Spindelväv ska tillverka mänskliga reservdelar

Nykläckt Trodde du att spindelväv var något som bara spindlar kan tillverka? Inte längre. Nystartade Spiber Technologies AB har kommit på ett sätt skapa väven på konstgjord väg.

Anna Rising, vd på nystartade Spiber Technologies AB.
Anna Rising, vd på nystartade Spiber Technologies AB.

Spindelväv kallas ofta för naturens eget supermaterial, den elastiska och starka väven har länge använts inom folkmedicin. Men att få fram materialet på konstgjord väg har ingen lyckats med. Tills nu.

Allt började som ett EU-projekt. Anna Rising höll på att avsluta sina veterinärstudier när hennes lärare frågade om hon ville bli doktorand i ett projekt som hade ambitionen att framställa spindelväv.

– Vi åkte till Sydafrika för att fånga in lämpliga spindlar av arten Euprosthenops Australis, som är känd för sin starka tråd som inte drar ihop sig i vatten, berättar hon.

Försök att framställa spindelväv på konstgjord väg inleddes kort därpå.

– Vår nya teknik är helt unik. Bakterierna har fått en del av spindelns arvsmassa som kodar för spindeltrådsproteinet. Bakterierna odlas och producerar proteinerna. Vi renar sedan fram proteinerna från bakterierna och tillverkar trådar, film eller skum, förklarar Anna Rising.

När EU-projektet avslutades 2008 hade en nydisputerad Anna blivit så pass biten av arbetet att hon och kollegorna på Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med investerare valde att gå vidare genom att starta Spiber Technologies AB.

Även om spindelväven rent teoretiskt skulle kunna användas till flera olika användningsområden, exempelvis skyddsvästar, så inriktar sig företaget i nuläget enbart på medicinska ändamål.

– Vi hoppas kunna tillverka “reservdelar” till kroppen, exempelvis senor och ligament, men också kunna tillverka hela vävnader för att ersätta vävnader och organ. I ett kortare perspektiv vill vi använda spindeltråden för att möjliggöra odling av celler i en definierad och tredimensionell miljö, säger Anna Rising.

Från att ha varit forskare är Anna nu dessutom vd. Nya utmaningar har uppstått.

– Som forskare är det lätt att man blir förälskad i sin innovation och bara fokuserar på tekniken. Nu måste jag även fokusera på att förklara marknadspotentialen för potentiella investerare.

– Vi storsatsar och expanderar för fullt. Det är en bred satsning och exakt vilken väg vi väljer att gå beror på vilka resultat vi får framöver. Men optimismen är stor, säger Anna Rising.

Därför kommer att vi kommer att lyckas:

- Nytt material med stor potential inom ett flertal applikationsområden

- Bra och långsiktiga ägare

- Innovativt och dynamiskt företag

Jakob Stenberg