Sätt på morgonkaffet från sängen – ny app styr hemmet från mobilen

Ewa Home
10

Nykläckt Tänd lamporna hemma med ett klick på mobilen eller få ett larm om frysen krånglar. Viljan att hålla koll på både elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.

Magdalena Gräff, vd på Ewa Home

Styr ditt hem med mobilen.

Tanken är inte ny men Magdalena Gräff såg, dels att utvecklingen på området hade stannat av, dels att hon hade ett personligt behov av att på distans kunna kontrollera vad som hände hemma.

– Vi ville ha möjlighet att kolla om barnen kommit hem, att inte plattorna på spisen stod på, att lamporna var tända när vi kom hem och liknande säkerhetsåtgärder, säger hon.

Viljan att lösa ett eget behov av att få ihop vardagspusslet och skapa maximal trygghet, blev fröet till både ett företag och en produkt som lanserades i början av året.

Kanske är det inte alla människor som låter den egna problemlösningen bli ett företag, men hos Magdalena finns det gott om entreprenörsgener i bagaget.

– Min pappa och farbror är företagare och jag hade bestämt mig för att ett sånt liv, med ständigt arbete, så jag startade två företag, säger hon.

Det ena företaget var en utveckling av det tidigare familjeföretaget och arbetade med försäljning av fartygskommunikation. Det andra företaget, Ewa Home, tog sig an den digitala styrningen av hemmet.

En grundläggande research gjordes tillsammans med äkta maken Stefan. ”Vi pratade och lyssnade på marknaden” och såg ett grundläggande behov, förklarar Magdalena. 

– Människor vill kunna hålla ordning på både hem och familjemedlemmar i ett tidevarv när den egna tiden ofta inte räcker till för att göra det på plats. Det handlar i grund och botten om trygghet, svårare än så är det inte, säger hon.

Ytterligare en drivkraft i utvecklingsarbetet, som kom att sträcka sig över två år, var högt ställda krav på design, form och funktion. De installationer som fanns på marknaden var inte sällan överdimensionerade och fula hubbar. Ewa Switch, som den egna produkten nu döpts till, är inte större än en extrakontakt där den sitter i vägguttaget och designen är gjord av Stefan.

Men det tunga utvecklingsarbetet låg dock i att få styrenheten i appen att vara så kraftfull och lättskött som möjligt.

– Vi gjorde en första marknadstest under 2016. Den gav så viktig input att vi tog tillbaka produkten helt och genomförde en rad förbättringar. Vi vill att den ska vara heltäckande och ha många olika lösningar i en och samma produkt. Det ska inte vara slit-och-släng utan ett redskap som uppdateras och håller i många år, säger Magdalena.

Den lilla dosan kopplas alltså in i ett eluttag och ansluts till wifi. Appen laddas ner i telefonen och styr sedan de funktioner som man vill använda, allt från att tända och släcka belysningen till att kolla om frysen på landet är igång. De olika funktionerna går att automatisera med den inbyggda timern samtidigt som appen slår larm om något har hänt med elektroniken hemma. Dessutom för den statistik över elförbrukningen och temperaturen i bostaden.

– Vår målsättning är att öka livskvaliteten med en smart tekniklösning. En lösning som dessutom har en snygg design. Därför säljer vi Ewa Switch i heminrednings- och designbutiker, inte i teknikaffärer.

Det gör i sin tur att målgruppen är kvinnor och män som uppskattar kombinationen av form och funktion. Ambitionen är att år 2018 ska vara det år då Ewa Switch syns och hörs medan 2019 ska bli året då försäljningsvolymerna tar fart.

Redan nu finns också ett internationellt fokus med närvaro i Danmark, Norge, Tyskland och Österrike. Parallellt sker också fortsatt arbete på att fylla appen med ytterligare möjligheter att förenkla livet.

– Bästa funktionen? Att liggande i sängen kunna sätta på kaffebryggaren med ett klick på mobilen!

Appen som styr ditt hem

Namn: Ewa Home
Företaget startat:
 2014 
Produkten lanserad: 2018
Grundare: Magdalena Gräff och Stefan Gräff
Ort: Vellinge 
Antal anställda: 10, hälften i Sverige, hälften i Belgrad 
Affärsidé: Smart och designad teknik som löser vardagens problem 
Målgrupp: Privatpersoner

Därför kommer vi att lyckas

”Vi börjar nå ut med produkten nu och våra kunder älskar den verkligen. Dessutom finns ett växande behov av trygghet och smarta lösningar.”

Anders Carlsson