NYHET Publicerad

Tar sikte på klubbor av bästa kvalitet

NYKLÄCKT Passionerad golfare, ägare av en mekanisk verkstad och kunskaper inom CAD och CAM. Med de förutsättningarna var steget inte långt för Johan Sandflo att börja tillverka och sälja skräddarsydda golfputters.

Johan Sandflo
Johan Sandflo

– Som den inbitne golfare jag är tycker jag att det är roligt att ha koll på ny utrustning. Jag letade online efter klubbor som var mer personliga och kom till slut fram till att jag kunde tillverka min egna, säger Johan Sandflo.

Sedan 2016 är han vd för Sandflo Mekanik AB med fem anställda, detta sedan han tog över sin pappas roll i ett generationsskifte. Men Johan har jobbat i företaget sedan 2005. Det har funnits sedan 1994.

Företaget arbetar med mekanisk bearbetning av metall åt industrier. Så resurserna för att tillverka klubbor fanns alltså redan när tanken slog rot hos Johan. Passionen och kunnandet likaså. Med hjälp av Fusion 360 har Sandflo Golf lyckats effektivisera tillverkningen genom att använda den senaste tekniken inom molnbaserad CAD och CAM.

Klubban tas fram i dialog med kunden från skiss till färdig produkt. Totalt tar det en till två månader. Varje putter är unik och kunden har möjlighet att välja material, design, viktfördelning och mönster. Klubbor tillverkas i stål, koppar, mässing, aluminium, titan och till och med trä.

Vissa kunder har en klar bild av vilken design och gravyr som deras putter ska ha, medan andra låter Johan komma med ett förslag. När designen väl är på plats görs en 3D-skiss som sedan skickas till kunden för en slutlig bedömning, därefter startas tillverkningen.

Sandflo Golf har funnits som varumärke sedan 2015 och ett 50-tal färdiga klubbor har lämnat verkstaden för kunder i främst Sverige och Danmark. Men även för mottagare i USA, där kunderna dessutom gärna vill ha en svensk flagga och ”Made in Sweden” präglat på klubban. Johan har nu även fått en förfrågan från Australien.

– Ja, det går riktigt bra, särskilt senaste halvåret, säger han. Beroende på hur det går under 2017 är tanken att vi ska bli ett dotterbolag.  

Annons

Just puttern verkar ha en särställning i Johans egen golfbag. Han medger att han har tio stycken.

– Av alla klubbor finns det få som framkallar så starka känslor som din putter. Spelet på green är ofta avgörande för vilken känsla som du bär med dig till nästa hål.

Just nu arbetar Johan med Sandflo Golf en dag i veckan.

– Men så finns ju helgerna också förstås, säger han. Men jag älskar ju det här. Bearbetning är det bästa jag vet. Nu håller jag på med min hobby.

Vilka utmaningar har du framöver?

– Det är att nå ut. Med dagens sociala medier är det lättare att nå ut globalt än tidigare. Men det är fortfarande en utmaning, svarar han.

Hittills har Johan gjort avtryck på Instagram, men det räcker inte.

– Det finns ju även de som vill se och känna på klubban. Därför ska jag börja med demodagar på lokala klubbar i Trollhättan.

Var befinner du dig om fem år?

– Jag hoppas vara etablerad i Sverige och känd i Europa i alla fall. Men vi kommer aldrig att bli ett golfmärke bland drakarna. På sin höjd kan vi komma till att tillverka miniserier på fem–tio putters.

Sandflo Golf

Grundare: Johan Sandflo.
Startår: 2015.
Affärsidé: Tillverka skräddarsydda golfputters för en global marknad.

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt.
  2. Brinnande intresse.
  3. Kunden i fokus.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.