NYHET Publicerad

När företagande knäcker nöten

NYKLÄCKT Svenskarna är galna i cashewnötter, men vägen från produktion till butiken är ofta lång. Det ville Smiling Group ändra på. Därför importerar företaget nötterna direkt från Gambia, en satsning som har resulterat i 350 lokala arbetstillfällen.

Smiling group bild 1

För några år sedan studerade smålänningarna Joakim Söderling och Oscar Carlsson på Linnéuniversitet i Växjö och det hade blivit dags att skriva kandidatuppsats. Genom stöd från SIDA begav sig vännerna till Afrikas minsta land, Gambia, för att forska kring hur biståndet kunde bli mer effektivt för att främja inhemskt entreprenörskap. Omgående tog resan en oväntad vändning.

– Ganska snart märkte vi att de gambier vi träffade inte ville ha bistånd, utan arbetstillfällen. De menade att biståndet motverkade entreprenörskap i landet. Vi började fundera på vad Gambia kan bistå Sverige med istället. Det ändrade perspektivet rejält, säger Joakim Söderling.

Gambia är en stor exportör av cashewnötter, en produkt vars popularitet stadigt växer i Sverige. Även om råvaran är förhållandevis billig säljs den för dyra pengar i butiken. Studenterna upptäckte att processen kring nötterna bestod av många mellanhänder vilket resulterade i ett högt slutpris. Samtidigt sjönk lönerna i början av värdekedjan, hos odlarna i Gambia. Nötterna skickades från Gambia till Indien eller Vietnam, där ofta dåliga arbetsförhållande råder, via Holland och slutligen till Sverige.

– Vi bestämde oss för att kapa mellanhänderna, lägga förädlingsprocessen i Gambia och importera direkt därifrån. Produkterna skulle vara Fairtrade-märkta och odlarna skulle ha rättvisa jobb och löner, berättar Oscar Carlsson.

Företaget fick namnet Smiling Group. Linnea Söderling och Johan Forshällen togs in i projektet och konsument- och marknadsundersökningar genomfördes. Intresset visade sig vara stort då inga cashewnötter på marknaden hade en Fairtrade-märkning. Kontrakt skrevs med Pressbyrån, 7-Eleven, Barista, House of Fair Trade och SF Bio. Två personer anställdes på heltid i Gambia för att lokalt driva verksamheten framåt.

– Det svåraste var själva uppstarten. Det råder en enorm brist på företag i Gambia. Nästan alla som arbetar hos oss har aldrig haft ett jobb tidigare. Redan i år har vårt bolag medfört 350 lokala arbetstillfällen, säger Oscar Carlsson.

För exakt ett år sedan drog Smiling Group igång på riktigt och i september anlände de första påsarna till butikerna. Försäljningen har gått bra och priset är inte högre än konkurrenternas.

Annons

– På baksidan av varje påse finns en text om bonden som har odlat nöten och en QR-kod. Om man scannar in koden med mobilen får man en videohälsning av odlaren, säger Linnea Söderling.

Även om friheten är en fördel så har företagandet ibland varit tufft och grundarna medger att det har varit många sömnlösa nätter under året. Ambitionen för första kvantitetsåret är att ta en procent av den svenska marknaden, den främsta utmaningen är att få logistiken att flyta på. Initialt är det relativt små kvantiteter bolaget importerar till Sverige men det kommer att öka framöver. Företaget måste även garantera att verksamheten lever upp till de högt ställda kraven.

– Vårt företagsbygge innebär ett stort ansvar gentemot odlarna. Men det är också en del av vår affärsmodell, om vi bara hade velat sälja nötter på ett traditionellt sätt så hade vi nog inte blivit särskilt långvariga, säger Oscar Carlsson.

Samtidigt betonar han att det inte handlar om välgörenhet, utan om att tjäna pengar i alla led.

– Det finns inget motsatsförhållande i det. Vi visar att det både går att förbättra villkor och vara lukrativa på samma gång.

Målet är att företaget ska expandera framöver.

– Men vi vill växa i rimlig takt och på alla håll i organisationen. Det är viktigt att kunna behålla transparensen, säger Linnea Söderling.

The Smiling Group

Grundare: Joakim Söderling, Oscar Carlsson, Linnea Söderling och Johan Forshällen
Startår: 2012
Ort: Stockholm
Anställda: 4
Affärsidé: Säljer Fairtrade-märkta cashewnötter från Gambia, utan mellanhänder.
Omsättning: 3,5 miljoner

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har en genuin och genomarbetad affärsmodell.
  • Vi strävar efter att tjäna pengar, det är en av nycklarna till framgången.
  • Produkten ligger rätt i tiden, då konsumenten blir mer och mer medveten om sin konsumtion.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”