Sirajul Islam utvisades för att han åkte tillbaka till Bangladesh i samband med sin fars dödsfall och sin mors sjukdom under tiden som han arbetade i Sverige. Hans chef Christina Nygren är beroende av hans kunskap.
Foto: TT
Kompetens

Uppmärksammade utvisningar sätter press på regeringen

Pressen på regeringen att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring ökar efter ett antal uppmärksammade utvisningar av personer som själva har ordnat jobb i Sverige. I många fall har de utvisats på grund av formaliamissar orsakade av andra.

Louise Wachtmeister
Personer som går
Foto: TT
Kompetensutvisning

Dubbelbestraffning av utländska talanger

Utländska experter som har nekats förlängt arbetstillstånd på grund av små misstag får inte söka nytt arbetstillstånd på ett halvår. It-företagaren Carl-Johan Hamilton menar att Migrationsverket har infört en så kallad karensregel. Myndigheten medger också att sex månaders utomlandsvistelse krävs för en ny ansökan.

Daniel Mellwing
Studenter
Foto: Colorbox.com
Kompetens

Migrationsverket stoppar allt fler toppstudenter

Mer än dubbelt så många utländska studenter fick avslag på sin ansökan att studera på svenska lärosäten förra året jämfört med året innan, visar statistik från Migrationsverket. Men trots att lärosätena vittnar om en skärpt bedömning hänvisar verket bara till ”förbättrade rutiner”. Lärosätena går miste om miljontals kronor och Sverige får dåligt rykte bland internationella toppstudenter.

Anna Rennéus Guthrie
Johan Wiklund, vd Clipsource.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kompetensutvisning

Nyckelmedarbetare bor i tvåa – riskerar utvisning

Än en gång riskerar Johan Wiklund, vd för Clipsource, att mista en nyckelmedarbetare på grund av Migrationsverkets stelbenta regelverk. Orsaken? Medarbetaren med familj bor för litet. Fru och barn kan komma att utvisas, vilket gör att han inte heller vill stanna. ”Det är så dumt. Han har utbildat sig i Sverige och har jobbat här i fyra år. Eftersom deras tre små barn delar rum måste de skaffa större boende för att få stanna", säger Johan Wiklund.

Pernilla Holmlund
Rafiqul Islam, talesperson för föreningen Work Permit Holders Association
Foto: Anders Wiklund/TT
Kompetensutvisning

Topptalanger ratar Sverige efter kompetensutvisningarna

Nyligen kom beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. Det glädjer Rafiqul Islam från föreningen WPHA, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige. Men osäkerheten är fortfarande stor och Sveriges rykte bland topptalangerna är redan fläckat. "Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De råder sina vänner att flytta dit istället för till Sverige då det är för osäkert här", säger han.

Louise Wachtmeister
Rafiqul Islam från föreningen Work Permit Holders Association, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige, utanför Sveriges riksdag.
Redaktionen tycker

Vi fortsätter granska kompetensutvisningarna

Nyligen kom det glädjande beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. I stället för att fortsätta att dra utvisningsstoppet i långbänk valde regeringen att gå på Alliansens motion, något som tidningen Entreprenör var först med att rapportera. Detta innebär att alla partier, utom Sverigedemokraterna, nu ställer sig bakom kravet om att kompetensutvisningarna måste stoppas. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kan en ny lagstiftning sannolikt träda i kraft redan den 1 december.

Anna Dalqvist
ungdomar
Redaktionen tycker

Vad betyder ”förbättrade rutiner”, Migrationsverket?

Utländska toppstudenter som vill studera i Sverige får allt oftare nej av Migrationsverket. Mer än dubbelt så många fick avslag på sin ansökan om studier på svenska lärosäten förra året jämfört med året innan.

Anna Rennéus Guthrie
Migrationsverket, Johan Redhe, vd Schalins ringar
Foto: Foto: TT
Kompetens

Migrationsverkets handläggningstider har ökat med 247 dagar

2010 tog det 54 dagar att få ett beslut om förlängt arbetstillstånd hos Migrationsverket – nu tar det 301 dagar. För företagare som Johan Redhe, som behöver utländsk kompetens, blir Migrationsverkets handläggningstider ett större och större problem. ”Jag tror inte jag hade orkat kämpa om det inte var så att jag verkligen behöver deras kompetens”, säger han.

Frida Nygren
Tayyab Shabab fick uppehålls- och arbetstillstånd i Tyskland på en vecka. I Sverige är det kalla handen.
Redaktionen tycker

Sverige har inte råd med kompetensutvisningar

I slutet av augusti lämnar stjärnutvecklaren Tayyab Shabab Sverige för ett jobb i Tyskland. I över ett och ett halvt år har han och hans svenska arbetsgivare Dynamo kämpat för att han ska få förnyat arbetstillstånd. Både Migrationsverket och migrationsdomstolen har dock slagit fast att Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige på grund av att en tidigare arbetsgivare missat att betala tjänstepension.

Anna Dalqvist
Ning
Foto: SÖREN ANDERSSON
Kompetensutvisningar

Varningen: "Håll er borta från Sverige, ni kan förlora allt"

Ning såg en god vän utvisas efter fyra år i Sverige, på grund av en tidigare arbetsgivares misstag. Det fick honom att starta en sajt som samlar vittnesmål från arbetskraftsinvandrare som hotas av samma öde. ”Budskapet är att den svenska regeringen inte vill ha arbetskraftsinvandrare här”, säger han.

Louise Wachtmeister