Redaktionen tycker till

Liseberg
Redaktionen tycker

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.

Anna Dalqvist
ungdomar
Redaktionen tycker

Vad betyder ”förbättrade rutiner”, Migrationsverket?

Utländska toppstudenter som vill studera i Sverige får allt oftare nej av Migrationsverket. Mer än dubbelt så många fick avslag på sin ansökan om studier på svenska lärosäten förra året jämfört med året innan.

Anna Rennéus Guthrie
Rafiqul Islam
Redaktionen tycker

Vi fortsätter granska kompetensutvisningarna

Nyligen kom det glädjande beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. I stället för att fortsätta att dra utvisningsstoppet i långbänk valde regeringen att gå på Alliansens motion, något som tidningen Entreprenör var först med att rapportera. Detta innebär att alla partier, utom Sverigedemokraterna, nu ställer sig bakom kravet om att kompetensutvisningarna måste stoppas. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kan en ny lagstiftning sannolikt träda i kraft redan den 1 december.

Anna Dalqvist
skolbarn
Redaktionen tycker

Ett steg framåt och två tillbaka för regeringen

Nyligen kom beskedet att regeringen backar när det gäller höjningen av entreprenörsskatten, det vill säga att man skrinlägger alla planer på att försämra 3:12-reglerna. Det är givetvis ett glädjande besked och en seger för landets alla företagare, som kämpat för att stoppa skattehöjningen på sammanlagt tre miljarder kronor. Inte minst i artiklar och reportage i tidningen Entreprenör har ett stort antal småföretagare vittnat om hur den höjda skatten skulle slå mot den egna verksamheten och mot jobben. Tack för det! Att regeringen drar tillbaka det skadliga förslaget visar att det går att göra skillnad.

Anna Dalqvist
Göteborgs hamn
Redaktionen tycker

Hamnarbetarna tar strid för tv på arbetstid

Hamnarbetarförbundet har bråkat i Göteborgs hamn i 45 år. Just nu är syndabocken APM Terminals. Genom åren har det varit alla andra ägare av verksamheterna i hamnen – så länge arbetsgivaren inte har fogat sig till alla krav som Hamn4an har ställt.

Stina Bengtsson
Tayyab Shabab
Redaktionen tycker

Sverige har inte råd med kompetensutvisningar

I slutet av augusti lämnar stjärnutvecklaren Tayyab Shabab Sverige för ett jobb i Tyskland. I över ett och ett halvt år har han och hans svenska arbetsgivare Dynamo kämpat för att han ska få förnyat arbetstillstånd. Både Migrationsverket och migrationsdomstolen har dock slagit fast att Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige på grund av att en tidigare arbetsgivare missat att betala tjänstepension.

Anna Dalqvist
Magdalena Andersson
Redaktionen tycker

Höjd entreprenörsskatt inte en Stureplanslagstiftning

Finansminister Magdalena Andersson hävdar att regeringens förslag till nya 3:12-regler bara slår mot de rikaste i samhället. ”Det är inte målerifirman i Sveg som kommer att påverkas utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan.”, sa hon i Dagens Industri.

Anna Dalqvist
Salam Kurda
Redaktionen tycker

Vissa risker ska inte ens företagare behöva ta

Företagare är en drabbad grupp. Bluffakturor och bedrägeriförsök tillhör vardagen för de flesta småföretagare. Den senaste tioårsperioden har antalet anmälda bedrägeribrott ökat lavinartat och mer än tredubblats, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Exakt hur många av dessa brott som drabbar företagare är inte klarlagt, eftersom statistiken inte mäter brott mot juridiska personer, men tydligt är att polisen inte klarar av att hänga med i utvecklingen. 90 procent av brotten klaras aldrig upp.

Anna Dalqvist
a07bc80c-aca5-41b9-8f5e-034753e2c0e2-image
REDAKTIONEN TYCKER

Vitsen med vinsten

I senaste numret av Kommunalarbetaren får företaget som äger planeringsmjukvaran Time Care på huden. För att det gör vinst. För att det är populärt. Och för att det ägs av riskkapitalister.

Nicklas Mattsson
GÄSTTYCKARE

Alla företag är fina

Vi behöver allt företagande vi kan få i Sverige, för att skapa jobb, skatteintäkter och välfärd. Det har inte alltid varit självklart – och är det fortfarande inte.

skatt pengar
Foto: ThinkFoto.dk
Redaktionen tycker

Skatt på skatt på skatt

Höjda marginalskatter, höjd bensinskatt, kemikalieskatt (eller vitvaruskatt), bankskatt, ändrade 3:12-regler. Det är några av de skatter och skatteförslag som presenterats på sistone. Tiden med sänkta skatter är helt klart förbi. Och allt som oftast är det företagarna som får betala.

Henrik Svidén
Stefan Löfven augusti 16
Foto: Janerik Henriksson/TT
LAGFÖRSLAG

16 småföretagarfientliga förslag

Regeringen driver just nu, på politikområde efter politikområde, förslag som är direkt småföretagarfientliga och därmed även jobbfientliga. Trots försäkringar om något helt annat. Här är de 16 förslag jag anser vara värst just nu.

Nicklas Mattsson