NYHET Publicerad

Nytt verktyg ska lösa bostadskrisen

NYKLÄCKT Idag är det svårt för många unga att hitta en bostad. Ofta är osäkerheten och otryggheten stor för både hyresgäster och för hyresvärdar. Tre studenter bestämde sig för att göra något åt saken.

b2652238-504f-4770-8bfd-85df6508a985-image
Foto: Jessica Gow / TT

Företagsnamnet Qasa är inspirerat av det spanska ordet för hem. ”Tjänsten kostar ingenting förrän hyreskontraktet är påskrivet. Qasa tar sedan, likt andra betaltjänster, en avgift per transaktion”, säger Ludvig Persson Lejon (t.v.), här tillsammans med medgrundarna Mattia Tosti och Fredrik Strömsten.

De hade bott inneboende i trånga lägenheter tillsammans med flera andra. Mattia Tosti byggde ett eget litet rum med hjälp av bokhyllor och garderober och Ludvig Persson Lejon hade också fått sin beskärda del av det bostadskaos som råder för många svenskar.

– Jag bodde i andrahand i Göteborg och var tvungen att skicka pengar via någon märklig exchange finance i Georgien till ett annat namn än hyresvärdens. Samtidigt hade jag inte särskilt mycket till val, säger Ludvig Persson Lejon.

De två studenterna, med studier i fysik och marknadsföring i bagaget, och Fredrik Strömsten, managementkonsult som studerade på Harvard, började undersöka om det gick att påverka den otrygghet som ofta råder för både hyresgäster och för hyresvärdar.

– När vi gjorde research hittade vi ett dokument från Stockholms handelskammare som visade att det finns närmare 40 000 outnyttjade bostäder i Stockholm. Det kan handla om en tom lägenhet, en möblerad källare eller ett rum när barnen flugit ut. Man brukar säga att bostadsbristen i Stockholm är cirka 100 000 bostäder och här borde 40 procent kunna kapas direkt, säger Ludvig Persson Lejon.

Trion genomförde en undersökning där de frågade varför många drar sig för att bo eller hyra ut i andra hand. Två svar dominerade: otrygghet och krångel. Vännerna började fila på en tjänst som skulle lösa båda problemen. Lösningen blev Qasa, ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg.

– Vårt system är transparent. Alla som registrerar sig verifieras genom personnummer, även om det givetvis inte offentliggörs. Både hyresgästen och hyresvärden vet vem den andra personen är och depositionen betalas genom ett tryggt klientmedelssystem. Ofta får man sköta allt själv när annonsen är utlagd, men vi håller i handen hela vägen.

De unga företagarna lät sig inspireras av dejtingsidor. På dejtingmarknaden är trovärdighet helt avgörande.

– Andrahandsuthyrning handlar också om relationer mellan människor. Vi skapar kontakt mellan parterna och ställer 15 frågor på hemsidan. Utifrån formuläret tas ett kontrakt fram, som i sin tur signeras med bank-id och skickas hem i brevlådan, säger Ludvig Persson Lejon.

Sedan starten i april förra året har Qasa figurerat flitigt i media och ryggdunkarna har varit många. Grundarna märker att folk använder systemet och att det flyter på av sig själv.

Annons

För alla marknadsplatser är det viktigaste att bli relevant snabbt. Når man inte ut i bruset spelar det ingen roll hur bra produkten är. En annan utmaning är av mer pedagogisk karaktär.

– Processen består av flera steg och vi måste vara tydliga i vår kommunikation och förklara hur vi hjälper kunderna hela vägen, säger Ludvig Persson Lejon.

Han vill skicka en uppmaning till alla svenskar att ta sig en funderare.

– Många har ett rum över eller en källare som står tom och där finns stor potential. Det handlar inte bara om att det finns pengar att tjäna, utan är även ett sätt att dra sitt strå till stacken för att lösa ett samhällsproblem.

Qasa

Startår: 2014
Grundare: Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten
Affärsidé: Ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg för andrahandsuthyrning.
Anställda: 6 personer på heltid
Omsättning: För tidigt att säga

Därför kommer vi att lyckas:

• Teamet
• Teamet
• Teamet

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.