Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

Göran Eriksson samtalar med Jakob Barsom som äger klädbutiken Debut i Örebro.
Foto: Pia Gyllin
Göran Eriksson samtalar med Jakob Barsom som äger klädbutiken Debut i Örebro. "Jag är jättenöjd med Splitgrid, nu behöver jag inte bygga lager och det gynnar både mig och leverantören. Jag har haft programmet i över ett år och det sköter ju sig självt. Nu får jag mycket tydligare rapporter", säger Jakob Barsom.
85

Nykläckt När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.

En kund köper en jacka med kort i en klädbutik.
Foto: Pia Gyllin

Det var på grund av, eller kanske tack vare, Göran Erikssons konkurs som idén om Splitgrid föddes.

– För mig blev likviditetsproblemen för handlare extra tydligt när jag i mitten av 2000-talet drev klädbutiker i Örebro och Stockholm. När jag öppnade min sjätte butik i Stockholm blev det en rejäl flopp. Vi sålde inte i närheten av budget och från öppning i november 2011 till januari året därpå fick vi snabbt ekonomiska problem, berättar Göran Eriksson, vd på Splitgrid.

– Jag försökte verkligen på alla vis, men i september gick vi omkull. Det var då som idén om Splitgrid uppstod. Jag ville ha en automatisering kring likviditeten i butiken, fortsätter han.

Butikerna satt på pengarna i from av varulager och efter att ha betalt in moms, skatt och löner fick leverantörerna dela på det lilla som fanns kvar. Men genom en ny funktion i kassasystemet skulle man kunna få kontroll över likviditeten, tänkte Göran.

Han kontaktade först företaget som gjort det kassasystem han själv hade använt i butiken. Bolaget var intresserat, men ledningen var inte villig att investera i idén.

– Jag skulle stå för hela utvecklingsbiten. Men efter min konkurs hade jag inte de pengarna, säger Göran.

Då kontaktade han vännen, Erik Nygren, som vid den tiden arbetade med molnbaserade delningssystem och ytterligare en person, Jonas Forsman, som hade bakgrund inom bankvärlden. Nu började Splitgrid ta form.

Alla tre grundarna arbetade heltid med annat och därför fick företagsbygget ta tid. Viktigast för trion var att resultatet skulle vara hållbart.

– Vi ändrade spår några gånger och utvecklade produkten. Vi kontaktade en klädbutik i Örebro som vi testkörde programvaran hos innan vi gick live, säger Göran.

Splitgrids programvara integreras alltså i butikens kassasystem. Underleverantörer skickar sina varor till butiken och varje gång en vara säljs slussas en avtalad del av pengarna till leverantören och resterande del går till butiken. Det gör att leverantörerna slipper risken att inte få betalt för sålda varor, om likviditetsproblem uppstår, och butiker slipper lägga resurser på stora lager.

2016 lanserades programvaran och Splitgrid fick sin första riktiga kund redan samma år, en livsstilsbutik i Göteborg.

När Göran tänker tillbaka på konkursen inser han att han har gjort något bra av den tråkiga upplevelsen.

– Om vi hade haft Splitgrid så hade vi gått i konkurs tidigare och det hade betytt mindre skulder. Det hade varit bättre för alla eftersom leverantörerna hade satts i första rummet, säger han.

Splitgrid har insett att behovet av deras programvara är stor, men att utmaningen ligger i att få både butiker och leverantörer att våga ändra ett invant beteende.
– Det är många som kämpar med sin ekonomi och kapitalanskaffning blir ett allt större problem. Det handlar om stora summor för att kunna starta. Det vi har gjort är ingen raketvetenskap, men många ställer frågan varför det inte funnits tidigare, säger Göran.

Nu står flera kunder på väntelistan och processen går allt snabbare. Företaget är på väg in i Danmark och sedan står Norge på tur.

– Vi vet att marknaden för svensk detaljhandel ligger på 700 miljarder kronor på ett år. Vårt mål är att ta en procentandel. Responsen har varit jättebra och de tre senaste månaderna har allt tagit ordentlig fart.

Maria Eremo

Säkra betalningar för handlare

Namn: Splitgrid

Verksamhet: Splitgrid är ett datasystem som integreras i butikskassor och som ser till att pengar skickas löpande till leverantörer.

Startår: 2016

Antal kunder: Bolaget har cirka 30 kunder och omkring 70 leverantörer som de regelbundet skickar pengar till.

Ägare: Göran Eriksson, Erik Nygren och Jonas Forsman.

Ort: Örebro