NYHET Publicerad

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.

Liza Grevblad i baljan.
Foto: Emil Langvad/TT

Liza Grevblad har genom åren testat det mesta, från sopsäckar till cementbaljor, för att få kroppen omgiven av varmt badvatten.

– Men med allt jag testade fanns två problem: Jag fick fick vika ihop mig alldeles för mycket och det var obekvämt, eller så var jag tvungen att ha någon kroppsdel utanför så att jag frös, säger hon.

Till slut fick Liza Grevblad nog och hon började skissa på en badbalja för vuxna. Tanken var från början inte att starta bolag. Hon ville egentligen utveckla en produkt som Ikea kunde sälja.

– Men efter att jag fick nej från dem valde jag att köra själv. Det enda jag kände var bara att jag måste få bada.

Efter att ha kontaktat flera svenska fabriker insåg hon att det skulle bli alldeles för kostsamt att tillverka badbaljor i Sverige. I stället vände hon sig till Kina. De visade ett stort intresse för idén, men efter flera månader av mejlkonversationer tog det plötsligt stopp.

– Mejladressen som jag hade varit i kontakt med fanns inte längre. Efter ett tag fick jag höra att en fabrik i närheten av den jag hade varit i kontakt med hade börjat tillverka badbaljor. Jag slog till och köpte tio stycken direkt.

När badbaljorna kom hem var de perfekta och de sålde slut direkt. Liza har tidigare bedrivit förskoleverksamhet under det egna företaget Sockerloppan AB. Det företaget använde hon nu för att starta ett samarbete där hon fungerar som återförsäljare av badbaljorna i Sverige.

Annons

– Jag äger inte rättigheterna men jag brukar säga att betraktar mig som stolt mamma till badbaljorna, säger hon.

Efter ett tag mejlade Liza till sin kontakt på fabriken och frågade hur de kommit på idén till badbaljorna. Hon misstänkte att det var hennes idé som fabriken hade kopierat. Hon fick svaret att en man från Hongkong hade kommit med en prototyp och att de egentligen inte hade några ritningar.

– Klart att det känns lite snopet om de använt min ritning, men det enda jag ville uppfylla var ju mitt behov, att få bada.

Varje dag får Liza mejl och telefonsamtal från kunder som tackar henne. Hon säger att det finns en livslång kärlek mellan henne och många av kunderna.

– Det är en obeskrivlig känsla att få bada. Och det är en helt underbar känsla att kunna tillgodose ett behov som jag och många andra har.

Enligt Liza Grevblad är hon bara i början av sin nya karriär som återförsäljare av badbaljor för vuxna. Just nu beställer hon baljorna från Kina och säljer dem till privatpersoner via sin webbshop.

– Jag är i grunden en visionär och entreprenör. Det gäller att tänka stort och jag har många riktigt spännande saker på gång som jag är riktigt spänd på.  

Vill Bada

Grundare: Liza Grevblad.
Startår: Bolaget Sockerloppan AB startades 2007 och under de första åren handlade det om förskoleverksamhet. Sedan 2011 har företaget varit återförsäljare av badbaljor för vuxna.

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Säljer en ny unik produkt som väcker uppmärksamhet och fyller behov.
  2. Jag vänder motgångar till utveckling.
  3. Jag har inga dyra kostnader som välter företaget.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.