NYHET Publicerad

Nytt verktyg ska lösa bostadskrisen

NYKLÄCKT Idag är det svårt för många unga att hitta en bostad. Ofta är osäkerheten och otryggheten stor för både hyresgäster och för hyresvärdar. Tre studenter bestämde sig för att göra något åt saken.

b2652238-504f-4770-8bfd-85df6508a985-image
Foto: Jessica Gow / TT

Företagsnamnet Qasa är inspirerat av det spanska ordet för hem. ”Tjänsten kostar ingenting förrän hyreskontraktet är påskrivet. Qasa tar sedan, likt andra betaltjänster, en avgift per transaktion”, säger Ludvig Persson Lejon (t.v.), här tillsammans med medgrundarna Mattia Tosti och Fredrik Strömsten.

De hade bott inneboende i trånga lägenheter tillsammans med flera andra. Mattia Tosti byggde ett eget litet rum med hjälp av bokhyllor och garderober och Ludvig Persson Lejon hade också fått sin beskärda del av det bostadskaos som råder för många svenskar.

– Jag bodde i andrahand i Göteborg och var tvungen att skicka pengar via någon märklig exchange finance i Georgien till ett annat namn än hyresvärdens. Samtidigt hade jag inte särskilt mycket till val, säger Ludvig Persson Lejon.

De två studenterna, med studier i fysik och marknadsföring i bagaget, och Fredrik Strömsten, managementkonsult som studerade på Harvard, började undersöka om det gick att påverka den otrygghet som ofta råder för både hyresgäster och för hyresvärdar.

– När vi gjorde research hittade vi ett dokument från Stockholms handelskammare som visade att det finns närmare 40 000 outnyttjade bostäder i Stockholm. Det kan handla om en tom lägenhet, en möblerad källare eller ett rum när barnen flugit ut. Man brukar säga att bostadsbristen i Stockholm är cirka 100 000 bostäder och här borde 40 procent kunna kapas direkt, säger Ludvig Persson Lejon.

Trion genomförde en undersökning där de frågade varför många drar sig för att bo eller hyra ut i andra hand. Två svar dominerade: otrygghet och krångel. Vännerna började fila på en tjänst som skulle lösa båda problemen. Lösningen blev Qasa, ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg.

– Vårt system är transparent. Alla som registrerar sig verifieras genom personnummer, även om det givetvis inte offentliggörs. Både hyresgästen och hyresvärden vet vem den andra personen är och depositionen betalas genom ett tryggt klientmedelssystem. Ofta får man sköta allt själv när annonsen är utlagd, men vi håller i handen hela vägen.

De unga företagarna lät sig inspireras av dejtingsidor. På dejtingmarknaden är trovärdighet helt avgörande.

– Andrahandsuthyrning handlar också om relationer mellan människor. Vi skapar kontakt mellan parterna och ställer 15 frågor på hemsidan. Utifrån formuläret tas ett kontrakt fram, som i sin tur signeras med bank-id och skickas hem i brevlådan, säger Ludvig Persson Lejon.

Sedan starten i april förra året har Qasa figurerat flitigt i media och ryggdunkarna har varit många. Grundarna märker att folk använder systemet och att det flyter på av sig själv.

För alla marknadsplatser är det viktigaste att bli relevant snabbt. Når man inte ut i bruset spelar det ingen roll hur bra produkten är. En annan utmaning är av mer pedagogisk karaktär.

– Processen består av flera steg och vi måste vara tydliga i vår kommunikation och förklara hur vi hjälper kunderna hela vägen, säger Ludvig Persson Lejon.

Han vill skicka en uppmaning till alla svenskar att ta sig en funderare.

– Många har ett rum över eller en källare som står tom och där finns stor potential. Det handlar inte bara om att det finns pengar att tjäna, utan är även ett sätt att dra sitt strå till stacken för att lösa ett samhällsproblem.

