Henrik Svidén

Henrik Svidén

Chefredaktör

  • +46 70 345 67 61

Chefredaktör för fPlus.

Senaste artiklarna

NYHET Publicerad:

S-toppen: ”Det är beklagligt. Det är skämmigt”

ÄGANDERÄTTEN Sveriges skogsägare har sedan den nya regeringen tillträdde väntat på ett klart besked från Socialdemokraterna om hur partiet ska garantera att staten inte tar skog från markägare utan att ge ersättning. Först nu kommer svaret. Skogsägare och äganderätten ska skyddas, säger Isak From (S), talesman i skogsfrågor.
NYHET Publicerad:

Icahandlaren som tog kampen mot stöldligorna

SÄKERHET På kort tid har Mikael Ovrells butik i Kortedala drabbats av stöldligor som länsar butikshyllor och hotar personal – och hans familj. Men han vägrar att ge upp. ”Jag är inte ett offer utan jag står rakryggad för att hantera detta kaos som samhället har skapat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Barbara Bergström prisades för årets bragd

ENTREPRENÖR Grundaren av Internationella Engelska skolan har fått priset Årets Affärsbragd. "Jag är så tacksam", säger hon.
NYHET Publicerad:

Två av fem företagare ser att regelkrånglet ökar

UNDERSÖKNING Sedan valet 2014 upplever två av fem av företagarna att regelkrånglet har ökat och till och med ökat mycket. Det visar en Skopundersökning beställd av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Gränskontrollerna slår mot skånska företagare

GRÄNSHANDEL Hallå där… Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren, som undersökt hur stor effekt id-kontroller samt gränskontroller mellan Sverige och Danmark har på företagen.
NYHET Publicerad:

"Industrin måste ha en bättre omställningsförmåga"

PRODUKTION Näringsminister Mikael Damberg säger sig ha satt industrin i hjärtat av näringspolitiken. Han tonar ned problemen med det höga kostnadsläget i Sverige, som industriföretagen framhåller.
NYHET Publicerad:

Sanningen om den svenska vitvarudöden

PRODUKTION Nedmonteringen av den svenska tekoindustrin och varven har gått få förbi. Men att vitvarutillverkningen slagits ut på senare år har inte fått lika stor uppmärksamhet. Samtidigt drar regeringen ofta stora växlar på hur mycket man satsar på industrin. Industriföretagen själva anser dock att regeringen bortser från den totala kostnaden att producera i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gränskontrollerna slår mot skånska företagare

UNDERSÖKNING En fjärdedel av alla företagen som har affärer mellan Sverige och Danmark uppger att de har fått problem sedan ID-kontrollerna och gränskontrollerna infördes. Det visar en ny undersökning.
NYHET Publicerad:

Elons storlager hotas av kemikalieskatt

SKATT Den svenska kemikalieskatten slår hårt mot den svenska vitvarubranschen. Vitvaruföretag med stora lager i Sverige ser nu över sina strategier. ”Vi får titta på konsekvenserna av skatten - det kan vara en flytt utomlands”, säger Christer Larsson, koncernchef, Elon Group.
NYHET Publicerad:

Skatt på skatt på skatt

REDAKTIONEN TYCKER Höjda marginalskatter, höjd bensinskatt, kemikalieskatt (eller vitvaruskatt), bankskatt, ändrade 3:12-regler. Det är några av de skatter och skatteförslag som presenterats på sistone. Tiden med sänkta skatter är helt klart förbi. Och allt som oftast är det företagarna som får betala.
NYHET Publicerad:

Därför skrotades förslaget om sjuknotan till företag

SJUKSKATTEN Sjukskatt I våras presenterade regeringen ett förslag kallat hälsoväxling för att tvinga företagen att stå för en större del av kostnaderna förknippade med sjukfrånvaron. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll drog tillbaka förslaget efter massiv kritik.
NYHET Publicerad:

Liten klättring uppåt för Eda

FÖRETAGSKLIMAT Tidningen Entreprenör har följt värmländska Edas arbete med att ta sig från botten av Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Resultatet blev en liten uppryckning.
NYHET Publicerad:

Företagen betalar redan idag för den höga sjukfrånvaron

REDAKTIONEN TYCKER Har Löfven blivit företagarfientlig på gamla dagar? Tyvärr måste frågan ställas eftersom han gång på gång tycks göra samma misstag. Istället för att få med sig Sveriges viktigaste väljarkår – företagarna – gör han dem till sin främsta fiende.
NYHET Publicerad:

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.
NYHET Publicerad:

Trotjänare stoppas av handläggningstider

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket rekommenderade lantbrukaren Leif Zetterberg att ansöka om säsongstillstånd för trotjänaren Oleg Bondarenko. Han skulle få besked efter ett par månader. Ett halvår senare har myndigheten fortfarande inte hört av sig. "Oleg gör en stor insats för oss på sommaren", säger han.
NYHET Publicerad:

Viktigaste nyheterna i vårbudgeten

POLITIK I vårbudgeten ingick ett antal förslag som på olika sätt påverkar företagare. Vi listar de viktigaste förslagen som ingick eller presenterades i samband med vårbudgeten.
NYHET Publicerad:

Kommunen som tröttnat på att vara sämst

FÖRETAGSKLIMAT I början av 2015 bestämde sig värmländska Eda för att lämna bottenplaceringen i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Det blev ett turbulent år där några få eldsjälar försökt vända utvecklingen i kommunen. Tidningen Entreprenör fick chansen att vara med i processen och dokumentera såväl framsteg som bakslag.
NYHET Publicerad:

Med rent syrsmjöl i påsen

NYKLÄCKT Hon var en ”dålig” vegetarian som fick näringsbrist. Lösningen, ett mjöl gjort på syrsor, har nu blivit ett företag som ska få svenskarna att acceptera insekter som föda.
NYHET Publicerad:

Nya skatter och lagar att ha koll på

TIPS I början av året genomförs flera skatte- och regeländringar som påverkar företagen, allt ifrån krav på personalliggare till höjda energiskatter. Entreprenör listar de viktigaste nyheterna.
NYHET Publicerad:

Fler förändringar på gång

KONKURRENS Stockholms läns landsting, SLL, ändrar ersättningsreglerna inom primärvården. Det leder till utrymme för ökad innovation, menar branschen, som samtidigt varnar för att de kan bli ett hinder för mindre aktörer.