NYHET Publicerad

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.

Benjamin Mangell, Viktor Eriksson, Gustaf Ytander och Anton Askenström väljer att lägga fokus på en marknad i taget.
Foto: Jessica Gow/TT

Målet är att Swedish Tonic ska bli världskänt men det får ta tid. Benjamin Mangell, Viktor Eriksson, Gustaf Ytander och Anton Askenström väljer att lägga fokus på en marknad i taget.

I somras ställde företaget upp i Londons största gincocktailtävling, där stora och välrenommerade spritföretag var med och tävlade. Till sist stod Swedish Tonic som evenemangets vinnare. I år räknar företaget med att omsätta 1,5 miljoner kronor trots att varumärkesbyggandet prioriteras långt före höga intäkter.

Men för att backa bandet: En höstkväll 2015 ringer Viktor Eriksson upp Gustaf Ytander och säger ”vi ska göra tonic”.

– Jag trodde att han var lite galen. Det kändes som en så otippad grej att göra. Men sen när vi testade, insåg vi att vi hade en bra produkt, säger Gustaf Ytander.

Med en blandning av bland annat agavesirap, citrus och kinabark började produkten ta form. Resultatet blev en tonicsirap, ett koncentrat som konsumenten blandar med kolsyrat vatten för att få till ett bärnstensfärgat tonicvatten. Detta på grund av att den ursprungliga råvaran används.

Efter att de börjat tillverka hemma delade de utflaskor till kompisar för att se hur tonicen skulle uppfattas av andra.

– Men den flaskan jag köpte exploderade i mitt skafferi eftersom innehållet jäste. Så innan vi justerade receptet, flög det korkar hos kunderna, säger Anton Askenström, som var en av de första. Anton blev sedan rekryterad för sin kompetens inom e-handel.

Sedan har allt  flutit på bra, enligt Gustaf Ytander. Men de tillverkar fortfarande allt själva i en lokal som de hyr utanför Uppsala för att kunna säkerställa att produkten blir perfekt.

Annons

När de skickade en flaska till Youtubern Johan Hedberg, som driver kanalen ”Matgeek”, hyllade han den i en video.

– Det var otroligt många som hörde av sig och ville köpa produkten. Det var väldigt häftigt. Men samtidigt lite läskigt då vi varken hade registrerat ett bolag eller hade ett livsmedelstillstånd, säger Gustaf Ytander.

Det var då processen att starta ett eget företag började. Då de alla var studenter på Uppsala universitet fick kvällar och helger vikas åt att tillverka tonic. Efter några månader, under våren 2016, ställde de upp i entreprenörstävlingen ”Affärsänglarna” i Uppsala.

– Det gick så bra och vi fick in fem investerare. Då valde vi att starta ett aktiebolag, säger Viktor Eriksson.

I dagsläget säljs Swedish Tonic på barer, i butiker och till konsumenter på nätet. Fokus ligger på att bygga ett starkt varumärke samtidigt som kassaflödet är viktigt för att hålla företaget vid liv. Kontor finns nu på Stureplan mitt i Stockholm.

Företaget har även tagit in ytterligare kompetens från varumärkeskunniga personer i branschen. Under våren kom Benjamin Mangell, en tidigare bartender, in som anställd och delägare i bolaget. Benjamin hade tidigare drivit företagets försäljning i London.

– Vi kände att det var viktigt att få in någon i bolaget som har jobbat i bar. Det är ett speciellt sätt att kommunicera inom barsvängen och han kan möta våra kunder på ett bra sätt, säger Anton Askenström.

Swedish Tonic

Grundare: Viktor Eriksson och Gustaf Ytander.
Startår: 2016.
Produkt: En tonicsirap som konsumenten blandar med kolsyrat vatten.
Affärsidé: Att ta drinkar till nya höjder.
Anställda: Fyra heltids- och två deltidsanställda.

Därför kommer vi att lyckas
  1. Vi är inte rädda för att göra fel. Motgångar är en del i utvecklingen.
  2. Vi fyller ett hål på marknaden.
  3. Vi skyndar långsamt. Vi vill bli världskända men det får ta tid.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.