Johanna Björklund
Foto: TT

Johanna Björklund har prisats för sitt entreprenörskap ett flertal gånger. Senast, 2016, utnämndes hon till en av de mest innovativa entreprenörerna i Sverige av branschföreningen Swedish Incubators & Science Park. Via sin forskning har hon hittat nyckeln till smarta videor och driver nu sitt andra bolag – Smart video.

NYHET Publicerad

Smart forskning lyfter videoannonsering

NYKLÄCKT Att forskning och entreprenörskap kan gå hand i hand är Johanna Björklund ett bevis på. Hon driver Smart video där hennes egen forskning bär en stor del av framgången. ”Jag kan dra nytta av forskningen genom att välja rätt metoder och tekniker i produkten. Forskningen i sin tur främjas av att jag förstår vilka videorelaterade utmaningar som är viktiga för samhället”, säger hon.

Med ena benet stadigt förankrat i akademins värld har Johanna Björklund, docent i datavetenskap med expertis inom artificiell intelligens, AI, och maskinlära, ML, forskat om hur en dator kan förstå video. Det är en teknik som hon byggt bolaget Smart video kring. Kärnan är en själv-optimerande videoplattform för personlig kommunikation i global skala. 

Låter det krångligt? Inte så konstigt egentligen då Johanna Björklund tagit fram en tjänst med, vad man kallar, hög teknisk grad. I grunden handlar det helt enkelt om att hjälpa företag att öka sin försäljning via videoannonsering. 

Smart video startades 2015 – som en avknoppning till bolaget CodeMill, som Johanna Björklund grundat tillsammans med sin studiekamrat Rickard Lönnberg från Civilingenjörsprogrammet. Ett konsultbolag, beläget i Umeå, som tar fram skräddarsydda videolösningar till bland annat The Guardian, BBC och ProSieben.

I takt med att konsumtionen via digitala kanaler ökat har Johanna Björklund sett hur allt fler märken och publicister försöker nå sina kunder genom att paketera sina budskap via rörlig bild. Kruxet är att det är svårt att tjäna pengar på video. Och det är här Johanna Björklunds forskning och entreprenörskap kommer in. 

– Vi använder oss av automatisk bild- och taligenkänning för att tolka den information som finns i en video. I videoklippen lägger vi sen in ett interaktivt lager som lyfter produkter och erbjudanden på ett personanpassat sätt, säger Johanna Björklund.

De första två åren har ägnats åt att utveckla och paketera videoplattformen. I januari i år lanserades den första versionen av tjänsten. Resultaten från tidiga kampanjer pekar på en markant ökad konverteringsgrad, vilket gör Johanna Björklund övertygad om att bolaget är på rätt väg. 

– Vi har en kund som säljer kosmetika och deras inspirationsfilmer har fått bra KPI:er. Planen är att fortsätta automatisera processen och göra en video smart, samtidigt som kunderna ska kunna sköta sin videopublicering själva via vår plattform. Då öppnas möjligheterna till att skala upp verksamheten ännu mer. 

Annons

Den största utmaningen hittills har varit att ta fram en tjänst som passar många kunder i flera olika branscher.

– Codemill är ju ett konsultbolag där fokus ligger på att vara lyhörd för varje kunds önskemål. I Smart video har vi i stället en produkt som ska attrahera många kunder. Det är en utmaning men de sista månaderna tycker jag att vår tjänst hittat sin form.

Investerarna har snabbt visat intresse för Smart video. Almi har investerat 2 miljoner kronor och Nascent 4 miljoner kronor. Samtidigt har Norrlandsfonden gått in med 3 miljoner kronor. Pengar som ska gå till fortsatt produktutveckling och på sikt även en satsning utanför Sveriges gränser. 

– Jag tycker vi fått en bra mix av investerare. Är det något man ska tänka på som uppstartsbolag är det att förbereda sig noga med att kunna ge investerare tydliga och relevanta KPI:er så de kan förstå bolaget och se vilka möjligheter som finns. 

Just nu är hon på jakt efter en vd till bolaget. Planen är att själv ta rollen som teknikchef i Smart video samtidigt som hon fortsätter sin forskning vid institutionen på datavetenskap vid Umeå universitet. 

– Jag trivs med att sitta på två stolar. Det hjälper mig att hitta relevanta utmaningar i min forskning, och att förstå vart den tekniska utvecklingen är på väg. 

Smartvideo:

Verksamhet: Självoptimerande videoplattform för ökad försäljning.
Grundare: Johanna Björklund, Niklas Jansson och Rickard Lönneborg.
Startår: 2016.
Antal anställda: Sysselsätter sex utvecklare och två säljare.

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Vi har världsledande teknik och kompetens inom digital video.
  2. Produkten skapar ett konkret och mätbart värde för våra kunder i form av ökad försäljning.
  3. Vi har arbetat med skalbarhet och internationalisering från start.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.