NYHET Publicerad

Full fart för Foap

NYKLÄCKT När Alexandra Bylund och David Los lanserade sin fotoapp Foap för ett år sedan var succén given direkt. "Vi fick ungefär 100 000 nedladdningar första veckan. Det var lika många som Instagram fick när de lanserades", säger Alexandra.

Alexandra Bylund och David Los erövrar världen med Foap – bildligt talat.
Foto: Jacob Härnqvist

Alexandra Bylund och David Los erövrar världen med Foap – bildligt talat.

På Media Evolution City i Malmö sjuder kreativiteten. Här sitter ett stort antal innovativa och nyskapande företag inom mediebranschen, och ett av de mest omtalade företagen just nu är Foap.
- BBC har gjort reportage om oss, vi har varit med i New York Times, Wired, Wall Street Journal, Mashable och TechCrunch. Och så har CNN kört tre inslag om oss, säger Alexandra.

Vad beror då all denna uppståndelse på? Jo, idén att förena den digitala bildbyrån med mobilkamerans fördelar.
- Foap består av två delar, en som är riktad mot fotografen och en som är riktad mot köparen. Fotografen tar en bild med sin smartphone via vår app, laddar upp bilden direkt till Foap Market och får betalt när köparen beställer.
- Med vår app kan alltså vem som helst ta en bild med sin smartphone och ladda upp till försäljning. Köparen kan vara en tidningsredaktion, en reklambyrå, en resebyrå eller vilket slags företag som helst egentligen. Vi är en kombination av Instagram och iStockphoto, säger David.

Att det rör sig om bilder tagna med smartphones kan synas vara en begränsning. Men det är just där styrkan sitter, menar Alexandra.
- Tekniken i kamerorna är så bra nu att det börjar närma sig systemkameranivå. Och eftersom folk tar bilderna spontant och snabbt får vi väldigt fräscha och olika bilder. Vi har ett mycket mer varierat sortiment än de vanliga bildbyråerna. Där är bilderna mera riggade och stela.

Något Alexandra har personlig erfarenhet av.
- Jag har jobbat med marknadsföring på Solresor och vet hur det är att ständigt jaga bilder. Det var hopplöst svårt att hitta en bild som stack ut, som ingen annan redan använt tusen gånger. Med Foap får köparna spontana bilder. Det blir en mer levande känsla och ofta ett mera personligt uttryck.

Även David Los har gedigen erfarenhet av webbmarknadsföring. Bland annat har han varit med och startat Tripl, en social reseplattform som via Facebook för samman resenärer från hela världen.
- Jag och Alexandra träffades under ett kampanjsamarbete för Solresor medan jag satt på Tripl. Vi började genast spåna idéer och kom först på att vi borde göra en app för nyhetsbilder, eftersom de första nyhetsbilderna alltid är tagna med mobilkamera. Sedan tänkte vi att en sådan app skulle glömmas bort mellan varven, den skulle helt enkelt användas för sällan.
- Nästa tanke blev att göra en bildbyrå för både redaktionella och kommersiella smartphonebilder, och det var så Foap kom till.

Antalet användare är nu uppe i nästan 200 000, och säljare i London och Filippinerna marknadsför tjänsten mot bildköpare i hela världen. Någon annan marknadsföring har aldrig varit aktuell.
- Appen har spridits viralt redan från början. Tanken har hela tiden varit att göra appen så attraktiv att den spridas av användarna själva, menar Alexandra.

Den stora överraskningen är att även proffsfotografer använder Foap.
- Vi trodde att de skulle avsky oss. Men de hänger på. Det tycker det är en rolig och bra idé, vi får hela tiden samtal från proffsfotografer som undrar hur man gör för att gå med. Då förklarar jag att det bara är att ladda ner appen och sätta gång, ler Alexandra.

Annons

Jacob Härnqvist

Foap

Grundare: Alexandra Bylund och David Los
Startår: 2011
Ort: Malmö
Antal anställda: 18 i världen, varav 7 på huvudkontoret i Malmö.
Affärsidé: “Turn your smartphone photos into dollars”
Målgrupp: Amatörfotografer, proffsfotografer och bildköpare.

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har en unik produkt och en klar affärsidé.
  • Alla i teamet är motiverade till 150 procent.
  • Vi är först i världen med vårt upplägg.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.