Jakob Stenberg

Jakob Stenberg

Redaktör

  • +46 8 553 431 67

Reporter och webbredaktör på tidningen Entreprenör och Svenskt Näringslivs externa webbplats.

Senaste artiklarna

NYHET Publicerad:

Nya domar stoppar kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD De hårdare reglerna för arbetskraftsinvandring har resulterat i flera uppseendeväckande kompetensutvisningar. Men två domar kan innebära färre avslag och kortare processer.
NYHET Publicerad:

Utländska toppstudenter flyr Sverige – 90 procent lämnar

ARBETSMARKNAD Färre än en av tio inresande studenter utanför EU kliver in på den svenska arbetsmarknaden efter examen. ”Det är helt horribelt. Övergången från studier till arbete är Sveriges akilleshäl”, säger Fredrik Voltaire, näringslivsexpert på Almega.
NYHET Publicerad:

Sopkrig på Gotland när regionen konkurrerar om byggavfall

KONKURRENS Region Gotland konkurrerar med lokala, privata företag när regionen tar hand om byggavfall. Trots att politikerna erkänner problemet, händer inget. ”Det finns tillräckligt många privata företag som arbetar med byggavfall för att det ska råda en sund konkurrens på marknaden”, säger Daniel Björkman, vd på Returbagen AB.
NYHET Publicerad:

”Olyckligt när kommunen försöker skapa jobb i konkurrens med näringslivet”

KONKURRENS I Landskrona har politikerna startat ett kommunalt tvätteri för att skapa jobb åt nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men privata företag i regionen har svårt att förstå beslutet. ”Vi anställer också många nyanlända, det är väldigt viktigt för oss”, säger Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden, som anser att kommunen slagit in på fel väg.
NYHET Publicerad:

Konkurrensverket: Många företagare vågar inte konfrontera kommunen

KONKURRENS Var femte småföretagare möts av konkurrens från kommuner, landsting eller statliga bolag. 17 procent anser att konkurrensen är snedvriden, enligt en undersökning från Konkurrensverket. Men få företag vågar göra något åt problemet. 60 procent av företagen vågar inte konfrontera den offentliga aktören av rädsla för försämrade relationer.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Växande hot: Bedragare tog över vd-posten i byggföretag

KRIMINELL INFILTRATION Tillhör du dem som tror att en kofot är det vanligaste verktyget vid ett inbrott? Fel. Idag är det en dator och några blanketter som är tjuvarnas främsta verktyg. Med hjälp av dem infiltrerar kriminella företaget och tar över verksamheten. Entreprenör har träffat byggföretagaren Margareta Boman, som plötsligt upptäckte att en bedragare hade gjort sig till vd i hennes företag.
NYHET Publicerad:

Digital tidslinje skyddar mot idéstöld

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Hallå där Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo, en digital tidslinje som gör att upphovsmän och innovatörer kan bevisa att han eller hon kommit på en idé, produkt, design eller musik.
NYHET Publicerad:

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.
NYHET Publicerad:

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.
NYHET Publicerad:

Andreas Vurals färgglada lurar lockar världsartister

ENTREPRENÖR Justin Bieber har flashat sina på Instagram, Kendall Jenner har inspirerat 55 miljoner följare att bära dem och Zara Larsson har bloggat om sina exemplar. Happy Plugs färgglada lurar säljs idag både hos Colette i Paris och Harrods i London. Men företagets resa började så långt från glamouren det går att komma, i härjedalska Sveg.
NYHET Publicerad:

Vill hjälpa småföretagare få bättre pension

HALLÅ DÄR... Sven Estwall, vd på NOWO, som vill hjälpa småföretagare att mikrospara för att på så sätt förbättra deras pension.
NYHET Publicerad:

Skånsk vingård vill bryta alkoholmonopol

MONOPOLBRYTARNA Sedan 1980-talet har en rad offentliga monopol fallit och nya marknader öppnats för konkurrens, mycket tack vara envisa entreprenörer som vågat utmana och bryta ny mark. I den sista delen av artikelserien ”Monopolbrytarna” lyfter vi fram entreprenörer som utmanar de monopol som alltjämt finns kvar inom alkohol- och spel. Möt vinproducenterna Jonas och Annette Ivarsson som från sin gård i Arild tagit upp kampen med Systembolaget.
NYHET Publicerad:

Ny sajt sparar tid för arbetsgivare

TJÄNSTER Nu blir det enklare att fylla i intyg för arbetsgivare. Den nya tjänsten arbetsgivarintyg.nu gör processen snabbare och smidigare, både för arbetsgivare och arbetstagare.
NYHET Publicerad:

Fler ryter ifrån om rut

REDAKTIONEN TYCKER Svenska folkets stöd för rutavdraget i sin nuvarande form är starkt. Svagt är däremot stödet för regeringen, som ändå ämnar sänka taket till nästa år. En ny Sifoundersökning, gjord åt Hemfrid, visar att två av tre svenskar vill att rutavdraget ska vara oförändrat.
NYHET Publicerad:

Finalisterna till Årets unga vd utsedda

UTMÄRKELSE Efter en intensiv nomineringsprocess har de sex finalisterna till utmärkelsen Årets unga vd utsetts. Nu väntar slutfinalen på Berns Salonger i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Rockentreprenören som vågar vara vrålkommersiell

ENTREPRENÖRER I slutet av 1990-talet försvann många rockklubbar i Stockholm. Debaser fyllde vakuumet och idag är klubben en institution i staden. Entreprenör har träffat rockentreprenören Annelie Telford för att ta reda på hur man lyckas med konststycket att vara både creddig och kommersiell.
NYHET Publicerad:

Se över ditt skyddsnät

SJUK OCH FÖRETAGARE Samhällets trygghetssystem missgynnar företagare jämfört med anställda. Tidningen Entreprenör granskar hur socialförsäkringssystemet för entreprenörer fungerar och tipsar om vad du som företagare bör tänka på – innan du blir sjuk.