Johanna Björklund
Foto: TT

Johanna Björklund har prisats för sitt entreprenörskap ett flertal gånger. Senast, 2016, utnämndes hon till en av de mest innovativa entreprenörerna i Sverige av branschföreningen Swedish Incubators & Science Park. Via sin forskning har hon hittat nyckeln till smarta videor och driver nu sitt andra bolag – Smart video.

NYHET Publicerad

Smart forskning lyfter videoannonsering

NYKLÄCKT Att forskning och entreprenörskap kan gå hand i hand är Johanna Björklund ett bevis på. Hon driver Smart video där hennes egen forskning bär en stor del av framgången. ”Jag kan dra nytta av forskningen genom att välja rätt metoder och tekniker i produkten. Forskningen i sin tur främjas av att jag förstår vilka videorelaterade utmaningar som är viktiga för samhället”, säger hon.

Med ena benet stadigt förankrat i akademins värld har Johanna Björklund, docent i datavetenskap med expertis inom artificiell intelligens, AI, och maskinlära, ML, forskat om hur en dator kan förstå video. Det är en teknik som hon byggt bolaget Smart video kring. Kärnan är en själv-optimerande videoplattform för personlig kommunikation i global skala. 

Låter det krångligt? Inte så konstigt egentligen då Johanna Björklund tagit fram en tjänst med, vad man kallar, hög teknisk grad. I grunden handlar det helt enkelt om att hjälpa företag att öka sin försäljning via videoannonsering. 

Smart video startades 2015 – som en avknoppning till bolaget CodeMill, som Johanna Björklund grundat tillsammans med sin studiekamrat Rickard Lönnberg från Civilingenjörsprogrammet. Ett konsultbolag, beläget i Umeå, som tar fram skräddarsydda videolösningar till bland annat The Guardian, BBC och ProSieben.

I takt med att konsumtionen via digitala kanaler ökat har Johanna Björklund sett hur allt fler märken och publicister försöker nå sina kunder genom att paketera sina budskap via rörlig bild. Kruxet är att det är svårt att tjäna pengar på video. Och det är här Johanna Björklunds forskning och entreprenörskap kommer in. 

– Vi använder oss av automatisk bild- och taligenkänning för att tolka den information som finns i en video. I videoklippen lägger vi sen in ett interaktivt lager som lyfter produkter och erbjudanden på ett personanpassat sätt, säger Johanna Björklund.

De första två åren har ägnats åt att utveckla och paketera videoplattformen. I januari i år lanserades den första versionen av tjänsten. Resultaten från tidiga kampanjer pekar på en markant ökad konverteringsgrad, vilket gör Johanna Björklund övertygad om att bolaget är på rätt väg. 

– Vi har en kund som säljer kosmetika och deras inspirationsfilmer har fått bra KPI:er. Planen är att fortsätta automatisera processen och göra en video smart, samtidigt som kunderna ska kunna sköta sin videopublicering själva via vår plattform. Då öppnas möjligheterna till att skala upp verksamheten ännu mer. 

Annons

Den största utmaningen hittills har varit att ta fram en tjänst som passar många kunder i flera olika branscher.

– Codemill är ju ett konsultbolag där fokus ligger på att vara lyhörd för varje kunds önskemål. I Smart video har vi i stället en produkt som ska attrahera många kunder. Det är en utmaning men de sista månaderna tycker jag att vår tjänst hittat sin form.

Investerarna har snabbt visat intresse för Smart video. Almi har investerat 2 miljoner kronor och Nascent 4 miljoner kronor. Samtidigt har Norrlandsfonden gått in med 3 miljoner kronor. Pengar som ska gå till fortsatt produktutveckling och på sikt även en satsning utanför Sveriges gränser. 

– Jag tycker vi fått en bra mix av investerare. Är det något man ska tänka på som uppstartsbolag är det att förbereda sig noga med att kunna ge investerare tydliga och relevanta KPI:er så de kan förstå bolaget och se vilka möjligheter som finns. 

Just nu är hon på jakt efter en vd till bolaget. Planen är att själv ta rollen som teknikchef i Smart video samtidigt som hon fortsätter sin forskning vid institutionen på datavetenskap vid Umeå universitet. 

– Jag trivs med att sitta på två stolar. Det hjälper mig att hitta relevanta utmaningar i min forskning, och att förstå vart den tekniska utvecklingen är på väg. 

Smartvideo:

Verksamhet: Självoptimerande videoplattform för ökad försäljning.
Grundare: Johanna Björklund, Niklas Jansson och Rickard Lönneborg.
Startår: 2016.
Antal anställda: Sysselsätter sex utvecklare och två säljare.

Därför kommer jag att lyckas:
  1. Vi har världsledande teknik och kompetens inom digital video.
  2. Produkten skapar ett konkret och mätbart värde för våra kunder i form av ökad försäljning.
  3. Vi har arbetat med skalbarhet och internationalisering från start.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 
NYHET Publicerad:

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.