Höjd entreprenörsskatt inte en Stureplanslagstiftning

Finansminister Magdalena Andersson.
298

Redaktionen tycker Finansminister Magdalena Andersson hävdar att regeringens förslag till nya 3:12-regler bara slår mot de rikaste i samhället. ”Det är inte målerifirman i Sveg som kommer att påverkas utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan.”, sa hon i Dagens Industri.

Anna Dalqvist, chefredaktör för Entreprenör.
Anna Dalqvist, chefredaktör för Entreprenör.

Reaktionerna från Företagarsverige lät naturligtvis inte vänta på sig. ”Vi kan inte ha en Stureplanslagstiftning. Det här är regler som ska fungera för alla företag”, dundrade Johan Fall, skatteexpert på Svenskt Näringsliv. Sammanlagt rör det sig om 167 000 svenska företag som ska bära en skattehöjning på nästan tre miljarder kronor.

Tidningen Entreprenör har tagit hjälp av revisorn
Carl-Magnus Falk för att ganska exakt hur regeringens 3:12-förslag slår mot småföretagen. Hans modell ”3:12-Modellen” visar att förslaget slår hårdast mot de mista fåmansbolagen, tvärtemot vad finansministern hävdar. ”3:12-Modellen visar tydligt att mindre företag missgynnas av förslaget. Detta eftersom utdelning enligt förslaget ska göras efter en procenttrappa, där mindre företag får göra utdelning på 15 procent av den totala lönen medan större företag får ta ut 40 procent”, säger Carl-Magnus Falk, som blir personligt provocerad av att regeringens retorik.

”Med det nya förslaget blir det knappt någon skillnad skattemässigt mellan att ta ut lön och ta ut utdelning, inte innan du kommer upp en bra bit på lönestegen. Det är ju tvärtemot vad regeringen vill. Signalvärdet är att du måste tjäna mycket mer pengar för att det ska löna sig att driva företag. Var det inte det där ”Stureplanstänket” som regeringen ville bort från?”.

Men det värsta med den höjda entreprenörsskatten är ändå inte de ökade kostnaderna, vittar många företagare om. Det värsta är att förslaget tar död på entreprenörsviljan och lusten att driva företag. Varför ska företagen fortsätta att vara motorn i samhällsekonomin och skapa jobb och välstånd när regeringen bara vill göra det svårare att starta, driva och utveckla företag? Nej, Magdalena Andersson, det är dags att kasta Stureplanslagstiftningen i papperskorgen!

Anna Dalqvist