Ett steg framåt och två tillbaka för regeringen

En grupp skolbarn jobbar tillsammans med färgglada klossar.
I början på september stod det klart att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet går vidare med ett förslag om vinsttak inom skolan och omsorgen. Beslutet har väckt bestörtning hos många välfärdsföretagare, som varnar för kaos och minskad valfrihet.

Redaktionen tycker Nyligen kom beskedet att regeringen backar när det gäller höjningen av entreprenörsskatten, det vill säga att man skrinlägger alla planer på att försämra 3:12-reglerna. Det är givetvis ett glädjande besked och en seger för landets alla företagare, som kämpat för att stoppa skattehöjningen på sammanlagt tre miljarder kronor. Inte minst i artiklar och reportage i tidningen Entreprenör har ett stort antal småföretagare vittnat om hur den höjda skatten skulle slå mot den egna verksamheten och mot jobben. Tack för det! Att regeringen drar tillbaka det skadliga förslaget visar att det går att göra skillnad.

Anna Dalqvist, chefredaktör Entreprenör.
Anna Dalqvist, chefredaktör Entreprenör.

Men tyvärr verkar regeringen vara skrämmande lomhörd på andra områden. I början på september stod det klart att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet går vidare med ett förslag om vinsttak inom skolan och omsorgen, medan sjukvården fortsatt ska utredas. Beskedet är ett knytnävsslag i magen på hela det svenska näringslivet och utgör ett allvarligt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten.

Många välfärdsföretagare har också reagerat med bestörtning. ”Ett vinsttak kommer att vara förödande för många viktiga samhällsfunktioner. Alla svenskar vill ha möjlighet att göra egna val till förskola, skola och läkare, men med det här förslaget kommer det inte finnas många verksamheter kvar att göra val till”, säger Camilla Lindgren, som driver två förskolor i Årsta utanför Stockholm.

Även Anders Morin, välfärdsexpert på Svenskt Näringsliv, varnar för kaos: ”Kommunerna har ingen beredskap för att ta över alla de skolor, äldreboenden och hemtjänstföretag som kommer att tvingas lägga ned när vinsttaksförslaget genomförs”, säger han.

Ännu återstår att se om det går att mobilisera mot regeringen och Vänsterpartiets vinsttak. Låt oss göra ett försök. Alla välfärdsföretagare – hör av er till oss om ni vill berätta om vad en vinstbegränsning innebär för er verksamhet. Och alla ni andra företagare: Stå upp för era kollegor i välfärdssektorn.

Anna Dalqvist