NYHET Publicerad

Flygfoto med en fot kvar på marken

NYKLÄCKT Små lättflugna och radiostyrda drönare utrustade med kamerautrustning. Det har öppnat helt nya möjligheter för flygfotografering, fjärran från forna tiders komplicerade verksamhet. Flypro i Umeå är bland de första ut på en luftburen marknad.

5ee1f115-03fe-438c-b16b-cd73984be8aa-image
Foto: Patrik Löfgren

Att vara tidigt ute på marknaden var avgörande för Anton Hjalmarsson. I Umeåregionen är han ensam om att med hjälp av drönare fotografera allt från fastigheter till skogar.

Anton Hjalmarsson räknar med att i sinom tid ta ett eget flygcertifikat. Men just nu lägger han alla pengar på det nystartade egna företaget Flypro som i och för sig låter honom flyga - men med fötterna kvar på marken.

– Vi använder radiostyrda drönare för flygfotografering åt olika kunders räkning, säger han.

Det är den i det närmaste exploderande utbudet av så kallade Rc-Heli, små helikoptrar eller flygplan som styrs från marken och kan bära laster upp till två kilo, som skapat en helt ny marknad.

– Jag hade länge sysslat med foto och film när jag upptäckte att en drönare utan problem kan bära en kamera. Då insåg jag att det skapade hur många möjligheter som helst och att det borde gå att driva företag kring det här.

Anton Hjalmarsson är inte ensam om att gilla de möjligheter som en liten flygande farkost ger. Men det är fortfarande få som tagit steget över till att omsätta det i ett företag. En kartläggning av marknaden i och omkring Umeå visade att det bara fanns ytterligare ett företag som arbetade professionellt med drönare.

– Men de har en egen nisch och arbetar med mätningar från luften. Jag har riktat in mig på fotograferingar av olika objekt och det är något som bland annat fastighetsmäklare, byggföretag och skogsnäringen är intresserad av. Högupplösta bilder är också intressant för de som sysslar med stadsplanering. Dessutom är höghöjdsinspektioner och besiktningar enkelt med en kameraförsedd drönare.

Som i alla nystartade branscher är tillträdet till kunder det första och största hindret att överbrygga. Kundbearbetningen kräver i princip enskilda besök hos var och en.

– Och framför allt att visa upp referensmaterial. Får jag möjlighet att visa foto och filmer och förklara hur det fungerar, då blir det mycket lättare att börja tala om konkreta uppdrag. Men det är mycket fotarbete.

Annons

Steget från hobby till upptäckten av en affärsidé och därmed ett företag, har gått via BIC Factory, en företagsinkubator som drivs av Umeå kommun. Målsättningen är att upptäcka och stödja unga entreprenörer med bra affärsidéer.
– Det har varit väldigt bra. Jag är bara 19 år och har i och för sig drivit UF-företag i gymnasiet och arbetade med design och layout, men Flypro är ju på riktigt. Här får jag stöd och tips, en skuggstyrelse att bolla idéer med och nätverk med andra nystartade företag.

Anton Hjalmarsson är övertygad om att möjligheterna när det gäller små flygande farkoster är i det närmast outtömliga. I takt med utvecklingen blir även de minsta modellerna allt kraftigare och kan användas på flera olika områden.

– De går ju att styra med gps vilket gör att man kan flyga dem längre sträckor utan att ha ögonkontakt med den. Jag vet att man till exempel tranporterar post ut till öar och andra platser som är svåra att nå. Jag är ju tidigt ute i den här branschen och kan tänka mig flera olika möjligheter att utveckla företaget.

– Jag har alltid velat bli företagare så det här är det jag ska hålla på med!

Flypro

Startår: 2014
Grundare: Anton Hjalmarsson
Ort: Umeå
Omsättning: ”Det går inte att svara på än men jag siktar på 350 000 första året”.
Anställda: 0
Målgrupp: Byggföretag, skogsnäringen, fastighetsmäklare

Därför kommer jag att lyckas:

• Jag är tidigt ute på en helt ny marknad
• Det är en ny teknik, mycket prisvärd i förhållande till äldre teknik
• Teknikutvecklingen går snabbt och det kommer hela tiden nya användningsområden

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.