När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.
Foto: Sana Labs

När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.

NYHET Publicerad

Sana Labs är här för att höja utbildningsnivån

NYKLÄCKT Joel Hellermark och hans techtoppade åttamannalag på Sana Labs säger sig erbjuda något som utbildningsindustrin inte kommer kunna motstå: Personligt anpassat lärande driven av artificiell intelligens, (AI).

– Tjänsterna för E-inlärning som finns i dag rättar dina svar. Vår teknik utgår från dina svar när den sen bedömer var den bör lägga ribban för din utbildning, säger Joel Hellermark.

För många för antagligen begreppet Artificiell intelligens (AI) tankarna till mer eller mindre dystopiska skildringar av en inte allt för fjärran värld, där maskiner på allvar börja konkurrera med människans position i näringskedjan. Inom techindustrin är AI något betydligt snällare och i allra högsta grad verklighet.

– När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Joel Hellermark.

En knappt 20 år gammal Joel Hellermark grundade Sana Labs våren 2016, med målet att tillämpa streaming-tjänsternas logik för att utveckla utbildningar online. Det handlar om system som analyserar ditt och andras användarmönster. Genom att identifiera användare som liknar dig, så kan systemet förutspå din ungefärliga kunskapsnivå och behov.

Snart två år senare har Sana-teamet växt och i dag har företagets åtta medarbetare med samlade erfarenheter från bland annat CERN, Spotify och giganten Google.

– Att ha rätt kompetens är så viktigt i vår bransch. Skillnaden på en riktigt bra programmerare och den bästa kan vara flera hundra procent, säger Joel Hellermark.

Sana Labs är inte ensamma om att se AI som framtiden för utbildningsindustrin. I fjol uppmärksammade Dagens industri att företaget tagit in 8 miljoner kronor från sina investerare. Draghjälp har man också från tunga studier som visat på potential för snabbare och mer stimulerande inlärning med AI. Microsofts grundare Bill Gates har investerat miljardbelopp i forskningsfältet som ofta kallas "Personalized Learning".

Annons

– Det är för att utbildningen hamnar på en lagom nivå. Den vanligaste anledningen till att folk inte fortsätter med en e-inlärningstjänst, är att det blir alldeles för svårt eller alldeles för lätt, säger Joel Hellermark.

Joel Hellermark säger samtidigt att hypen kring AI inte kommer vara enda anledning för de stora utbildningsbolagen att välja Sana Labs tjänster.

– Eftersom vår teknik använder sig av företagens befintliga historik så kommer det att handla om en startsträcka på några dagar. Det kommer att spara dem väldigt mycket pengar, säger han och drar ännu en referens till Netflix.

Streamingbolaget konstaterade nämligen att man under 2016 sparat hela åtta miljarder svenska kronor – på AI. Det är alltså vad Netflix menar att personalkostnaden legat på för att utföra det arbetet med bland annat rekommendationer till användarna.

Sana Labs har ännu inte offentliggjort några kundavtal. Joel Hellermark verkar oavsett optimistisk.

– Det kommer bli några av de allra största, säger han.

Fakta: Sana Labs AB

Grundare: Joel Hellermark

Anställda: 8

Affärsidé: Tillhandahåller AI-teknik till nätbaserade utbildningsföretag

Omsättning: 2017: 7 500 000 SEK

Kuriosa: Sana betyder ord/information på finska

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.