Linda utmanar världshaven

Nykläckt När Linda Lindenau skilde sig tog hon med barnen på långsegling till Kanarieöarna. Idag driver hon Sveriges enda seglarskola för kvinnor.

Lindas Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.
Foto: Jacob Härnqvist
Linda Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.

Linda Lindenau talar med tydlig Sundsvallsdialekt när jag träffar henne på Djurö strax utanför Stockholm. Hon är brunbränd och energisk. Inte konstigt eftersom hon just tagit ett nytt steg i sin mission att lära kvinnor segla.

- Jag har sålt mitt hus och flyttat in i min båt, säger hon som om det var den naturligaste sak i världen.

- Jag var tvungen eftersom man inte får låna pengar i Sverige till att köpa en båt utomlands. Så nu har jag skaffat en 47-fots segelbåt som jag ska använda i Grekland. Jag vill hellre äga båten än att hyra. När jag äger kan jag bestämma mer om vilken utrustning som finns till hands, bland annat.

Idag har Linda försörjt sig på sin seglarutbildning i tre år. Men hon seglade förstås länge innan hon startade sin verksamhet.

- Mina bröder seglade när vi var barn och de lärde mig hur man gjorde. När jag skilde mig 2004 hade jag inte råd med någon dyr semester till barnen, så jag köpte en egen båt och började segla med dem. De tyckte det var jättekul, så några år senare gjorde vi en långsegling till Kanarieöarna.

Friskt vågat, kan man säga. Och reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

- Vissa tyckte att det var fantastiskt coolt, andra tyckte att det var vansinne. Men många av synpunkterna handlade egentligen inte om risker, utan om vad en mamma förväntas göra och inte göra.

Om reaktionerna inför resan var smått överraskande, blev Linda ännu mer förvånad över hur uppseendeväckande hon var ute på sjön.

- Kvinnliga skeppare är ovanliga, och folk var inte sena att reagera. Många hade svårt att förstå hur vi kunde segla utan en man ombord. Hela sjölivet är otroligt traditionellt. Ingen vänder på huvudet för att en kvinna kör bil, men kör hon båt blir folk oroliga direkt.

Lindas upplevelser av seglingen och alla reaktioner runtom fick henne till slut att skriva boken "Ta rodret, kvinna" som kom ut 2007. Boken ger fakta, inspiration och mod till kvinnor som känner en längtan till vattnet. Vilket många verkade göra. Bokens upplaga sålde slut tämligen fort.

- Folk blev intresserade och många hörde av sig och frågade om jag höll kurser. Det gjorde jag ju inte, men jag bestämde mig för att prova.

Redan från början bestämde sig Linda för att kurserna skulle rikta sig bara till kvinnor. Ett skäl är att kvinnor gärna överlåter rodret till män och drar sig för att lära sig segla, menar Linda. Ett annat skäl är att det faktiskt inte är så märkvärdigt att hissa segel och fara iväg över vattnet.

- Jag tyckte inte det var så svårt att lära mig. Så jag tänkte att andra kvinnor borde klara det också.

Vilket förstås är helt sant. Kurserna går nämligen åt som smör. Idag har Linda lärt kvinnor segla både inom landets gränser och i länder som Kroatien, Karibien och Turkiet. Hon har också seglat till Antarktis, ett äventyr som tog två månader att genomföra.

Hur ser Linda på företaget på lite längre sikt? Svaret är rättframt och konkret som alltid. Hon tänker fortsätta med sina kurser, men inte expandera.

- Ju fler människor man blandar in desto mer blir det att hantera. Nu bestämmer jag allting själv. Får jag för mig att segla till Karibien så gör jag det. För mig är detta den ultimata friheten.Jacob Härnqvist

Linda Lindenau

Startår: 2010
Ort: Stockholm
Antal anställda: 1
Affärsidé: Driva seglarskola för kvinnor
Målgrupp: Kvinnor i alla åldrar som vill lära sig segla

Därför kommer jag att lyckas:
  • Jag har egentligen ingen konkurrens. Visst finns det andra som arrangerar kurser för kvinnor, men ingen har det som huvudsaklig profil på det sätt som jag har.
  • Det finns ett uppdämt behov hos kvinnor att ta för sig av båtlivet. De har stått tillbaka länge, för att mannen stått i vägen, eller för att de själva valt det medan barnen var små, till exempel.
  • Jag är bra på det jag gör.