På hästryggen finns den fulländade avkopplingen

På Fritiden Massor av träning, matcher och hästskötsel spelar ingen roll: Känslan att vara ett med hästen när hästpolomatchen pågår, att vara helt fokuserad på spelet det är inte bara ett avbrott i vardagen utan lika mycket en påfyllnad av livsenergi.

polo4b
Hästpolo är den bästa avkopplingen från livet som företagare tycket Caroline Seth. (Foto: Almare Stäket)

För tre år sedan tog Caroline Seth över konferensanläggningen Almare Stäket efter sina föräldrar. Det är ett av många generationsskiften som skett på herrgården, ett par mil norr om Stockholm, sedan den togs i bruk på 1700-talet. En nära trehundraårig kultur och miljö som fortfarande är helt intakt.

- Hela inredningen, möblemanget, tavlor och annat finns kvar och det är helt unikt, berättar Caroline Seth som själv vuxit upp på gården när hennes föräldrar drev konferensanläggningen.

- Jag började jobba här när jag var 13 år och har alltid varit inställd på att ta över och driva företaget vidare. Jag är ju född in i ett entreprenörskap och har aldrig tänkt annat än att vara egen företagare.

Det är den nära 300 år gamla miljön som sätter sin prägel på konferensverksamheten och håller den i en mindre skala. Maximalt 16 personer kan samtidigt arbeta och bo på herrgården. I gengäld behöver gästerna inte trängas med några andra konferenser. Caroline Seth tar enbart emot en grupp per gång, inte sällan ledningsgrupper, styrelser och liknande.

- Just tack vare att vi är små har vi klarat oss bra, Vårt renommé sprids från mun till mun och vi har en trogen kundkrets som ständigt återkommer.

Allt på Almare Stäket är dock inte i den lilla skalan. En viktig del av verksamheten under alla år, med några mindre undantag, är hästarna och ridcentret. Idag håller säteriet 96 hästar och är en av Stockholms största ridanläggningar.

Det var också där som intresset för hästpolo väcktes.

- Pappa råkade gå in i fel affär i New York, han trodde att det var en vanlig hästaffär men det visade sig vara en affär som sysslade med hästpolo. En timme senare var han helt frälst på sporten.

Också Caroline Seth såg möjligheterna i en sport som kombinerade två av hennes stora intressen; ridning och bollsport.

- Dessutom är det den enda lagsporten på häst.

Direkt efter gymnasiet, 18 år gammal, tillbringade hon ett halvår i Argentina, hästpolons förlovade land och under de följande åren fortsatte tränandet och spelandet i Europa. De senaste åren har den traditionella och manligt dominerade sporten kompletterats med ett stort antal kvinnliga hästpolospelare. Caroline Seth tillhör idag de 20 bästa kvinnorna i världen och blev 2008 uttagen till VM-finalen.

- Här hemma har jag ju alltid spelat tillsammans med killarna och det har varit bra sparring.

Under tävlingssäsongen är det match torsdag, lördag och söndag och det bör finnas plats för träning däremellan. Med ett par tvillingpojkar på 1,5 år och en konferensanläggning att sköta blir det välfyllda dagar.

- Jag bor och arbetar ju på gården och det är en förutsättning att det ska fungera. Men framför allt ger mig ridningen och matcherna så fantastiskt mycket. Känslan att vara ett med hästen, att vara helt fokuserad på spelet det är inte bara ett avbrott i vardagen utan lika mycket en påfyllnad av livsenergi. Efter en match är jag alltid helt lugn, allt är utrensat och sedan går det hur lätt som helst att ta sig an arbetet igen.

Hästpolo är den bästa avkopplingen

Namn: Caroline Seth

Profession: Driver en konferensanläggning

Passion: Hästpolo

Anders Carlsson