NYHET Publicerad

Tar sikte på klubbor av bästa kvalitet

NYKLÄCKT Passionerad golfare, ägare av en mekanisk verkstad och kunskaper inom CAD och CAM. Med de förutsättningarna var steget inte långt för Johan Sandflo att börja tillverka och sälja skräddarsydda golfputters.

Johan Sandflo
Johan Sandflo

– Som den inbitne golfare jag är tycker jag att det är roligt att ha koll på ny utrustning. Jag letade online efter klubbor som var mer personliga och kom till slut fram till att jag kunde tillverka min egna, säger Johan Sandflo.

Sedan 2016 är han vd för Sandflo Mekanik AB med fem anställda, detta sedan han tog över sin pappas roll i ett generationsskifte. Men Johan har jobbat i företaget sedan 2005. Det har funnits sedan 1994.

Företaget arbetar med mekanisk bearbetning av metall åt industrier. Så resurserna för att tillverka klubbor fanns alltså redan när tanken slog rot hos Johan. Passionen och kunnandet likaså. Med hjälp av Fusion 360 har Sandflo Golf lyckats effektivisera tillverkningen genom att använda den senaste tekniken inom molnbaserad CAD och CAM.

Klubban tas fram i dialog med kunden från skiss till färdig produkt. Totalt tar det en till två månader. Varje putter är unik och kunden har möjlighet att välja material, design, viktfördelning och mönster. Klubbor tillverkas i stål, koppar, mässing, aluminium, titan och till och med trä.

Vissa kunder har en klar bild av vilken design och gravyr som deras putter ska ha, medan andra låter Johan komma med ett förslag. När designen väl är på plats görs en 3D-skiss som sedan skickas till kunden för en slutlig bedömning, därefter startas tillverkningen.

Sandflo Golf har funnits som varumärke sedan 2015 och ett 50-tal färdiga klubbor har lämnat verkstaden för kunder i främst Sverige och Danmark. Men även för mottagare i USA, där kunderna dessutom gärna vill ha en svensk flagga och ”Made in Sweden” präglat på klubban. Johan har nu även fått en förfrågan från Australien.

– Ja, det går riktigt bra, särskilt senaste halvåret, säger han. Beroende på hur det går under 2017 är tanken att vi ska bli ett dotterbolag.  

Annons

Just puttern verkar ha en särställning i Johans egen golfbag. Han medger att han har tio stycken.

– Av alla klubbor finns det få som framkallar så starka känslor som din putter. Spelet på green är ofta avgörande för vilken känsla som du bär med dig till nästa hål.

Just nu arbetar Johan med Sandflo Golf en dag i veckan.

– Men så finns ju helgerna också förstås, säger han. Men jag älskar ju det här. Bearbetning är det bästa jag vet. Nu håller jag på med min hobby.

Vilka utmaningar har du framöver?

– Det är att nå ut. Med dagens sociala medier är det lättare att nå ut globalt än tidigare. Men det är fortfarande en utmaning, svarar han.

Hittills har Johan gjort avtryck på Instagram, men det räcker inte.

– Det finns ju även de som vill se och känna på klubban. Därför ska jag börja med demodagar på lokala klubbar i Trollhättan.

Var befinner du dig om fem år?

– Jag hoppas vara etablerad i Sverige och känd i Europa i alla fall. Men vi kommer aldrig att bli ett golfmärke bland drakarna. På sin höjd kan vi komma till att tillverka miniserier på fem–tio putters.

Sandflo Golf

Grundare: Johan Sandflo.
Startår: 2015.
Affärsidé: Tillverka skräddarsydda golfputters för en global marknad.

Därför kommer vi att lyckas
  1. En unik produkt.
  2. Brinnande intresse.
  3. Kunden i fokus.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.