NYHET Publicerad

Full fart för Foap

NYKLÄCKT När Alexandra Bylund och David Los lanserade sin fotoapp Foap för ett år sedan var succén given direkt. "Vi fick ungefär 100 000 nedladdningar första veckan. Det var lika många som Instagram fick när de lanserades", säger Alexandra.

Alexandra Bylund och David Los erövrar världen med Foap – bildligt talat.
Foto: Jacob Härnqvist

Alexandra Bylund och David Los erövrar världen med Foap – bildligt talat.

På Media Evolution City i Malmö sjuder kreativiteten. Här sitter ett stort antal innovativa och nyskapande företag inom mediebranschen, och ett av de mest omtalade företagen just nu är Foap.
- BBC har gjort reportage om oss, vi har varit med i New York Times, Wired, Wall Street Journal, Mashable och TechCrunch. Och så har CNN kört tre inslag om oss, säger Alexandra.

Vad beror då all denna uppståndelse på? Jo, idén att förena den digitala bildbyrån med mobilkamerans fördelar.
- Foap består av två delar, en som är riktad mot fotografen och en som är riktad mot köparen. Fotografen tar en bild med sin smartphone via vår app, laddar upp bilden direkt till Foap Market och får betalt när köparen beställer.
- Med vår app kan alltså vem som helst ta en bild med sin smartphone och ladda upp till försäljning. Köparen kan vara en tidningsredaktion, en reklambyrå, en resebyrå eller vilket slags företag som helst egentligen. Vi är en kombination av Instagram och iStockphoto, säger David.

Att det rör sig om bilder tagna med smartphones kan synas vara en begränsning. Men det är just där styrkan sitter, menar Alexandra.
- Tekniken i kamerorna är så bra nu att det börjar närma sig systemkameranivå. Och eftersom folk tar bilderna spontant och snabbt får vi väldigt fräscha och olika bilder. Vi har ett mycket mer varierat sortiment än de vanliga bildbyråerna. Där är bilderna mera riggade och stela.

Något Alexandra har personlig erfarenhet av.
- Jag har jobbat med marknadsföring på Solresor och vet hur det är att ständigt jaga bilder. Det var hopplöst svårt att hitta en bild som stack ut, som ingen annan redan använt tusen gånger. Med Foap får köparna spontana bilder. Det blir en mer levande känsla och ofta ett mera personligt uttryck.

Även David Los har gedigen erfarenhet av webbmarknadsföring. Bland annat har han varit med och startat Tripl, en social reseplattform som via Facebook för samman resenärer från hela världen.
- Jag och Alexandra träffades under ett kampanjsamarbete för Solresor medan jag satt på Tripl. Vi började genast spåna idéer och kom först på att vi borde göra en app för nyhetsbilder, eftersom de första nyhetsbilderna alltid är tagna med mobilkamera. Sedan tänkte vi att en sådan app skulle glömmas bort mellan varven, den skulle helt enkelt användas för sällan.
- Nästa tanke blev att göra en bildbyrå för både redaktionella och kommersiella smartphonebilder, och det var så Foap kom till.

Antalet användare är nu uppe i nästan 200 000, och säljare i London och Filippinerna marknadsför tjänsten mot bildköpare i hela världen. Någon annan marknadsföring har aldrig varit aktuell.
- Appen har spridits viralt redan från början. Tanken har hela tiden varit att göra appen så attraktiv att den spridas av användarna själva, menar Alexandra.

Den stora överraskningen är att även proffsfotografer använder Foap.
- Vi trodde att de skulle avsky oss. Men de hänger på. Det tycker det är en rolig och bra idé, vi får hela tiden samtal från proffsfotografer som undrar hur man gör för att gå med. Då förklarar jag att det bara är att ladda ner appen och sätta gång, ler Alexandra.

Annons

Jacob Härnqvist

Foap

Grundare: Alexandra Bylund och David Los
Startår: 2011
Ort: Malmö
Antal anställda: 18 i världen, varav 7 på huvudkontoret i Malmö.
Affärsidé: “Turn your smartphone photos into dollars”
Målgrupp: Amatörfotografer, proffsfotografer och bildköpare.

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har en unik produkt och en klar affärsidé.
  • Alla i teamet är motiverade till 150 procent.
  • Vi är först i världen med vårt upplägg.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.