NYHET Publicerad

Nytt verktyg ska lösa bostadskrisen

NYKLÄCKT Idag är det svårt för många unga att hitta en bostad. Ofta är osäkerheten och otryggheten stor för både hyresgäster och för hyresvärdar. Tre studenter bestämde sig för att göra något åt saken.

b2652238-504f-4770-8bfd-85df6508a985-image
Foto: Jessica Gow / TT

Företagsnamnet Qasa är inspirerat av det spanska ordet för hem. ”Tjänsten kostar ingenting förrän hyreskontraktet är påskrivet. Qasa tar sedan, likt andra betaltjänster, en avgift per transaktion”, säger Ludvig Persson Lejon (t.v.), här tillsammans med medgrundarna Mattia Tosti och Fredrik Strömsten.

De hade bott inneboende i trånga lägenheter tillsammans med flera andra. Mattia Tosti byggde ett eget litet rum med hjälp av bokhyllor och garderober och Ludvig Persson Lejon hade också fått sin beskärda del av det bostadskaos som råder för många svenskar.

– Jag bodde i andrahand i Göteborg och var tvungen att skicka pengar via någon märklig exchange finance i Georgien till ett annat namn än hyresvärdens. Samtidigt hade jag inte särskilt mycket till val, säger Ludvig Persson Lejon.

De två studenterna, med studier i fysik och marknadsföring i bagaget, och Fredrik Strömsten, managementkonsult som studerade på Harvard, började undersöka om det gick att påverka den otrygghet som ofta råder för både hyresgäster och för hyresvärdar.

– När vi gjorde research hittade vi ett dokument från Stockholms handelskammare som visade att det finns närmare 40 000 outnyttjade bostäder i Stockholm. Det kan handla om en tom lägenhet, en möblerad källare eller ett rum när barnen flugit ut. Man brukar säga att bostadsbristen i Stockholm är cirka 100 000 bostäder och här borde 40 procent kunna kapas direkt, säger Ludvig Persson Lejon.

Trion genomförde en undersökning där de frågade varför många drar sig för att bo eller hyra ut i andra hand. Två svar dominerade: otrygghet och krångel. Vännerna började fila på en tjänst som skulle lösa båda problemen. Lösningen blev Qasa, ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg.

– Vårt system är transparent. Alla som registrerar sig verifieras genom personnummer, även om det givetvis inte offentliggörs. Både hyresgästen och hyresvärden vet vem den andra personen är och depositionen betalas genom ett tryggt klientmedelssystem. Ofta får man sköta allt själv när annonsen är utlagd, men vi håller i handen hela vägen.

De unga företagarna lät sig inspireras av dejtingsidor. På dejtingmarknaden är trovärdighet helt avgörande.

– Andrahandsuthyrning handlar också om relationer mellan människor. Vi skapar kontakt mellan parterna och ställer 15 frågor på hemsidan. Utifrån formuläret tas ett kontrakt fram, som i sin tur signeras med bank-id och skickas hem i brevlådan, säger Ludvig Persson Lejon.

Sedan starten i april förra året har Qasa figurerat flitigt i media och ryggdunkarna har varit många. Grundarna märker att folk använder systemet och att det flyter på av sig själv.

För alla marknadsplatser är det viktigaste att bli relevant snabbt. Når man inte ut i bruset spelar det ingen roll hur bra produkten är. En annan utmaning är av mer pedagogisk karaktär.

– Processen består av flera steg och vi måste vara tydliga i vår kommunikation och förklara hur vi hjälper kunderna hela vägen, säger Ludvig Persson Lejon.

Han vill skicka en uppmaning till alla svenskar att ta sig en funderare.

– Många har ett rum över eller en källare som står tom och där finns stor potential. Det handlar inte bara om att det finns pengar att tjäna, utan är även ett sätt att dra sitt strå till stacken för att lösa ett samhällsproblem.

Qasa

Startår: 2014
Grundare: Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten
Affärsidé: Ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg för andrahandsuthyrning.
Anställda: 6 personer på heltid
Omsättning: För tidigt att säga

Därför kommer vi att lyckas:

• Teamet
• Teamet
• Teamet

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Mentor satte snurr på omsättningen

I PRAKTIKEN När Dag Malgeryd tog hjälp av en mentor fick omsättningen i hans nystartade företag Recaremed en ordentlig skjuts. "Jag har sparat in flera års arbete på att slippa sitta och leta upp den här informationen själv”, säger han.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.
NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Rullande frisersalong gasar vidare

VAD HÄNDE SEN ”Jag kan klippa och jag kan köra bil.” Med de två kompetenserna i bagaget startade Sandra Wik frisörföretaget Cut and Drive. Det är en affärsidé som rullar på i allt högre hastighet och nu också kompletterats med en fast salong.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.