Lysande affärsidé för stilmedvetna

Ann-Sofie Hermansson med sina reflexer i mörkret.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Med sin affärsidé om reflexer för stilmedvetna har Ann-Sofie Hermansson blivit innovatör på köpet. I dag vet hon allt om tillverkningsprocesser och hur viktigt det är att bygga upp olika säljkanaler.
305

Nykläckt Ann-Sofie Hermansson tröttnade på att tvingas välja mellan att vara fin eller säker i trafiken. Efter att hon dammsugit marknaden efter snygga reflexer för vuxna upptäckte hon ett stort hål i marknaden. ”Jag ville utveckla reflexer med fokus på design utan att tumma på säkerheten”, säger hon.

Det var höst och Ann-Sofie Hermansson var föräldraledig med sitt tredje barn. Hon har precis köpt en svart kappa som hon kände sig fin i. Men på promenaderna eller när hon skulle träffa vänner i stan kände hon sig tvungen att klä ner sig med reflexer som mer var designade att passa barn eller en vägarbetare.

– Jag kollade av marknaden och insåg snabbt att det fanns ett hål. Reflexer designade för att tilltala vuxna. Det kändes så oerhört tråkigt att tvingas klä ner sig bara för att man ville synas i mörkret, säger Ann-Sofie.

Med en bakgrund inom marknadsföring, en universitetsexamen i ekonomi och en unik idé startade Ann-Sofie Hermansson Smart in the dark. Men när hon ansökte om starta eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen fick hon nej.

– Det var jättekonstigt. Jag fick inte bidrag för att jag var universitetsutbildad och kunde söka ett ”riktigt” jobb. Men jag hade ju en så bra affärsidé att jag inte kunde ge mig ändå.

Hon skrev ihop en affärsplan och tog hjälp av en designbyrå för att ta fram snygga reflexer som passade stilmedvetna vuxna som ville vara säkra i trafiken. Under tiden drog hennes make det större lasset för att kunna försörja familjen.

Jakten på en fabrik som kunde tillverka reflexerna gick först till landsbygden i Rumänien. Därefter stod Estland på tur för att hitta rätt samarbetspartner. Till slut insåg Ann-Sofie Hermansson att hennes kunskap om själva tillverkningen av reflexerna var för dålig, vilket gjorde att hon inte kunde vara tillräckligt tydlig i kravställningen och utformandet av tillverkningsprocessen med fabrikerna.

– Jag insåg att jag själv måste bli expert på min egen produkt. Det här är en innovation och det funkar inte när man själv inte har koll på hela tillverkningsprocessen när man ska förklara det för fabrikerna. Likaså var jag själv ett för osäkert kort. Jag hade varken omsättning eller inarbetade säljkanaler. Det blev många nej på vägen.

Efter många turer i Europa fick Ann-Sofie Hermansson till slut en god kontakt med en fabrik i Bulgarien under hösten 2014. Samtidigt som paniken över att hon ska missa ännu en höst- och vintersäsong kom smygande.

– När den första leverans äntligen kom drog jag igång försäljningen. Jag startade en e-handel och lanserade min första kollektion på Entreprenörs- och ledarskapsdagen i Göteborg

Därefter tog hon kontakt med återförsäljare och i dagsläget säljs produkten i butiker över hela Sverige och några i Norge.

Förra hösten valde Ann-Sofie anställa en person i bolaget på en deltidstjänst och omsättningen landade på drygt 730 000 kronor exklusive moms för 2016. Men att vara entreprenör och starta eget har kommit med många baksidor.

– Det är enormt mycket jobb och många hinder på vägen. Ofta blir det inte som man tänkt och man måste starta om. Jag vet att jag har ett driv som är nödvändigt för att man ska orka. Men det finns mycket jag skulle vilja ändra på; jag vill att det ska bli lättare att få starta eget-bidrag och även att få hjälp vid anställningar. Det är klart att jag vill anställa men när man bygger upp ett bolag borde det finnas mer hjälp och en starkare syn på företagets bästa.

Smart in the dark

Grundare: Ann-Sofie Hermansson.
Startår: 2012 men första försäljning i slutet av 2014.
Produkt: Accessoarer med mönster i reflex som är inspirerade av Hjortron, Fläta, Norrsken och Fjälltopp. CE-märkta och testade hos SP i Sverige.
Affärsidé: Att erbjuda designade säkerhetsprodukter som människor vill bära.
Anställda: En deltidsanställd.
Omsättning: 734 000 kr exklusive moms (2016).

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Jag vet hur man ställer sig upp när det är tufft och allt känns omöjligt.
  2. Jag är stark inom sälj och det är helt avgörande för att skapa tillväxt.
  3. Jag har min passion i företaget och det är också min motor.
Frida Nygren