Rally på fritiden gasar entreprenörskapet

På fritiden Fortkörning på fritiden. Det är Roger Franssons bästa tips för att ladda batterierna och bli en bra företagare. Det kräver fullt fokus för att inte hamna i diket, ett fokus som sedan går bra att överföra till entreprenörskapet.

Rally
Håller sig på vägen. Roger Fransson kör rally på fritiden. Perfekt avkoppling, menar han.

Roger Fransson kör fort.

Över 160 på smala slingrande grusvägar och kan inte tänka sig en bättre avkoppling.

- Efter en helg med rallytävlingar är jag fysiskt trött men fulladdad med energi inför en ny arbetsvecka. Nåja, måndagen kan vara lite seg men sedan lossnar det.

Det är just kravet på att vara fullt fokuserad på något annat, så långt från företagandet som möjligt, som är en av drivkrafterna i det något annorlunda fritidsintresset att tävla i rally.

- Tappar jag en tiondels sekund i uppmärksamhet, då kör jag av, bilen blir skrot och eventuellt gör det ont också.

Full fokus på verkligheten kan behövas i entreprenörskapet också. Den egna reklambyrån K2, till viss del döpt efter det svårbestigna berget K2, granne med Mount Everest, är ett virtuellt företag. Inga anställda utan en passande grupp frilansande kreatörer sätts samman inför varje uppdrag, med kundens bästa för ögonen. En idé han tog med sig från tiden som anställd projektledare på en reklambyrå. Företagandet innefattar också en franchising för Arkitektkopia i Skellefteå och ett eget tolvmanna soulband, som även det drivs som företag.

- Det var mer än fråga om när, inte om, jag skulle ta steget att bli företagare. Jag kunde inte låta bli, helt enkelt.

Faktum är att också bilåkandet har blivit en del i den växande enmanskoncernen. Ett storartat motorsportintresse har följt Roger Fransson genom hela livet och kröntes för ett par år sedan när rallyföraren Nils Fransson lockade honom att ta klivet från åskådarplats och in som co-driver. Inom ett år fanns både förarlicens, en egen Volvo 940 rallybil och kamp om pallplatserna i Sverigeserien av VOC, Volvo Cup, alltså den tävlingsklass och serie som körs med Volvobilar modifierade enligt ett strikt reglemente.

- Sedan frågade de om jag ville ta över ansvaret för hela tävlingen och hur skulle jag kunna svara nej på det? Nu drivs också den verksamheten som ett eget företag.

Full fokus också på planeringen, kan tänkas. Närmare 25 tävlingar per år runt om i Sverige, ansvarig för tävlingsklassen, företag och soulband. Inte mycket tid över till annat.

- Bilåkandet ger mig all den energi jag behöver. Sedan skadar det ju inte att min livskamrat Lotta åker med som co-driver och kartläsare.

Rally på fritiden gasar företagandet

Namn: Roger Fransson

Profession: VD och ägare, reklambyrån K2 i Skellefteå AB

Passion: Rally

Tävling med vanliga bilar

Volvo Original är Sveriges största nybörjarklass i rally. Deltagarna tävlar med vanliga, gatregistrerade Volvo 240, 740, 940 vilket innebär att bilen kan användas privat mellan tävlingarna. Att bilarna är otrimmade håller nere kostnaderna i en annars dyr sport. Rallytävlingar körs på vägar, så kallade "specialsträckor", som är avstängda för annan trafik och där det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid. Mellan specialsträckorna kör man "transportsträckor" där de allmänna trafikreglerna gäller. Till skillnad från biltävlingar på bana finns det förutom förare, även en kartläsare med i bilen under rallytävlingar.