Ann-Sofie Hermansson med sina reflexer i mörkret.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Med sin affärsidé om reflexer för stilmedvetna har Ann-Sofie Hermansson blivit innovatör på köpet. I dag vet hon allt om tillverkningsprocesser och hur viktigt det är att bygga upp olika säljkanaler.

NYHET Publicerad

Lysande affärsidé för stilmedvetna

NYKLÄCKT Ann-Sofie Hermansson tröttnade på att tvingas välja mellan att vara fin eller säker i trafiken. Efter att hon dammsugit marknaden efter snygga reflexer för vuxna upptäckte hon ett stort hål i marknaden. ”Jag ville utveckla reflexer med fokus på design utan att tumma på säkerheten”, säger hon.

Det var höst och Ann-Sofie Hermansson var föräldraledig med sitt tredje barn. Hon har precis köpt en svart kappa som hon kände sig fin i. Men på promenaderna eller när hon skulle träffa vänner i stan kände hon sig tvungen att klä ner sig med reflexer som mer var designade att passa barn eller en vägarbetare.

– Jag kollade av marknaden och insåg snabbt att det fanns ett hål. Reflexer designade för att tilltala vuxna. Det kändes så oerhört tråkigt att tvingas klä ner sig bara för att man ville synas i mörkret, säger Ann-Sofie.

Med en bakgrund inom marknadsföring, en universitetsexamen i ekonomi och en unik idé startade Ann-Sofie Hermansson Smart in the dark. Men när hon ansökte om starta eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen fick hon nej.

– Det var jättekonstigt. Jag fick inte bidrag för att jag var universitetsutbildad och kunde söka ett ”riktigt” jobb. Men jag hade ju en så bra affärsidé att jag inte kunde ge mig ändå.

Hon skrev ihop en affärsplan och tog hjälp av en designbyrå för att ta fram snygga reflexer som passade stilmedvetna vuxna som ville vara säkra i trafiken. Under tiden drog hennes make det större lasset för att kunna försörja familjen.

Jakten på en fabrik som kunde tillverka reflexerna gick först till landsbygden i Rumänien. Därefter stod Estland på tur för att hitta rätt samarbetspartner. Till slut insåg Ann-Sofie Hermansson att hennes kunskap om själva tillverkningen av reflexerna var för dålig, vilket gjorde att hon inte kunde vara tillräckligt tydlig i kravställningen och utformandet av tillverkningsprocessen med fabrikerna.

– Jag insåg att jag själv måste bli expert på min egen produkt. Det här är en innovation och det funkar inte när man själv inte har koll på hela tillverkningsprocessen när man ska förklara det för fabrikerna. Likaså var jag själv ett för osäkert kort. Jag hade varken omsättning eller inarbetade säljkanaler. Det blev många nej på vägen.

Annons

Efter många turer i Europa fick Ann-Sofie Hermansson till slut en god kontakt med en fabrik i Bulgarien under hösten 2014. Samtidigt som paniken över att hon ska missa ännu en höst- och vintersäsong kom smygande.

– När den första leverans äntligen kom drog jag igång försäljningen. Jag startade en e-handel och lanserade min första kollektion på Entreprenörs- och ledarskapsdagen i Göteborg

Därefter tog hon kontakt med återförsäljare och i dagsläget säljs produkten i butiker över hela Sverige och några i Norge.

Förra hösten valde Ann-Sofie anställa en person i bolaget på en deltidstjänst och omsättningen landade på drygt 730 000 kronor exklusive moms för 2016. Men att vara entreprenör och starta eget har kommit med många baksidor.

– Det är enormt mycket jobb och många hinder på vägen. Ofta blir det inte som man tänkt och man måste starta om. Jag vet att jag har ett driv som är nödvändigt för att man ska orka. Men det finns mycket jag skulle vilja ändra på; jag vill att det ska bli lättare att få starta eget-bidrag och även att få hjälp vid anställningar. Det är klart att jag vill anställa men när man bygger upp ett bolag borde det finnas mer hjälp och en starkare syn på företagets bästa.

Smart in the dark

Grundare: Ann-Sofie Hermansson.
Startår: 2012 men första försäljning i slutet av 2014.
Produkt: Accessoarer med mönster i reflex som är inspirerade av Hjortron, Fläta, Norrsken och Fjälltopp. CE-märkta och testade hos SP i Sverige.
Affärsidé: Att erbjuda designade säkerhetsprodukter som människor vill bära.
Anställda: En deltidsanställd.
Omsättning: 734 000 kr exklusive moms (2016).

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Jag vet hur man ställer sig upp när det är tufft och allt känns omöjligt.
  2. Jag är stark inom sälj och det är helt avgörande för att skapa tillväxt.
  3. Jag har min passion i företaget och det är också min motor.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.