NYHET Publicerad

Nytt verktyg ska lösa bostadskrisen

NYKLÄCKT Idag är det svårt för många unga att hitta en bostad. Ofta är osäkerheten och otryggheten stor för både hyresgäster och för hyresvärdar. Tre studenter bestämde sig för att göra något åt saken.

b2652238-504f-4770-8bfd-85df6508a985-image
Foto: Jessica Gow / TT

Företagsnamnet Qasa är inspirerat av det spanska ordet för hem. ”Tjänsten kostar ingenting förrän hyreskontraktet är påskrivet. Qasa tar sedan, likt andra betaltjänster, en avgift per transaktion”, säger Ludvig Persson Lejon (t.v.), här tillsammans med medgrundarna Mattia Tosti och Fredrik Strömsten.

De hade bott inneboende i trånga lägenheter tillsammans med flera andra. Mattia Tosti byggde ett eget litet rum med hjälp av bokhyllor och garderober och Ludvig Persson Lejon hade också fått sin beskärda del av det bostadskaos som råder för många svenskar.

– Jag bodde i andrahand i Göteborg och var tvungen att skicka pengar via någon märklig exchange finance i Georgien till ett annat namn än hyresvärdens. Samtidigt hade jag inte särskilt mycket till val, säger Ludvig Persson Lejon.

De två studenterna, med studier i fysik och marknadsföring i bagaget, och Fredrik Strömsten, managementkonsult som studerade på Harvard, började undersöka om det gick att påverka den otrygghet som ofta råder för både hyresgäster och för hyresvärdar.

– När vi gjorde research hittade vi ett dokument från Stockholms handelskammare som visade att det finns närmare 40 000 outnyttjade bostäder i Stockholm. Det kan handla om en tom lägenhet, en möblerad källare eller ett rum när barnen flugit ut. Man brukar säga att bostadsbristen i Stockholm är cirka 100 000 bostäder och här borde 40 procent kunna kapas direkt, säger Ludvig Persson Lejon.

Trion genomförde en undersökning där de frågade varför många drar sig för att bo eller hyra ut i andra hand. Två svar dominerade: otrygghet och krångel. Vännerna började fila på en tjänst som skulle lösa båda problemen. Lösningen blev Qasa, ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg.

– Vårt system är transparent. Alla som registrerar sig verifieras genom personnummer, även om det givetvis inte offentliggörs. Både hyresgästen och hyresvärden vet vem den andra personen är och depositionen betalas genom ett tryggt klientmedelssystem. Ofta får man sköta allt själv när annonsen är utlagd, men vi håller i handen hela vägen.

De unga företagarna lät sig inspireras av dejtingsidor. På dejtingmarknaden är trovärdighet helt avgörande.

– Andrahandsuthyrning handlar också om relationer mellan människor. Vi skapar kontakt mellan parterna och ställer 15 frågor på hemsidan. Utifrån formuläret tas ett kontrakt fram, som i sin tur signeras med bank-id och skickas hem i brevlådan, säger Ludvig Persson Lejon.

Sedan starten i april förra året har Qasa figurerat flitigt i media och ryggdunkarna har varit många. Grundarna märker att folk använder systemet och att det flyter på av sig själv.

Annons

För alla marknadsplatser är det viktigaste att bli relevant snabbt. Når man inte ut i bruset spelar det ingen roll hur bra produkten är. En annan utmaning är av mer pedagogisk karaktär.

– Processen består av flera steg och vi måste vara tydliga i vår kommunikation och förklara hur vi hjälper kunderna hela vägen, säger Ludvig Persson Lejon.

Han vill skicka en uppmaning till alla svenskar att ta sig en funderare.

– Många har ett rum över eller en källare som står tom och där finns stor potential. Det handlar inte bara om att det finns pengar att tjäna, utan är även ett sätt att dra sitt strå till stacken för att lösa ett samhällsproblem.

Qasa

Startår: 2014
Grundare: Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten
Affärsidé: Ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg för andrahandsuthyrning.
Anställda: 6 personer på heltid
Omsättning: För tidigt att säga

Därför kommer vi att lyckas:

• Teamet
• Teamet
• Teamet

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.