Peter Ceder

Peter Ceder

Redaktör

  • +46 8 762 61 39

Reporter och webbredaktör för tidningen Entreprenör och Svenskt Näringslivs externa webbplats.

Senaste artiklarna

NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Mångfald nyckel för samhällsbyggare

I PRAKTIKEN En förlorad upphandling fick byggkoncernen Skanska att inse att de riskerar att missa viktiga affärer när den egna verksamheten inte speglar samhället de verkar i. Inkludering är i dag en viktig del av företagets mångfaldsarbete. ”I vårt fall har det handlat om att gå från traditionellt manliga strukturer till blandade och förändringsorienterade arbetsplatser”, säger Monica Westberg, mångfaldschef på Skanska Sverige.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Ojämn dragkamp om konfliktregler

KONFLIKTREGLER Sverige har mer generösa konfliktregler på arbetsmarknaden än de flesta andra länder, visar en genomgång som Entreprenör har gjort i samarbete med Arbetsmarknadsnytt. Kärvar förhandlingarna i avtalsrörelsen kan facken plocka fram konfliktvapnet och tvinga till sig dyrare löneavtal än företagen tål, vilket rubbar maktbalansen mellan parterna. Arbetsgivarna anser därför att det är hög tid att se över de svenska konfliktreglerna, särskilt med tanke på 2017 års avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Stilsäker vd redo för affärer

I PRAKTIKEN Rätt klädd för jobbet är viktigt för Maud Spencer. Det gör henne till en tydlig chef och visar att hon leder ett internationell framgångsrikt företag. ”Jag är så pass gammal att jag klär mig som jag vill”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Tekniknördar kan fixa tågstrulet

NYKLÄCKT Viktor Prim och Christoffer Hamin hoppar på entreprenörståget och passar samtidigt på att lösa problemet med störningar i tågtrafiken. Lanseringen av deras "spårledningsmätare" prisas på flera håll.
NYHET Publicerad:

Två snabba frågor...

...till fyra erfarna förhandlare.
NYHET Publicerad:

Löneförhandlingar med fallgropar

AVTALSRÖRELSEN 2016 års förhandlingar om nya kollektivavtal för tre miljoner anställda går in i ett skarpt läge efter nyår. Tidningen Entreprenör har talat med ett antal nyckelpersoner hos både fack och arbetsgivare för att ta reda på hur förberedelserna ser ut, vad som krävs av en bra förhandlare och vilka frågor som toppar kravlistorna.
NYHET Publicerad:

Tidsoptimist fick klinik på rätt köl

I PRAKTIKEN Från halvfärdiga arbetsuppgifter, osorterade pappershögar och brandkårsutryckningar till städat skrivbord, örnkoll på e-mejlen och ett effektivt bokningssystem. Sedan Mattias Edman fick hjälp att planera arbetsdagen får han mer gjort, kommer sällan i tidsnöd och har fått tillbaka arbetsglädjen.
NYHET Publicerad:

Landsting nekar till dålig affärsmoral

KONKURRENS Stockholms läns landsting beklagar om Fredrik Östlin känner sig illa bemött. Samtidigt ser miljöchef Charlotta Brask inga problem med att de byggt upp en tjänst som liknar Off2Offs.
NYHET Publicerad:

Landstinget norpade hans affärsidé

KONKURRENS Stockholms läns landsting och Malmö Stad vände sig till Karlstadsbaserade tjänsteföretaget Off2Off för att få hjälp med att utforma en portal på nätet. Men istället för ett kontrakt gick de vidare med idén på egen hand. ”Jag känner mig trampad på”, säger entreprenör Fredrik Östlin.
NYHET Publicerad:

Squashen hjälper Fredrik hålla rätt kurs

I PRAKTIKEN Han vet vad han vill och stannar aldrig förrän han har nått målet. Squashkarriären fortsätter att prägla Fredrik Johnsons ledarstil. I näringslivet går han en match varje dag.
NYHET Publicerad:

Fartfantomer får hjulen att snurra

NYKLÄCKT DynaTech hann knappt ur startgroparna förrän det damp ner ett mejl från Kinas fjärde största biltillverkare. Uppmaningen: Hjälp oss med bilshower i samband med lanseringen av ett nytt bilmärke.
NYHET Publicerad:

Mångsysslare satsar på portabel packåsna

NYKLÄCKT Entreprenören Peder Hansson är inte rädd för att sätta upp nya mål, som att göra det möjligt för små barn att se vad som händer i stora folksamlingar utan att behöva sitta på vuxnas axlar. Han gör det i liten skala med produkten Shoulderdonkey.
NYHET Publicerad:

Arbetslösheten slagträ i valdebatten

SIFFERSANNINGAR Egentligen är det enkelt. Den som inte har jobb men vill ha det och söker jobb är arbetslös. Punkt och slut. Men i debatten, i synnerhet i valrörelsen, är det inte så enkelt. Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven har ofta olika utgångspunkt när de kastar procentsatser på varandra. Tidningen Entreprenör reder ut begreppen bakom valets viktigaste fråga.
NYHET Publicerad:

Jobbinvandring skapar slagkraftig laguppställning

ARBETSKRAFTSINVANDRING Bemanningsföretaget Texab hämtar medarbetare utanför EU. Resultatet är ett ekonomiskt lyft, utan att pressa löner eller tränga undan inhemsk arbetskraft. Ett orosmoln för vd Torbjörn Ulf är den politiska osäkerheten kring de generösa arbetskraftsreglerna.
NYHET Publicerad:

Gröngöling söker unga arbetslösa

NYKLÄCKT Ung Städhjälp hakar på trenden att starta eget. Grunden är den goda och lönsamma affären. Medarbetare rekryteras enbart bland unga arbetslösa.
NYHET Publicerad:

Svenska företag beroende av EU:s inre marknad

EU-VALET Den 25 maj är det dags för EU-val, men hittills har det varit svårt att locka svenskarna till valurnorna. För svenska företag är dock EU-valet och Europas inre marknad en livsviktig fråga. Två tredjedelar av svensk export går till andra EU-länder och värdet av exporten motsvarar en fjärdedel av Sveriges BNP. Tidningen Entreprenör har talat med företagen Babybjörn, Woolpower, Klarna och Design Online om den inre marknadens betydelse för deras tillväxt.
NYHET Publicerad:

Cykelmissionär öppnar butik för den kräsne

NYKLÄCKT Cykelbudfirman fick Tobias Adolfsson att erhålla utmärkelsen årets nyföretagare i mitten av 1990-talet. För prispengarna åkte han till USA. Där växte lusten att satsa ytterligare. Knappt 20 år senare öppnar han cykelbutik för den kräsne kunden.