Kodad kvadrat räddar liv

Nykläckt Rikard Windhs uppfinning, en liten kvadratisk klisterlapp, röner uppmärksamhet hos räddningspersonal och polis. Genom att scanna in en qr-kod med hjälp av mobilen kan liv räddas.

Rikard Windh är i full gång med att förklara fördelen med taggisarna för kunder. Streckkoderna fylls med personlig information, exempelvis information om sjukdomar, mediciner och allergier, som räddningsföretag och polis kan ha nytta av
Rikard Windh är i full gång med att förklara fördelen med taggisarna för kunder. Streckkoderna fylls med personlig information, exempelvis information om sjukdomar, mediciner och allergier, som räddningsföretag och polis kan ha nytta av

Jag lyckas pressa in en intervju med Rikard Windh mellan hans möten med en reklambyrå och ett it-företag. Lundaföretaget Scantags grundare och vd har bråda dagar. Kunderna vill prata taggisar, en liten kvadratisk klisterlapp med en digital qr-kod som fylls med personlig information med hjälp av mobiltelefonen.

Han är i full färd med att försöka få kunder att förstå finessen och tända på idén. Erfarenheten är att det finns en inneboende tröghet att se potentialen i ny teknik, så det tar lite tid innan den slagit igenom för fullt.

– Det är en sak att skapa en produkt, sedan gäller det att förpacka och marknadsföra den så att efterfrågan ökar och gör företaget eftertraktat, säger han.

Qr-koder är inget nytt. Den lilla svartvita rutan syns allt oftare i reklamen och länkar till webbadresser. Det enda som behövs är en app i mobilen som läser kvadratiska streckkoder. Civilingenjören Rikard Windh har gått ett steg längre och utvecklat idén. Hans taggisar fylls med information som du själv väljer. På så sätt är det möjligt att spara en Youtube-film, ett blogginlägg eller Facebook-kommentar på ett klistermärke.

– Qr-koden innehåller personlig information som ägaren till klistermärket själv lägger in och kan ändra på. Därefter lagras den på en server och kan lätt spridas till andra, säger han.

Taggisarna röner uppmärksamhet hos bland annat räddningsföretag och polis som inser att liv kan räddas om taggisar innehåller information om sjukdomar, mediciner eller allergier. Det går också att meddela var en olycka har ägt rum genom att aktivera en GPS som registrerar klistermärkets position.

– Människor med kroniska sjukdomar kommer att känna trygghet med taggisar, där viktiga personuppgifter finns lagrade.

Etiketten kan klistras fast på till exempel baksidan av mobiltelefonen, i plånboken, eller kreditkortet.

Idag säljs taggisar i cykel- och motorcykelaffärer, webbutiker och pappershandeln. En förpackning med fem stycken kostar 99 kronor. Försäljningen har svårt att ta fart, volymerna uteblir. Men Scantags position är gynnsam då företaget skapar och trycker qr-koder i förhand och har en patentansökan på gång. Rikard Windh hoppas att det är en självklarhet att scanna streckkoder för att nå en mobiltjänst inom en snar framtid.

– I dagsläget kommer pengarna från konsultverksamhet, när kunder får hjälp med att hitta användningsområden för taggisar. Intäkterna finansierar produktutveckling och marknadsföring, men i framtiden ska Scantags vara ett renodlat produktbolag.

För att få fart på affärerna har han inlett förhandlingar med försäkringsföretag. Tanken är att taggisar delas ut som en extra bonus till kunder.

– Gensvaret är positivt. Tekniken bedöms som intressant, så jag hoppas på det bästa. Hittills har några bolag i Sverige och Spanien nappat.

Från det att idén föddes i soffan under en pappaledighet, via gerillamarknadsföring i Lunds busskurer med Kilroytaggar, till en färdig produktkatalog med taggisar har Rikard Windh haft nytta av sin nedlagda karriär som ståuppkomiker. Självförtroendet han fått från att agera på scen har gett honom styrka att satsa på mer eller mindre tokiga idéer, menar han.

Samma optimism och driv präglar synen på framtiden.

– Om fem år har Scantags försäljning i tre världsdelar och har sålt en miljard taggisar, säger han.

Scantags

Ort: Lund
Grundare: Rikard Windh
Startår: 2011
Anställda: 0
Affärsidé: Skapar och trycker taggisar, streckkoder som fylls med personlig information.

Därför kommer jag att lyckas:
  • Taggisar räddar liv.
  • Taggisar är roliga och enkla att använda.
  • Vi som jobbar med taggisar har roligt.


Peter Ceder