Slut på pappersröran – här är appen som skapar ordning

App på rätt plats. Jenny Wuori och Patricia Öien Ingemarsson tar molnet till hjälp för att hålla ordning och reda.
Foto: Sören Andersson
App på rätt plats. Jenny Wuori och Patricia Öien Ingemarsson tar molnet till hjälp för att hålla ordning och reda.
95

Nykläckt Nu är det slut på oreda och evigt letande efter försvunna dokument. Entreprenörerna bakom it-företaget YourPDi har skapat en app där hela familjens viktiga information samlas oavsett om den är digital eller på papper. Nu ska appen även lanseras utomlands.

App på rätt plats. Jenny Wuori och Patricia Öien Ingemarsson, YourPDi tar molnet till hjälp för att hålla ordning och reda.
Foto: Sören Andersson

Var är kvittot på den nya cykeln, barnens vaccinationsintyg eller kontoutdraget från banken?

Säg den som inte sprungit runt och letat efter diverse viktiga papper, som alltid har en fantastisk förmåga att försvinna eller bli placerade på ”något fiffigt ställe”.

Lika illa är det numera med de digitala kontakterna med företag och myndigheter, som även de har en vidunderlig förmåga att försvinna i mailboxar och mappar.

Svårigheten att hålla ordning och reda på viktiga papper är inget nytt, men Jenny Wuori och Patricia Öien Ingemarsson bestämde sig för att göra någonting åt problemet och startade därför företaget YourPDi.  

– Vi befinner oss ju i skiftet mellan digitalt och analogt men vi sparar fortfarande 85 procent av alla viktiga papper i pärmar. 70 procent av dem vi frågat säger att de inte har den ordning de skulle vilja ha, säger Jenny Wuori.

70 procent av de vuxna i Sverige är lika med 4,2 miljoner människor, vilka därmed är möjliga kunder till den app som började ta form hemma vid köksbordet hos entreprenörsduon.

Med erfarenhet från stora internationella företag, Patricia Öien Ingemarsson i techvärlden och Jenny Wuori inom sälj- och marknadsföring, var inte frågan om, utan när företaget skulle vara igång.

– Jag har alltid haft drömmen att bygga något och skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte tog chansen. Särskilt som vi två kompletterar varandra så bra, säger Patricia Öien Ingemarsson.

Jenny Wuori fyller i:

– Vi insåg att vi hade kunskapen och drivkraften, så hur svårt kunde det vara…?

Inte särskilt, visade det sig. Företaget YourPDi, uttytt Your personal digitalisation, såg dagens ljus i oktober 2017 och appen började utvecklas i samarbete med ett företag som är specialiserat på app-byggen.

Den grundläggande affärsidén är att samla alla viktiga dokumenten i appen, väl sorterade i olika mappar. De digitala dokumenten kan läggas in direkt medan kvitton och andra pappersunderlag scannas eller fotograferas med kameran i telefonen och sedan placeras på rätt plats. Inget letande, inget spring.

I maj 2018 var allt klart: En app som är en bärbar, strukturerad bank för familjens viktiga information.

Men en viktig detalj i företagsbygget visade sig svårare än duon räknat med.

– Finansieringen. Varken banken eller fristående investerare nappade. Först ville de se en färdig produkt och när vi väl hade den, ville de se försäljningsresultat, säger Jenny Wuori.

– Tyvärr handlade svårigheterna delvis om att vi är kvinnor, det är jag övertygad om. Idag går bara fyra procent av riskkapitalet till kvinnliga grundare. Å andra sidan är vi professionella yrkeskvinnor som inte ger upp utan hittar andra vägar, alltså vände vi oss utomlands, säger Patricia Öien Ingemarsson.

I väntan på utländskt kapital hankade de två företagarna sig fram och statade med vad de kallade en ”soft lansering” i september förra året. Gensvaret var tämligen omedelbart, trots att det handlar om en app med en prenumerationskostnad.

Hur går det i tider när viljan att betala för nätbaserade tjänster inte är överdrivet stor?

– Det håller på att svänga, betalningsviljan för bra nytto-appar ökar. Vi har heller ingen störande reklam, kan visa på hög säkerhet och säljer inte vår kundinformation vidare, säger Jenny Wuori.

Det internationella fokuset har funnits med från start och stannar inte vid finansieringen. Redan den första versionen var på engelska, följt av en svensk nyligen. Siktet är nu inställt på att under 2019 vara verksamma i ytterligare två länder, minst.

– Behovet av att hålla ordning och reda är ju gränslöst. Utomlands är öppenheten och möjligheten att återskapa viktiga dokument sämre än i Sverige. När de väl har hamnat i appen finns de där och de är dessutom oåtkomlig för andra eftersom vi använder både avancerad kryptering och ett anti-hacksystem. Lagringen av information sker på flera ställen och håller högsta säkerhetsklass, säger Patricia Öien Ingemarsson.

Därför kommer vi att lyckas

”Timingen. Vi är mitt inne i ett digitalt skifte där det behövs nya lösningar. Vi har egna erfarenheter från företag med internetbaserad verksamhet och är vana att jobba hårt. Och framför allt har vi visat på ett tydligt behov. Dessutom älskar vi att vara entreprenörer.”

Anders Carlsson