Sverige har inte råd med kompetensutvisningar

Tayyab Shabab fick uppehålls- och arbetstillstånd i Tyskland på en vecka. I Sverige är det kalla handen.
Tayyab Shabab fick uppehålls- och arbetstillstånd i Tyskland på en vecka. I Sverige är det kalla handen.
10

Redaktionen tycker I slutet av augusti lämnar stjärnutvecklaren Tayyab Shabab Sverige för ett jobb i Tyskland. I över ett och ett halvt år har han och hans svenska arbetsgivare Dynamo kämpat för att han ska få förnyat arbetstillstånd. Både Migrationsverket och migrationsdomstolen har dock slagit fast att Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige på grund av att en tidigare arbetsgivare missat att betala tjänstepension.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Anna Dalqvist, chefredaktör Entreprenör.
Anna Dalqvist, chefredaktör Entreprenör.

Trots överklagan av beslutet till migrationsöverdomstolen ger nu topptalangen upp och lämnar Sverige. Han har i stället tackat ja till ett jobberbjudande från ett mjukvaruföretag i Berlin. I Tyskland tog det en vecka för honom att få uppehållstillstånd och arbetstillstånd. En vecka!

Tyvärr är Tayyab Shababs fall långt ifrån ovanligt. Svenskt Näringsliv har uppmärksammat en rad fall med kompetensutvisningar på grund av bagatellartade missar från olika arbetsgivare. Syed Latif avvisades eftersom han sökte sitt jobb via Linkedin och inte Arbetsförmedlingen, och it-teknikern Rashid Khan nekas fortsatt arbetstillstånd för att han tjänade för lite när han jobbade extra under sin studietid.

För företagarna i it- och telekombranschen är utvisningarna ett hårt slag. Företagen skriker efter kompetens, men när de väl hittat rätt personer får de inte behålla dem. ”Det känns som en häxjakt”, säger Jörgen Eng, vd på Dynamo till SvD.

På företaget arbetar ungefär 25 personer som kommer från länder utanför EU och som har arbetstillstånd. ”Det är på dem vi bygger företaget. Dessa utvisningsbeslut är förödande för affärerna och i förlängningen även för Sverige.” Även storbolag som Ericsson och Scania och unicorns som Spotify vittnar om problemen.

Centerpartiet var tidigt ute och krävde en stopplag för utvisningarna, medan regeringspartierna vill invänta en ny lagstiftning som väntas träda i kraft vid årsskiftet. Frågan är bara hur många Migrationsverket hinner utvisa innan dess. Det måste finnas utrymme för sunt förnuft även på statliga myndigheter.

Anna Dalqvist