Sana Labs är här för att höja utbildningsnivån

När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.
Foto: Sana Labs
När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.
4

NYKLÄCKT Joel Hellermark och hans techtoppade åttamannalag på Sana Labs säger sig erbjuda något som utbildningsindustrin inte kommer kunna motstå: Personligt anpassat lärande driven av artificiell intelligens, (AI).

– Tjänsterna för E-inlärning som finns i dag rättar dina svar. Vår teknik utgår från dina svar när den sen bedömer var den bör lägga ribban för din utbildning, säger Joel Hellermark.

För många för antagligen begreppet Artificiell intelligens (AI) tankarna till mer eller mindre dystopiska skildringar av en inte allt för fjärran värld, där maskiner på allvar börja konkurrera med människans position i näringskedjan. Inom techindustrin är AI något betydligt snällare och i allra högsta grad verklighet.

– När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Joel Hellermark.

En knappt 20 år gammal Joel Hellermark grundade Sana Labs våren 2016, med målet att tillämpa streaming-tjänsternas logik för att utveckla utbildningar online. Det handlar om system som analyserar ditt och andras användarmönster. Genom att identifiera användare som liknar dig, så kan systemet förutspå din ungefärliga kunskapsnivå och behov.

Snart två år senare har Sana-teamet växt och i dag har företagets åtta medarbetare med samlade erfarenheter från bland annat CERN, Spotify och giganten Google.

– Att ha rätt kompetens är så viktigt i vår bransch. Skillnaden på en riktigt bra programmerare och den bästa kan vara flera hundra procent, säger Joel Hellermark.

Sana Labs är inte ensamma om att se AI som framtiden för utbildningsindustrin. I fjol uppmärksammade Dagens industri att företaget tagit in 8 miljoner kronor från sina investerare. Draghjälp har man också från tunga studier som visat på potential för snabbare och mer stimulerande inlärning med AI. Microsofts grundare Bill Gates har investerat miljardbelopp i forskningsfältet som ofta kallas ”Personalized Learning”.

– Det är för att utbildningen hamnar på en lagom nivå. Den vanligaste anledningen till att folk inte fortsätter med en e-inlärningstjänst, är att det blir alldeles för svårt eller alldeles för lätt, säger Joel Hellermark.

Joel Hellermark säger samtidigt att hypen kring AI inte kommer vara enda anledning för de stora utbildningsbolagen att välja Sana Labs tjänster.

– Eftersom vår teknik använder sig av företagens befintliga historik så kommer det att handla om en startsträcka på några dagar. Det kommer att spara dem väldigt mycket pengar, säger han och drar ännu en referens till Netflix.

Streamingbolaget konstaterade nämligen att man under 2016 sparat hela åtta miljarder svenska kronor – på AI. Det är alltså vad Netflix menar att personalkostnaden legat på för att utföra det arbetet med bland annat rekommendationer till användarna.

Sana Labs har ännu inte offentliggjort några kundavtal. Joel Hellermark verkar oavsett optimistisk.

– Det kommer bli några av de allra största, säger han.

Fakta: Sana Labs AB

Grundare: Joel Hellermark

Anställda: 8

Affärsidé: Tillhandahåller AI-teknik till nätbaserade utbildningsföretag

Omsättning: 2017: 7 500 000 SEK

Kuriosa: Sana betyder ord/information på finska

AN