Hygglo är en tjänst för den som vill hyra eller hyra ut vardagsprylar. Tjänsten sjösattes förra året och har redan tagit in 7,5 miljoner kronor i investeringar.
Foto: TT

Hygglo är en tjänst för den som vill hyra eller hyra ut vardagsprylar. Tjänsten sjösattes förra året och har redan tagit in 7,5 miljoner kronor i investeringar.

NYHET Publicerad

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.

Hygglos affärsidé utgår från ett hållbarhetstänk. Det är en tjänst för den som vill hyra eller hyra ut vardagsprylar.

– Det kan vara alltifrån takboxar och verktyg till maskeradkostymer. Saker man har hemma men som man inte alltid använder. Sen kan man också låna grejer man behöver, säger Ola Degerfors, vd.

Tjänsten sjösattes i juni 2016. Den första perioden finansierade de själva och testade marknaden.

– Vi märkte dock ganska direkt att det funkade och att vi kunde fylla ett hål på marknaden. I dagens läge finns 5 000 möjliga objekt som man kan hyra på Hygglo. Varje dag görs tio delningar, vilket såklart kommer att öka.

Han menar att deras största utmaning handlar om att de personer som kan dela och vill ta del av andras saker måste vara geografiskt nära.

– I dagsläget har vi flest användare i Stockholm. Det är även där vi kommer att satsa mest för att etablera oss nu i början. Men vi har användare i hela landet.

Och allt fler delar med sig. Enligt Nordeas konsumentundersökning som släpptes tidigare i år fortsätter delningsekonomin att växa. Förra året delade 13 procent av svenskarna, i år är den motsvarande siffran 17 procent.

– Grunden bakom är att vi har så väldigt mycket saker som vi egentligen inte använder. Till exempel har var tionde svensk en släpkärra – men det är få som använder den ofta.

Ola Degerfors menar att idén bakom Hygglo inte är unik men att deras tajming och genomförande kommer att bli avgörande. De har erfarenhet från två tidigare startups. Ola Degerfors startade 2002 Tidningskungen och Henrik Fräsén har tidigare startat och drivit Mentimeter.

– Just vår tajming var perfekt. Vi kände alla tre att vi var ganska klara med våra tidigare företag och var sugna på att starta något nytt. Vår erfarenhet kombinerat med vårt driv och tajmingen för delningsekonomin tror jag har varit avgörande för hur vi kunnat växa på så kort tid.

Namnet var ett av många som grundarna funderade över. Hygglo är slang för hygglig, vilket Ola menar är vad tjänsten innebär.

– Vi tror att folk generellt är väldigt schyssta och försiktiga när de tar del av andras grejer. För oss handlar det dessutom om att ändra ett beteende. Att man kanske kan tjäna en extra slant på sina grejer eller att man kan hyra något istället för att köpa det.

Ett år efter starten har Hygglo tagit in 10,8 miljoner kronor i investeringar. En del kommer från mediekoncernen Schibstedt och stiftelsen Norrsken.

Dessutom har de fått in fyra affärsänglar, däribland Jakob Tolleryd, grundare av Compricer och serieentreprenören Bo Mattsson.

Förhoppningen för Hygglo är att Schibstedt, som bland annat äger Blocket.se, ska kunna ge goda råd kring hur man bygger en fungerande marknadsplats och att Norrsken ska kunna hjälpa till att sätta hållbarhetstänket inom delningsekonomin på agendan. 

– Det har varit otroligt viktigt för oss att få in så mycket kapital så tidigt. Nu har vi, förutom vi tre grundare, även kunnat anställa två personer till. Just nu ligger fokus på att få upp användarbasen och transaktionerna i Sverige. Sedan kommer vi att växa internationellt. Detta är inte en trend som bara finns i Sverige, den finns globalt.

Hygglo

Startår: 2016
Grundare: Axel Hellström, Ola Degerfors och Henrik Fräsén.
Antal anställda: Fem heltidsanställda
Affärsidé: Att erbjuda en tjänst där privatpersoner kan tjäna pengar på att hyra ut saker de inte använder varje dag och även hyra saker som de behöver.
Omsättning 2017: 200 000

Därför kommer vi att lyckas:
  1. Vi är ett otroligt starkt team.
  2. Förändring tar tid och tillsammans med våra investerare har vi den uthållighet som vi tror behövs för att lyckas .
  3. Vår tajming har varit perfekt – delningsekonomin är i ropet och vi har lagt undan allt annat för att satsa fullt ut på Hygglo.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.