Göran Eriksson samtalar med Jakob Barsom som äger klädbutiken Debut i Örebro.
Foto: Pia Gyllin

Göran Eriksson samtalar med Jakob Barsom som äger klädbutiken Debut i Örebro. "Jag är jättenöjd med Splitgrid, nu behöver jag inte bygga lager och det gynnar både mig och leverantören. Jag har haft programmet i över ett år och det sköter ju sig självt. Nu får jag mycket tydligare rapporter", säger Jakob Barsom.

NYHET Publicerad

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.

En kund köper en jacka med kort i en klädbutik.
Foto: Pia Gyllin

Det var på grund av, eller kanske tack vare, Göran Erikssons konkurs som idén om Splitgrid föddes.

– För mig blev likviditetsproblemen för handlare extra tydligt när jag i mitten av 2000-talet drev klädbutiker i Örebro och Stockholm. När jag öppnade min sjätte butik i Stockholm blev det en rejäl flopp. Vi sålde inte i närheten av budget och från öppning i november 2011 till januari året därpå fick vi snabbt ekonomiska problem, berättar Göran Eriksson, vd på Splitgrid.

– Jag försökte verkligen på alla vis, men i september gick vi omkull. Det var då som idén om Splitgrid uppstod. Jag ville ha en automatisering kring likviditeten i butiken, fortsätter han.

Butikerna satt på pengarna i from av varulager och efter att ha betalt in moms, skatt och löner fick leverantörerna dela på det lilla som fanns kvar. Men genom en ny funktion i kassasystemet skulle man kunna få kontroll över likviditeten, tänkte Göran.

Han kontaktade först företaget som gjort det kassasystem han själv hade använt i butiken. Bolaget var intresserat, men ledningen var inte villig att investera i idén.

– Jag skulle stå för hela utvecklingsbiten. Men efter min konkurs hade jag inte de pengarna, säger Göran.

Då kontaktade han vännen, Erik Nygren, som vid den tiden arbetade med molnbaserade delningssystem och ytterligare en person, Jonas Forsman, som hade bakgrund inom bankvärlden. Nu började Splitgrid ta form.

Annons

Alla tre grundarna arbetade heltid med annat och därför fick företagsbygget ta tid. Viktigast för trion var att resultatet skulle vara hållbart.

– Vi ändrade spår några gånger och utvecklade produkten. Vi kontaktade en klädbutik i Örebro som vi testkörde programvaran hos innan vi gick live, säger Göran.

Splitgrids programvara integreras alltså i butikens kassasystem. Underleverantörer skickar sina varor till butiken och varje gång en vara säljs slussas en avtalad del av pengarna till leverantören och resterande del går till butiken. Det gör att leverantörerna slipper risken att inte få betalt för sålda varor, om likviditetsproblem uppstår, och butiker slipper lägga resurser på stora lager.

2016 lanserades programvaran och Splitgrid fick sin första riktiga kund redan samma år, en livsstilsbutik i Göteborg.

När Göran tänker tillbaka på konkursen inser han att han har gjort något bra av den tråkiga upplevelsen.

– Om vi hade haft Splitgrid så hade vi gått i konkurs tidigare och det hade betytt mindre skulder. Det hade varit bättre för alla eftersom leverantörerna hade satts i första rummet, säger han.

Splitgrid har insett att behovet av deras programvara är stor, men att utmaningen ligger i att få både butiker och leverantörer att våga ändra ett invant beteende.
– Det är många som kämpar med sin ekonomi och kapitalanskaffning blir ett allt större problem. Det handlar om stora summor för att kunna starta. Det vi har gjort är ingen raketvetenskap, men många ställer frågan varför det inte funnits tidigare, säger Göran.

Nu står flera kunder på väntelistan och processen går allt snabbare. Företaget är på väg in i Danmark och sedan står Norge på tur.

– Vi vet att marknaden för svensk detaljhandel ligger på 700 miljarder kronor på ett år. Vårt mål är att ta en procentandel. Responsen har varit jättebra och de tre senaste månaderna har allt tagit ordentlig fart.

Maria Eremo

Säkra betalningar för handlare

Namn: Splitgrid

Verksamhet: Splitgrid är ett datasystem som integreras i butikskassor och som ser till att pengar skickas löpande till leverantörer.

Startår: 2016

Antal kunder: Bolaget har cirka 30 kunder och omkring 70 leverantörer som de regelbundet skickar pengar till.

Ägare: Göran Eriksson, Erik Nygren och Jonas Forsman.

Ort: Örebro

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.