Qasa

Startår: 2014
Grundare: Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten
Affärsidé: Ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg för andrahandsuthyrning.
Anställda: 6 personer på heltid
Omsättning: För tidigt att säga

Därför kommer vi att lyckas:

• Teamet
• Teamet
• Teamet

comments powered by Disqus

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Konstnärer och företagare hand i hand stärker Ale

SAMVERKAN Kan ett byggföretag hitta nya affärsmöjligheter via en installationskonstnär? Ja, svarar näringslivsenheten i Ale som tussat ihop åtta kreatörer och konstnärer med lika många företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Han bygger virtuell mobilbank för barn

NYKLÄCKT Gimis app Veckopengen är Sveriges största digitala spargris för barn. Sedan starten 2015 har appen över 125 000 användare. Nu har den lanserats i Norden.
NYHET Publicerad:

Drivs av viljan att trygga barns skolgång

NYKLÄCKT När Peter Jonsson och Tobias Ekenstråle diskuterade den ökande osäkerheten i svenska skolor väcktes tanken på det som skulle bli det gemensamma företaget Svensk Skolsäkerhet.
NYHET Publicerad:

Unga webbentreprenörer vill ge tillbaka

UNGA BOOSTAR UNGA Entreprenörsduon Andreas Glimbrant och Nils Engvall är bara 24 respektive 25 år gamla. Men redan har de drivit webbyrån Wasabi Web i Uppsala i fyra år och har 20 anställda. Nu har de instiftat ett stipendium för att ge tillbaka till samhället och stötta andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Regeringen stoppar flera tusen praktikplatser

INTEGRATION Fredrik Gren, vd på Ambea, är en av de många företagare som på eget bevåg antagit utmaningen att hjälpa asylsökande i arbete. Sedan ett halvår tillbaka har vårdkoncernen erbjudit praktikplatser i sina verksamheter, men nu tvingas de avbryta projektet när regeringen fördelar om ansvaret för satsningar mot nyanlända.
NYHET Publicerad:

Ett av fyra småföretag har likviditetsbehov

UNDERSÖKNING Ett av fyra småföretag har haft likviditetsbehov under senaste tre månaderna. Många företagare löser problemen med sin privata ekonomi, visar en ny enkät. I den tror även 66 procent att aktuella politiska beslut kommer att påverka dem.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart drag öppnar för nya investeringar

I PRAKTIKEN Utan större kraftansträngningar har RZ ZamPart rensat produktionen från energitjuvar och samtidigt sparat flera hundratusen kronor. ”Som medelstort företag har man oftast en begränsad investeringsbudget med fokus på nya kundprojekt. Här lyckades vi, på ett enkelt sätt, frigöra kapital, säger Anders Helgesson, produktionsansvarig på industriföretaget RZ ZamPart.
NYHET Publicerad:

Ny podd lyfter fram goda exempel i välfärden

HALLÅ DÄR... Oscar Lundin, som driver podcasten ”Kreativ välfärd” för att lyfta fram goda exempel inom välfärdssektorn och belysa debatten om vinster i välfärden ur nya perspektiv. Både entreprenörer och politiker får komma till tals.
NYHET Publicerad:

Fackförbund med olika syn på konfliktvapnet

KONFLIKTREGLER Facken inom 6F, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko, ser användandet av sympatiåtgärder som en naturlig del av maktbalansen mellan parterna och utnyttjar möjligheten flitigt. Men IF Metalls ordförande Anders Ferbe manar till försiktighet. ”Ska facken ha möjlighet till den typ av sympatiåtgärder vi har i dag krävs det att de inte överutnyttjas”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ojämn dragkamp om konfliktregler

KONFLIKTREGLER Sverige har mer generösa konfliktregler på arbetsmarknaden än de flesta andra länder, visar en genomgång som Entreprenör har gjort i samarbete med Arbetsmarknadsnytt. Kärvar förhandlingarna i avtalsrörelsen kan facken plocka fram konfliktvapnet och tvinga till sig dyrare löneavtal än företagen tål, vilket rubbar maktbalansen mellan parterna. Arbetsgivarna anser därför att det är hög tid att se över de svenska konfliktreglerna, särskilt med tanke på 2017 års avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Fredrik Kempe: "Annat var det på Mozarts tid när man anställdes av kungen"

TIO FRÅGOR Låtskrivaren och artisten Fredrik Kempe är det nog många som känner till. Men vad få vet är att han är utbildad civilekonom, aldrig fokuserar på det negativa och finner lyckan i pianot.
NYHET Publicerad:

Acceleratorn som ska hjälpa nyanlända att starta företag

HALLÅ DÄR… Jenny Sandberg, projektledare på Drivhuset och ansvarig för nysatsningen Grit Malmö, en företagsaccelerator som ska hjälpa nyanlända att starta företag i Sverige.
NYHET Publicerad:

Troligt att Storbritannien lämnar inre marknaden

HANDEL Mycket talar för Storbritannien kastas ut från den inre marknaden, vilket slår mot de 1 000 svenska företag som finns och verkar i landet, berättar handelsminister Ann Linde i en intervju. I det läget har Sverige väldigt liten påverkansmöjlighet, utan måste följa EU-linjen.