NYHET Publicerad

Tar sikte på klubbor av bästa kvalitet

NYKLÄCKT Passionerad golfare, ägare av en mekanisk verkstad och kunskaper inom CAD och CAM. Med de förutsättningarna var steget inte långt för Johan Sandflo att börja tillverka och sälja skräddarsydda golfputters.

Johan Sandflo
Johan Sandflo

– Som den inbitne golfare jag är tycker jag att det är roligt att ha koll på ny utrustning. Jag letade online efter klubbor som var mer personliga och kom till slut fram till att jag kunde tillverka min egna, säger Johan Sandflo.

Sedan 2016 är han vd för Sandflo Mekanik AB med fem anställda, detta sedan han tog över sin pappas roll i ett generationsskifte. Men Johan har jobbat i företaget sedan 2005. Det har funnits sedan 1994.

Företaget arbetar med mekanisk bearbetning av metall åt industrier. Så resurserna för att tillverka klubbor fanns alltså redan när tanken slog rot hos Johan. Passionen och kunnandet likaså. Med hjälp av Fusion 360 har Sandflo Golf lyckats effektivisera tillverkningen genom att använda den senaste tekniken inom molnbaserad CAD och CAM.

Klubban tas fram i dialog med kunden från skiss till färdig produkt. Totalt tar det en till två månader. Varje putter är unik och kunden har möjlighet att välja material, design, viktfördelning och mönster. Klubbor tillverkas i stål, koppar, mässing, aluminium, titan och till och med trä.

Vissa kunder har en klar bild av vilken design och gravyr som deras putter ska ha, medan andra låter Johan komma med ett förslag. När designen väl är på plats görs en 3D-skiss som sedan skickas till kunden för en slutlig bedömning, därefter startas tillverkningen.

Sandflo Golf har funnits som varumärke sedan 2015 och ett 50-tal färdiga klubbor har lämnat verkstaden för kunder i främst Sverige och Danmark. Men även för mottagare i USA, där kunderna dessutom gärna vill ha en svensk flagga och ”Made in Sweden” präglat på klubban. Johan har nu även fått en förfrågan från Australien.

– Ja, det går riktigt bra, särskilt senaste halvåret, säger han. Beroende på hur det går under 2017 är tanken att vi ska bli ett dotterbolag.  

Annons

Just puttern verkar ha en särställning i Johans egen golfbag. Han medger att han har tio stycken.

– Av alla klubbor finns det få som framkallar så starka känslor som din putter. Spelet på green är ofta avgörande för vilken känsla som du bär med dig till nästa hål.

Just nu arbetar Johan med Sandflo Golf en dag i veckan.

– Men så finns ju helgerna också förstås, säger han. Men jag älskar ju det här. Bearbetning är det bästa jag vet. Nu håller jag på med min hobby.

Vilka utmaningar har du framöver?

– Det är att nå ut. Med dagens sociala medier är det lättare att nå ut globalt än tidigare. Men det är fortfarande en utmaning, svarar han.

Hittills har Johan gjort avtryck på Instagram, men det räcker inte.

– Det finns ju även de som vill se och känna på klubban. Därför ska jag börja med demodagar på lokala klubbar i Trollhättan.

Var befinner du dig om fem år?

– Jag hoppas vara etablerad i Sverige och känd i Europa i alla fall. Men vi kommer aldrig att bli ett golfmärke bland drakarna. På sin höjd kan vi komma till att tillverka miniserier på fem–tio putters.

Sandflo Golf

Grundare: Johan Sandflo.
Startår: 2015.
Affärsidé: Tillverka skräddarsydda golfputters för en global marknad.

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt.
  2. Brinnande intresse.
  3. Kunden i fokus.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”