NYHET Publicerad

När företagande knäcker nöten

NYKLÄCKT Svenskarna är galna i cashewnötter, men vägen från produktion till butiken är ofta lång. Det ville Smiling Group ändra på. Därför importerar företaget nötterna direkt från Gambia, en satsning som har resulterat i 350 lokala arbetstillfällen.

Smiling group bild 1

För några år sedan studerade smålänningarna Joakim Söderling och Oscar Carlsson på Linnéuniversitet i Växjö och det hade blivit dags att skriva kandidatuppsats. Genom stöd från SIDA begav sig vännerna till Afrikas minsta land, Gambia, för att forska kring hur biståndet kunde bli mer effektivt för att främja inhemskt entreprenörskap. Omgående tog resan en oväntad vändning.

– Ganska snart märkte vi att de gambier vi träffade inte ville ha bistånd, utan arbetstillfällen. De menade att biståndet motverkade entreprenörskap i landet. Vi började fundera på vad Gambia kan bistå Sverige med istället. Det ändrade perspektivet rejält, säger Joakim Söderling.

Gambia är en stor exportör av cashewnötter, en produkt vars popularitet stadigt växer i Sverige. Även om råvaran är förhållandevis billig säljs den för dyra pengar i butiken. Studenterna upptäckte att processen kring nötterna bestod av många mellanhänder vilket resulterade i ett högt slutpris. Samtidigt sjönk lönerna i början av värdekedjan, hos odlarna i Gambia. Nötterna skickades från Gambia till Indien eller Vietnam, där ofta dåliga arbetsförhållande råder, via Holland och slutligen till Sverige.

– Vi bestämde oss för att kapa mellanhänderna, lägga förädlingsprocessen i Gambia och importera direkt därifrån. Produkterna skulle vara Fairtrade-märkta och odlarna skulle ha rättvisa jobb och löner, berättar Oscar Carlsson.

Företaget fick namnet Smiling Group. Linnea Söderling och Johan Forshällen togs in i projektet och konsument- och marknadsundersökningar genomfördes. Intresset visade sig vara stort då inga cashewnötter på marknaden hade en Fairtrade-märkning. Kontrakt skrevs med Pressbyrån, 7-Eleven, Barista, House of Fair Trade och SF Bio. Två personer anställdes på heltid i Gambia för att lokalt driva verksamheten framåt.

– Det svåraste var själva uppstarten. Det råder en enorm brist på företag i Gambia. Nästan alla som arbetar hos oss har aldrig haft ett jobb tidigare. Redan i år har vårt bolag medfört 350 lokala arbetstillfällen, säger Oscar Carlsson.

För exakt ett år sedan drog Smiling Group igång på riktigt och i september anlände de första påsarna till butikerna. Försäljningen har gått bra och priset är inte högre än konkurrenternas.

Annons

– På baksidan av varje påse finns en text om bonden som har odlat nöten och en QR-kod. Om man scannar in koden med mobilen får man en videohälsning av odlaren, säger Linnea Söderling.

Även om friheten är en fördel så har företagandet ibland varit tufft och grundarna medger att det har varit många sömnlösa nätter under året. Ambitionen för första kvantitetsåret är att ta en procent av den svenska marknaden, den främsta utmaningen är att få logistiken att flyta på. Initialt är det relativt små kvantiteter bolaget importerar till Sverige men det kommer att öka framöver. Företaget måste även garantera att verksamheten lever upp till de högt ställda kraven.

– Vårt företagsbygge innebär ett stort ansvar gentemot odlarna. Men det är också en del av vår affärsmodell, om vi bara hade velat sälja nötter på ett traditionellt sätt så hade vi nog inte blivit särskilt långvariga, säger Oscar Carlsson.

Samtidigt betonar han att det inte handlar om välgörenhet, utan om att tjäna pengar i alla led.

– Det finns inget motsatsförhållande i det. Vi visar att det både går att förbättra villkor och vara lukrativa på samma gång.

Målet är att företaget ska expandera framöver.

– Men vi vill växa i rimlig takt och på alla håll i organisationen. Det är viktigt att kunna behålla transparensen, säger Linnea Söderling.

The Smiling Group

Grundare: Joakim Söderling, Oscar Carlsson, Linnea Söderling och Johan Forshällen
Startår: 2012
Ort: Stockholm
Anställda: 4
Affärsidé: Säljer Fairtrade-märkta cashewnötter från Gambia, utan mellanhänder.
Omsättning: 3,5 miljoner

Därför kommer vi att lyckas:
  • Vi har en genuin och genomarbetad affärsmodell.
  • Vi strävar efter att tjäna pengar, det är en av nycklarna till framgången.
  • Produkten ligger rätt i tiden, då konsumenten blir mer och mer medveten om sin konsumtion.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.