När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.
Foto: Sana Labs

När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Sana Labs grundare, Joel Hellermark.

NYHET Publicerad

Sana Labs är här för att höja utbildningsnivån

NYKLÄCKT Joel Hellermark och hans techtoppade åttamannalag på Sana Labs säger sig erbjuda något som utbildningsindustrin inte kommer kunna motstå: Personligt anpassat lärande driven av artificiell intelligens, (AI).

– Tjänsterna för E-inlärning som finns i dag rättar dina svar. Vår teknik utgår från dina svar när den sen bedömer var den bör lägga ribban för din utbildning, säger Joel Hellermark.

För många för antagligen begreppet Artificiell intelligens (AI) tankarna till mer eller mindre dystopiska skildringar av en inte allt för fjärran värld, där maskiner på allvar börja konkurrera med människans position i näringskedjan. Inom techindustrin är AI något betydligt snällare och i allra högsta grad verklighet.

– När Spotify rekommenderar dig musik, eller när du får förslag på film av Netflix. Det är AI. Teknik som kan förutse saker genom att analysera hur du använder dig av tjänsten, säger Joel Hellermark.

En knappt 20 år gammal Joel Hellermark grundade Sana Labs våren 2016, med målet att tillämpa streaming-tjänsternas logik för att utveckla utbildningar online. Det handlar om system som analyserar ditt och andras användarmönster. Genom att identifiera användare som liknar dig, så kan systemet förutspå din ungefärliga kunskapsnivå och behov.

Snart två år senare har Sana-teamet växt och i dag har företagets åtta medarbetare med samlade erfarenheter från bland annat CERN, Spotify och giganten Google.

– Att ha rätt kompetens är så viktigt i vår bransch. Skillnaden på en riktigt bra programmerare och den bästa kan vara flera hundra procent, säger Joel Hellermark.

Sana Labs är inte ensamma om att se AI som framtiden för utbildningsindustrin. I fjol uppmärksammade Dagens industri att företaget tagit in 8 miljoner kronor från sina investerare. Draghjälp har man också från tunga studier som visat på potential för snabbare och mer stimulerande inlärning med AI. Microsofts grundare Bill Gates har investerat miljardbelopp i forskningsfältet som ofta kallas ”Personalized Learning”.

Annons

– Det är för att utbildningen hamnar på en lagom nivå. Den vanligaste anledningen till att folk inte fortsätter med en e-inlärningstjänst, är att det blir alldeles för svårt eller alldeles för lätt, säger Joel Hellermark.

Joel Hellermark säger samtidigt att hypen kring AI inte kommer vara enda anledning för de stora utbildningsbolagen att välja Sana Labs tjänster.

– Eftersom vår teknik använder sig av företagens befintliga historik så kommer det att handla om en startsträcka på några dagar. Det kommer att spara dem väldigt mycket pengar, säger han och drar ännu en referens till Netflix.

Streamingbolaget konstaterade nämligen att man under 2016 sparat hela åtta miljarder svenska kronor – på AI. Det är alltså vad Netflix menar att personalkostnaden legat på för att utföra det arbetet med bland annat rekommendationer till användarna.

Sana Labs har ännu inte offentliggjort några kundavtal. Joel Hellermark verkar oavsett optimistisk.

– Det kommer bli några av de allra största, säger han.

Fakta: Sana Labs AB

Grundare: Joel Hellermark

Anställda: 8

Affärsidé: Tillhandahåller AI-teknik till nätbaserade utbildningsföretag

Omsättning: 2017: 7 500 000 SEK

Kuriosa: Sana betyder ord/information på finska

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.