NYHET Publicerad

Linda utmanar världshaven

NYKLÄCKT När Linda Lindenau skilde sig tog hon med barnen på långsegling till Kanarieöarna. Idag driver hon Sveriges enda seglarskola för kvinnor.

Lindas Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.

Linda Lindenaus affärsidé är lika enkel som genialisk: att lära kvinnor ta rodret. Bokstavligen.

Foto: Jacob Härnqvist

Linda Lindenau talar med tydlig Sundsvallsdialekt när jag träffar henne på Djurö strax utanför Stockholm. Hon är brunbränd och energisk. Inte konstigt eftersom hon just tagit ett nytt steg i sin mission att lära kvinnor segla.

- Jag har sålt mitt hus och flyttat in i min båt, säger hon som om det var den naturligaste sak i världen.

- Jag var tvungen eftersom man inte får låna pengar i Sverige till att köpa en båt utomlands. Så nu har jag skaffat en 47-fots segelbåt som jag ska använda i Grekland. Jag vill hellre äga båten än att hyra. När jag äger kan jag bestämma mer om vilken utrustning som finns till hands, bland annat.

Idag har Linda försörjt sig på sin seglarutbildning i tre år. Men hon seglade förstås länge innan hon startade sin verksamhet.

- Mina bröder seglade när vi var barn och de lärde mig hur man gjorde. När jag skilde mig 2004 hade jag inte råd med någon dyr semester till barnen, så jag köpte en egen båt och började segla med dem. De tyckte det var jättekul, så några år senare gjorde vi en långsegling till Kanarieöarna.

Friskt vågat, kan man säga. Och reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

- Vissa tyckte att det var fantastiskt coolt, andra tyckte att det var vansinne. Men många av synpunkterna handlade egentligen inte om risker, utan om vad en mamma förväntas göra och inte göra.

Annons

Om reaktionerna inför resan var smått överraskande, blev Linda ännu mer förvånad över hur uppseendeväckande hon var ute på sjön.

- Kvinnliga skeppare är ovanliga, och folk var inte sena att reagera. Många hade svårt att förstå hur vi kunde segla utan en man ombord. Hela sjölivet är otroligt traditionellt. Ingen vänder på huvudet för att en kvinna kör bil, men kör hon båt blir folk oroliga direkt.

Lindas upplevelser av seglingen och alla reaktioner runtom fick henne till slut att skriva boken "Ta rodret, kvinna" som kom ut 2007. Boken ger fakta, inspiration och mod till kvinnor som känner en längtan till vattnet. Vilket många verkade göra. Bokens upplaga sålde slut tämligen fort.

- Folk blev intresserade och många hörde av sig och frågade om jag höll kurser. Det gjorde jag ju inte, men jag bestämde mig för att prova.

Redan från början bestämde sig Linda för att kurserna skulle rikta sig bara till kvinnor. Ett skäl är att kvinnor gärna överlåter rodret till män och drar sig för att lära sig segla, menar Linda. Ett annat skäl är att det faktiskt inte är så märkvärdigt att hissa segel och fara iväg över vattnet.

- Jag tyckte inte det var så svårt att lära mig. Så jag tänkte att andra kvinnor borde klara det också.

Vilket förstås är helt sant. Kurserna går nämligen åt som smör. Idag har Linda lärt kvinnor segla både inom landets gränser och i länder som Kroatien, Karibien och Turkiet. Hon har också seglat till Antarktis, ett äventyr som tog två månader att genomföra.

Hur ser Linda på företaget på lite längre sikt? Svaret är rättframt och konkret som alltid. Hon tänker fortsätta med sina kurser, men inte expandera.

- Ju fler människor man blandar in desto mer blir det att hantera. Nu bestämmer jag allting själv. Får jag för mig att segla till Karibien så gör jag det. För mig är detta den ultimata friheten.Jacob Härnqvist

Linda Lindenau

Startår: 2010
Ort: Stockholm
Antal anställda: 1
Affärsidé: Driva seglarskola för kvinnor
Målgrupp: Kvinnor i alla åldrar som vill lära sig segla

Därför kommer jag att lyckas:
  • Jag har egentligen ingen konkurrens. Visst finns det andra som arrangerar kurser för kvinnor, men ingen har det som huvudsaklig profil på det sätt som jag har.
  • Det finns ett uppdämt behov hos kvinnor att ta för sig av båtlivet. De har stått tillbaka länge, för att mannen stått i vägen, eller för att de själva valt det medan barnen var små, till exempel.
  • Jag är bra på det jag gör.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.