NYHET Publicerad

Linda utmanar världshaven

NYKLÄCKT När Linda Lindenau skilde sig tog hon med barnen på långsegling till Kanarieöarna. Idag driver hon Sveriges enda seglarskola för kvinnor.

Lindas Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.

Linda Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.

Foto: Jacob Härnqvist

Linda Lindenau talar med tydlig Sundsvallsdialekt när jag träffar henne på Djurö strax utanför Stockholm. Hon är brunbränd och energisk. Inte konstigt eftersom hon just tagit ett nytt steg i sin mission att lära kvinnor segla.

- Jag har sålt mitt hus och flyttat in i min båt, säger hon som om det var den naturligaste sak i världen.

- Jag var tvungen eftersom man inte får låna pengar i Sverige till att köpa en båt utomlands. Så nu har jag skaffat en 47-fots segelbåt som jag ska använda i Grekland. Jag vill hellre äga båten än att hyra. När jag äger kan jag bestämma mer om vilken utrustning som finns till hands, bland annat.

Idag har Linda försörjt sig på sin seglarutbildning i tre år. Men hon seglade förstås länge innan hon startade sin verksamhet.

- Mina bröder seglade när vi var barn och de lärde mig hur man gjorde. När jag skilde mig 2004 hade jag inte råd med någon dyr semester till barnen, så jag köpte en egen båt och började segla med dem. De tyckte det var jättekul, så några år senare gjorde vi en långsegling till Kanarieöarna.

Friskt vågat, kan man säga. Och reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

- Vissa tyckte att det var fantastiskt coolt, andra tyckte att det var vansinne. Men många av synpunkterna handlade egentligen inte om risker, utan om vad en mamma förväntas göra och inte göra.

Annons

Om reaktionerna inför resan var smått överraskande, blev Linda ännu mer förvånad över hur uppseendeväckande hon var ute på sjön.

- Kvinnliga skeppare är ovanliga, och folk var inte sena att reagera. Många hade svårt att förstå hur vi kunde segla utan en man ombord. Hela sjölivet är otroligt traditionellt. Ingen vänder på huvudet för att en kvinna kör bil, men kör hon båt blir folk oroliga direkt.

Lindas upplevelser av seglingen och alla reaktioner runtom fick henne till slut att skriva boken "Ta rodret, kvinna" som kom ut 2007. Boken ger fakta, inspiration och mod till kvinnor som känner en längtan till vattnet. Vilket många verkade göra. Bokens upplaga sålde slut tämligen fort.

- Folk blev intresserade och många hörde av sig och frågade om jag höll kurser. Det gjorde jag ju inte, men jag bestämde mig för att prova.

Redan från början bestämde sig Linda för att kurserna skulle rikta sig bara till kvinnor. Ett skäl är att kvinnor gärna överlåter rodret till män och drar sig för att lära sig segla, menar Linda. Ett annat skäl är att det faktiskt inte är så märkvärdigt att hissa segel och fara iväg över vattnet.

- Jag tyckte inte det var så svårt att lära mig. Så jag tänkte att andra kvinnor borde klara det också.

Vilket förstås är helt sant. Kurserna går nämligen åt som smör. Idag har Linda lärt kvinnor segla både inom landets gränser och i länder som Kroatien, Karibien och Turkiet. Hon har också seglat till Antarktis, ett äventyr som tog två månader att genomföra.

Hur ser Linda på företaget på lite längre sikt? Svaret är rättframt och konkret som alltid. Hon tänker fortsätta med sina kurser, men inte expandera.

- Ju fler människor man blandar in desto mer blir det att hantera. Nu bestämmer jag allting själv. Får jag för mig att segla till Karibien så gör jag det. För mig är detta den ultimata friheten.Jacob Härnqvist

Linda Lindenau

Startår: 2010
Ort: Stockholm
Antal anställda: 1
Affärsidé: Driva seglarskola för kvinnor
Målgrupp: Kvinnor i alla åldrar som vill lära sig segla

Därför kommer jag att lyckas:
  • Jag har egentligen ingen konkurrens. Visst finns det andra som arrangerar kurser för kvinnor, men ingen har det som huvudsaklig profil på det sätt som jag har.
  • Det finns ett uppdämt behov hos kvinnor att ta för sig av båtlivet. De har stått tillbaka länge, för att mannen stått i vägen, eller för att de själva valt det medan barnen var små, till exempel.
  • Jag är bra på det jag gör.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.