Martin Berg

Martin Berg

Reporter/Redaktör

  • +46 76 148 58 62

Senaste artiklarna

NYHET Publicerad:

Staten går till mottack – överklagar skogsdomarna

ÄGANDERÄTT Skogsägarnas glädje blev kortvarig. Nu överklagar staten Mark- och miljödomstolens dom som gav dem rätt till ersättning. "Förtroendet för Skogsstyrelsen är helt förbrukat", uppger en skogsägare.
NYHET Publicerad:

Tung ekonom varnar för företagarflykt

FÖRETAGARFLYKT Riskerar Sverige en företagarflykt och talangutvandring på grund av att staten inte uppfyller samhällskontraktet? Det ska nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji undersöka i sitt nästa projekt. "Många är oroliga för hur deras barns framtid ska utveckla sig”, säger han.
NYHET Publicerad:

Seger för skogsägarna – svidande förlust för staten

ÄGANDERÄTTEN Det är en svidande kostsam förlust för staten när den nu dömts att betala ut 18 miljoner kronor i ersättning till fem fjällnära skogsägare. Det konstaterar deras juridiska ombud Magnus Norberg på LRF Konsult.
NYHET Publicerad:

Lättnad i budgeten för skogsägare - M och KD utreder äganderätten

ÄGANDERÄTTEN Nu stoppar M och KD de nyckelbiotopsinventeringar som gjort många skogsägare sömnlösa. Istället vill partierna ta ett brett grepp på äganderätten i en utredning.
NYHET Publicerad:

Nu avgörs ersättningsfrågan för fjällnära skogsägare

STRIDEN OM SKOGEN När rättegången mellan ett tjugotal skogsägare som stämt staten i mark- och miljödomstolen nu startar i Umeå står stora värden på spel. "Staten tycker sig inte ha råd att betala och då försöker man krångla sig runt den lagstiftning som finns", säger Anders Pettersson, förvaltare på allmänningsskogarna i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenörer tar upp kampen mot kriminella gäng

VÅLDSVÅG Företagarna Mansour Ibrahim och Faris Alprince vägrar att vika ned sig för de kriminella gängen. Trots att Mansour Ibrahim själv har blivit hotad fortsätter han att driva och starta nya företag.
NYHET Publicerad:

Företagarduon de kriminella gängen inte rår på

Företagarna Mansour Ibrahim och Faris Alprince vägrar att vika ned sig för de kriminella gängen. Trots att de blivit hotade fortsätter de att driva och starta nya företag.
NYHET Publicerad:

Egenföretagarna riskerar bli framtidens fattigpensionärer

FÖRETAGARNAS VILLKOR Inkomsterna i samhället blir allt mer ojämlika. En ny forskningsrapport från Ratio visar att egenföretagarnas låga inkomster spelar en stor roll för den utvecklingen.
NYHET Publicerad:

Bryggerientreprenören Peter tog inte ut lön – nu utvisas han

KOMPETENSUTVISNING Kompetensutvisningarna fortsätter. Peter Lincoln är entreprenör och driver det växande företaget Brewing Költur. Nu utvisas han på grund av att han inte tagit ut lön. ”Vi är ett växande företag som valt att investera allt i företaget”, berättar Peter Lincoln för Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Staten fick avverka – men inte Hanna och Albin

ÄGANDET Paret Hanna och Albin Holmberg nekades att avverka sin fjällnära skog samtidigt som staten har avverkat på fastigheten bredvid.
NYHET Publicerad:

Statistik: Statens skogsbeslag ökar kraftigt

SKOGEN OCH ÄGANDERÄTTEN Antalet skogsägare som förlorar brukanderätten över sin egen skog sedan Artskyddsförordningen började tillämpas 2016 har ökat med över 30 procent. Dessutom har antalet registrerade nyckelbiotoper fördubblats, vilket i princip innebär att skogen blir osäljbar. Det visar ny unik statistik.
NYHET Publicerad:

Nytt chockförslag vill se löntagarfonder i skogen

ÄGANDERÄTT En ny rapport föreslår att skogsägare ska avsätta pengar till en fond som ska betala för reservatsbildningar och biotopområden. Förslaget möttes av en mördande kritik när det presenterades på ett seminarium i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Handeln och kommunerna slår larm: ”Inte säkra på att polisen klarar av det här"

KRIMINALITET Handelns problem med brottslighet avspeglas i att Kommunernas nota för att köpa in säkerhet skjutit i höjden de senaste åren. Båda parter känner en oro för att polisen inte kommer att klara av sin omorganisation och få ordning på brottsligheten på gator och torg.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare anställde egen ordningsvakt för att slippa kriminella gäng

KRIMINALITET Ica-handlaren Andreas Bylger hade stora problem med kriminella gäng som stal och hotade hans personal. Nu har han, som den första Ica-handlaren i Sverige, löst problemet genom att anställa en egen ordningsvakt.
NYHET Publicerad:

Äldreboenden hotas av tillståndssmäll

BYRÅKRATI Privata välfärdsföretag som driver äldreboenden på entreprenad åt kommuner måste ha tillstånd från IVO. Men IVO hänger inte med. Nästa år omfattas även privata hemtjänstföretag. SKL varnar för långa köer och stopp för nya företag.
NYHET Publicerad:

Sveriges superentreprenörer på värvarstråt

ENTREPRENEUR OF THE YEAR Sveriges superentreprenörer lämnar Monaco för att surfa vidare på den nya elektrifieringsvågen och leta efter nya intressanta förvärv runt om i världen.
NYHET Publicerad:

Brasiliansk fastighetskung världens bäste entreprenör

ENTREPRENEUR OF THE YEAR Vinnaren i årets EY Entrepreneur of the Year 2018 är en fastighetsmagnat med sociala ambitioner. ”Alla ska få känna värdigheten i att äga sin bostad” är hans ledstjärna.
NYHET Publicerad:

Fläskkött ska bli het exportvara till Kina

ENTREPRENEUR OF THE YEAR Köttföretaget Steirefleisch är Österrikes representant i årets upplaga av EY Entrepreneur of the year, som pågår i Monaco. En investering i miljardklassen öppnar dörren till den asiatiska marknaden.
NYHET Publicerad:

Finaldags för svenska superentreprenörer

ENTREPRENEUR OF THE YEAR Nu är Claes Mellgren och Per Olof Andersson från AQ Group på plats i Monaco för att representera Sverige i EY:s final årets entreprenör 2018.
NYHET Publicerad:

Karl Hedin:Det största hotet om människor känner sig otrygga på sitt ägande

SKOGEN Karl Hedin, ägare till trävarukoncernen Karl Hedin AB uttrycker stark oro över den pågående utvecklingen i skogen.