byggföretag och skogsnäringen är intresserad av. Högupplösta bilder är också intressant för de som sysslar med stadsplanering. Dessutom är höghöjdsinspektioner och besiktningar enkelt med en kameraförsedd drönare.

Som i alla nystartade branscher är tillträdet till kunder det första och största hindret att överbrygga. Kundbearbetningen kräver i princip enskilda besök hos var och en.

– Och framför allt att visa upp referensmaterial. Får jag möjlighet att visa foto och filmer och förklara hur det fungerar, då blir det mycket lättare att börja tala om konkreta uppdrag. Men det är mycket fotarbete.

Annons

Steget från hobby till upptäckten av en affärsidé och därmed ett företag, har gått via BIC Factory, en företagsinkubator som drivs av Umeå kommun. Målsättningen är att upptäcka och stödja unga entreprenörer med bra affärsidéer.
– Det har varit väldigt bra. Jag är bara 19 år och har i och för sig drivit UF-företag i gymnasiet och arbetade med design och layout, men Flypro är ju på riktigt. Här får jag stöd och tips, en skuggstyrelse att bolla idéer med och nätverk med andra nystartade företag.

Anton Hjalmarsson är övertygad om att möjligheterna när det gäller små flygande farkoster är i det närmast outtömliga. I takt med utvecklingen blir även de minsta modellerna allt kraftigare och kan användas på flera olika områden.

– De går ju att styra med gps vilket gör att man kan flyga dem längre sträckor utan att ha ögonkontakt med den. Jag vet att man till exempel tranporterar post ut till öar och andra platser som är svåra att nå. Jag är ju tidigt ute i den här branschen och kan tänka mig flera olika möjligheter att utveckla företaget.

– Jag har alltid velat bli företagare så det här är det jag ska hålla på med!

Flypro

Startår: 2014
Grundare: Anton Hjalmarsson
Ort: Umeå
Omsättning: ”Det går inte att svara på än men jag siktar på 350 000 första året”.
Anställda: 0
Målgrupp: Byggföretag, skogsnäringen, fastighetsmäklare

Därför kommer jag att lyckas:

• Jag är tidigt ute på en helt ny marknad
• Det är en ny teknik, mycket prisvärd i förhållande till äldre teknik
• Teknikutvecklingen går snabbt och det kommer hela tiden nya användningsområden

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”