Svindlande affärer i Sveriges kommuner

Göteborgs stad är en av de kommuner i landet som äger flest företag. Kommunen driver både hotell, restauranger och ett välkänt nöjesfält - Liseberg.
Göteborgs stad är en av de kommuner i landet som äger flest företag. Kommunen driver både hotell, restauranger och ett välkänt nöjesfält - Liseberg.

Redaktionen tycker Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.

Anna Dalqvist, chefredaktör tidningen Entreprenör.
Anna Dalqvist, chefredaktör tidningen Entreprenör.

Vart femte småföretag möts av konkurrens från det offentliga, enligt en undersökning från organisationen Företagarna. 17 procent av företagen anser att konkurrensen är snedvriden och problematisk, visar en annan undersökning från Konkurrensverket.

Samtidigt startar Sveriges kommuner fler företag än någonsin. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala företag runt om i landet, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting. Det växande antalet kommunala bolag påverkar kraftigt de privatägda företagens möjligheter att utvecklas, växa och skapa jobb. Dessutom drar de ned företagsklimatet på en ort.

I Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking ger en stor, osund konkurrens från kommunen alltid låga betyg och gör att kommunen hamnar i bottenskiktet. Det visar bland annat rankingsiffrorna från Strängnäs, Arboga, Norberg och Partille, där företagarna är allt mer frustrerade över hur kommunerna driver sin affärsverksamhet.

Men det värsta är ändå att så få företagare vågar stå upp mot sin kommun och påtala det problematiska i kommunens bolagsbyggande. 60 procent av de företagare som upplever snedvriden konkurrens vågar inte konfrontera kommunen.

”Flera är oroliga över att deras relation till den offentliga aktören ska försämras och att det ska ge dem nackdelar”, säger Katarina Magnusson, funktionsansvarig för frågor som rör konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, på Konkurrensverket till Entreprenör. Det säger en hel del om politikernas makt och deras dubbla roller som folkvalda och företagsledare samtidigt.

Är det någon som tycker att det är en sund kombination?

Läs Entreprenörs granskning av kommunernas bolagsbyggande!

Anna Dalqvist