Nytt verktyg ska lösa bostadskrisen

Nykläckt Idag är det svårt för många unga att hitta en bostad. Ofta är osäkerheten och otryggheten stor för både hyresgäster och för hyresvärdar. Tre studenter bestämde sig för att göra något åt saken.

b2652238-504f-4770-8bfd-85df6508a985-image
Foto: Jessica Gow / TT
Företagsnamnet Qasa är inspirerat av det spanska ordet för hem. ”Tjänsten kostar ingenting förrän hyreskontraktet är påskrivet. Qasa tar sedan, likt andra betaltjänster, en avgift per transaktion”, säger Ludvig Persson Lejon (t.v.), här tillsammans med medgrundarna Mattia Tosti och Fredrik Strömsten.

De hade bott inneboende i trånga lägenheter tillsammans med flera andra. Mattia Tosti byggde ett eget litet rum med hjälp av bokhyllor och garderober och Ludvig Persson Lejon hade också fått sin beskärda del av det bostadskaos som råder för många svenskar.

– Jag bodde i andrahand i Göteborg och var tvungen att skicka pengar via någon märklig exchange finance i Georgien till ett annat namn än hyresvärdens. Samtidigt hade jag inte särskilt mycket till val, säger Ludvig Persson Lejon.

De två studenterna, med studier i fysik och marknadsföring i bagaget, och Fredrik Strömsten, managementkonsult som studerade på Harvard, började undersöka om det gick att påverka den otrygghet som ofta råder för både hyresgäster och för hyresvärdar.

– När vi gjorde research hittade vi ett dokument från Stockholms handelskammare som visade att det finns närmare 40 000 outnyttjade bostäder i Stockholm. Det kan handla om en tom lägenhet, en möblerad källare eller ett rum när barnen flugit ut. Man brukar säga att bostadsbristen i Stockholm är cirka 100 000 bostäder och här borde 40 procent kunna kapas direkt, säger Ludvig Persson Lejon.

Trion genomförde en undersökning där de frågade varför många drar sig för att bo eller hyra ut i andra hand. Två svar dominerade: otrygghet och krångel. Vännerna började fila på en tjänst som skulle lösa båda problemen. Lösningen blev Qasa, ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg.

– Vårt system är transparent. Alla som registrerar sig verifieras genom personnummer, även om det givetvis inte offentliggörs. Både hyresgästen och hyresvärden vet vem den andra personen är och depositionen betalas genom ett tryggt klientmedelssystem. Ofta får man sköta allt själv när annonsen är utlagd, men vi håller i handen hela vägen.

De unga företagarna lät sig inspireras av dejtingsidor. På dejtingmarknaden är trovärdighet helt avgörande.

– Andrahandsuthyrning handlar också om relationer mellan människor. Vi skapar kontakt mellan parterna och ställer 15 frågor på hemsidan. Utifrån formuläret tas ett kontrakt fram, som i sin tur signeras med bank-id och skickas hem i brevlådan, säger Ludvig Persson Lejon.

Sedan starten i april förra året har Qasa figurerat flitigt i media och ryggdunkarna har varit många. Grundarna märker att folk använder systemet och att det flyter på av sig själv.

För alla marknadsplatser är det viktigaste att bli relevant snabbt. Når man inte ut i bruset spelar det ingen roll hur bra produkten är. En annan utmaning är av mer pedagogisk karaktär.

– Processen består av flera steg och vi måste vara tydliga i vår kommunikation och förklara hur vi hjälper kunderna hela vägen, säger Ludvig Persson Lejon.

Han vill skicka en uppmaning till alla svenskar att ta sig en funderare.

– Många har ett rum över eller en källare som står tom och där finns stor potential. Det handlar inte bara om att det finns pengar att tjäna, utan är även ett sätt att dra sitt strå till stacken för att lösa ett samhällsproblem.

Qasa

Startår: 2014
Grundare: Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten
Affärsidé: Ett digitalt matchnings-, kontrakts- och betalningsverktyg för andrahandsuthyrning.
Anställda: 6 personer på heltid
Omsättning: För tidigt att säga

Därför kommer vi att lyckas:

• Teamet
• Teamet
• Teamet

Jakob Stenberg