Johanna Björklund
Foto: TT

Johanna Björklund har prisats för sitt entreprenörskap ett flertal gånger. Senast, 2016, utnämndes hon till en av de mest innovativa entreprenörerna i Sverige av branschföreningen Swedish Incubators & Science Park. Via sin forskning har hon hittat nyckeln till smarta videor och driver nu sitt andra bolag – Smart video.

NYHET Publicerad

Smart forskning lyfter videoannonsering

NYKLÄCKT Att forskning och entreprenörskap kan gå hand i hand är Johanna Björklund ett bevis på. Hon driver Smart video där hennes egen forskning bär en stor del av framgången. ”Jag kan dra nytta av forskningen genom att välja rätt metoder och tekniker i produkten. Forskningen i sin tur främjas av att jag förstår vilka videorelaterade utmaningar som är viktiga för samhället”, säger hon.

Med ena benet stadigt förankrat i akademins värld har Johanna Björklund, docent i datavetenskap med expertis inom artificiell intelligens, AI, och maskinlära, ML, forskat om hur en dator kan förstå video. Det är en teknik som hon byggt bolaget Smart video kring. Kärnan är en själv-optimerande videoplattform för personlig kommunikation i global skala. 

Låter det krångligt? Inte så konstigt egentligen då Johanna Björklund tagit fram en tjänst med, vad man kallar, hög teknisk grad. I grunden handlar det helt enkelt om att hjälpa företag att öka sin försäljning via videoannonsering. 

Smart video startades 2015 – som en avknoppning till bolaget CodeMill, som Johanna Björklund grundat tillsammans med sin studiekamrat Rickard Lönnberg från Civilingenjörsprogrammet. Ett konsultbolag, beläget i Umeå, som tar fram skräddarsydda videolösningar till bland annat The Guardian, BBC och ProSieben.

I takt med att konsumtionen via digitala kanaler ökat har Johanna Björklund sett hur allt fler märken och publicister försöker nå sina kunder genom att paketera sina budskap via rörlig bild. Kruxet är att det är svårt att tjäna pengar på video. Och det är här Johanna Björklunds forskning och entreprenörskap kommer in. 

– Vi använder oss av automatisk bild- och taligenkänning för att tolka den information som finns i en video. I videoklippen lägger vi sen in ett interaktivt lager som lyfter produkter och erbjudanden på ett personanpassat sätt, säger Johanna Björklund.

De första två åren har ägnats åt att utveckla och paketera videoplattformen. I januari i år lanserades den första versionen av tjänsten. Resultaten från tidiga kampanjer pekar på en markant ökad konverteringsgrad, vilket gör Johanna Björklund övertygad om att bolaget är på rätt väg. 

– Vi har en kund som säljer kosmetika och deras inspirationsfilmer har fått bra KPI:er. Planen är att fortsätta automatisera processen och göra en video smart, samtidigt som kunderna ska kunna sköta sin videopublicering själva via vår plattform. Då öppnas möjligheterna till att skala upp verksamheten ännu mer. 

Annons

Den största utmaningen hittills har varit att ta fram en tjänst som passar många kunder i flera olika branscher.

– Codemill är ju ett konsultbolag där fokus ligger på att vara lyhörd för varje kunds önskemål. I Smart video har vi i stället en produkt som ska attrahera många kunder. Det är en utmaning men de sista månaderna tycker jag att vår tjänst hittat sin form.

Investerarna har snabbt visat intresse för Smart video. Almi har investerat 2 miljoner kronor och Nascent 4 miljoner kronor. Samtidigt har Norrlandsfonden gått in med 3 miljoner kronor. Pengar som ska gå till fortsatt produktutveckling och på sikt även en satsning utanför Sveriges gränser. 

– Jag tycker vi fått en bra mix av investerare. Är det något man ska tänka på som uppstartsbolag är det att förbereda sig noga med att kunna ge investerare tydliga och relevanta KPI:er så de kan förstå bolaget och se vilka möjligheter som finns. 

Just nu är hon på jakt efter en vd till bolaget. Planen är att själv ta rollen som teknikchef i Smart video samtidigt som hon fortsätter sin forskning vid institutionen på datavetenskap vid Umeå universitet. 

– Jag trivs med att sitta på två stolar. Det hjälper mig att hitta relevanta utmaningar i min forskning, och att förstå vart den tekniska utvecklingen är på väg. 

Smartvideo:

Verksamhet: Självoptimerande videoplattform för ökad försäljning.
Grundare: Johanna Björklund, Niklas Jansson och Rickard Lönneborg.
Startår: 2016.
Antal anställda: Sysselsätter sex utvecklare och två säljare.

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Vi har världsledande teknik och kompetens inom digital video.
  2. Produkten skapar ett konkret och mätbart värde för våra kunder i form av ökad försäljning.
  3. Vi har arbetat med skalbarhet och internationalisering från start.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.