Gårdssällskapets affärsidé är att leverera kött från djur som mått bra och växt upp på ett miljöriktigt sätt direkt till konsumenter.
Foto: TT

Gårdssällskapets affärsidé är att leverera kött från djur som mått bra och växt upp på ett miljöriktigt sätt direkt till konsumenter.

NYHET Publicerad

Köttleverantör hakar på ekotrend

NYKLÄCKT För fyra år sedan knackade de dörr och frågade om människor ville köpa kött. I dag levererar Gårdssällskapet till hela landet och har 16 anställda. ”Vi är länken mellan konsumenter och bonden”, säger en av grundarna Kenny von Walden.

Under våren 2013 hade kompisarna Björn Malmqvist, Kenny von Walden och Petter Olander fortfarande inget sommarjobb klart mellan studierna. Kärleken för bra ekologisk mat hade de länge haft gemensamt men nu kom de på idén att sälja ekologiskt kött direkt till privatpersoner. Grundtanken var att bli en länk mellan bonden och hushåll.

– Vi insåg att även om många vill handla mat direkt från gårdar, så känner många att det är svårt att själva åka ut till bönderna. Och sen är det inte många som kan förvara till exempel en halv ko hemma. Vi erbjuder leveranser i mindre volymer, men med samma fördelar som det innebär att handla direkt från bonden, säger Kenny von Walden.

Företaget Gårdssällskapet startades precis innan sommaren. I samma veva tog killarna tag i en telefonkatalog och ringde runt till nötköttsbönder i Uppland. Några nappade på idén och under sommaren knackade killarna dörr och frågade människor runt om i Bromma om de ville köpa kött.

– Vi hade då redan köpt en firmabil och fleece-tröjor så vi kunde ju marknadsföra oss själva och jag tror att det gjorde att folk vågade köpa. De flesta blev jätteglada och tyckte att det var en bra idé. Vi vet ju själva hur svårt det kan vara att få tag på riktigt bra kött, säger Kenny.

Efter ett och ett halvt år kunde de tre grundarna ta in sin förste medarbetare. I dag är de 16 personer. Kenny von Walden menar att den tuffaste utmaningen är att man som egenföretagare bestämmer i alla led. 

– Det är ju både lyckan och förbannelsen – att man jobbar hela tiden. Jobbet är vårt främsta intresse och vi älskar det. Men det är klart att det kan bli tufft ibland när man vet att man alltid kan göra mer, säger han.

Gårdssällskapet började med att leverera nötkött, men nu har sortimentet utökats med fläsk-, lamm- och kycklingkött. Hemleverans till hushåll är fortfarande den huvudsakliga sysselsättningen men de har även börjat leverera till utvalda restauranger.

Annons

– Vårt mål är att alltid arbeta närproducerat. Den enda gången vi avviker från det är kring jul. Då har vi valt att knyta an till vårt ursprung och erbjuda några av alla de fantastiska matvaror som Jämtland har att erbjuda. Som till exempel julost, hjortronmarmelad, varmrökt röding och viltkorv, säger Kenny von Walden.

Affärsidén är att leverera kött från djur som mått bra och växt upp på ett miljöriktigt sätt direkt till konsumenter. Killarna menar att de hela tiden haft ett ekologiskt fokus. 

– Ekologiskt jordbruk värnar inte bara om djurens välmående utan det berikar marker och bidrar till biologisk mångfald. Ett sådant jordbruk är mer kostsamt att driva, men bättre för miljön, och för oss är det en självklarhet. Vi tror även på att äta mindre kött, men bättre. Och då kan det kosta lite mer.

I våras fick Gårdssällskapen in sin första investering. Det närmaste målet nu är att bygga upp en ny hemsida och ett nytt affärssystem. Nästa steg är att leverera mer utanför Stockholm. 

– Det är klart att vi vill växa och tycker att det är kul med utmaningar. Man vi vill aldrig tumma på kvaliteten. Drömmen finns om att expandera utomlands. Skulle vi starta försäljning i till exempel Norge så skulle vi såklart bygga upp en kontakt med norska bönder och vara på den lokala marknaden.

Gårdssällskapet

Grundare: Björn Malmqvist, Kenny von Walden och Petter Olander
Startår: 2013
Affärsidé: Att leverera kött från djur som mått bra och växt upp på ett miljöriktigt sätt direkt till konsumenter.
Omsättning: cirka 25 miljoner kronor 2017

Därför kommer vi att lyckas:
  1. För att vi tror på transparens och genuinitet i alla led
  2. Kunden är det absolut viktigaste vi har
  3. Vi har ett bra case och jobbar hårt
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.