Vi fortsätter granska kompetensutvisningarna

Rafiqul Islam från föreningen Work Permit Holders Association, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige, utanför Sveriges riksdag.
Rafiqul Islam från föreningen Work Permit Holders Association, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige, är fortsatt oroad över kompetensutvisningarna.

Redaktionen tycker Nyligen kom det glädjande beskedet att regeringen backar om kompetensutvisningarna. I stället för att fortsätta att dra utvisningsstoppet i långbänk valde regeringen att gå på Alliansens motion, något som tidningen Entreprenör var först med att rapportera. Detta innebär att alla partier, utom Sverigedemokraterna, nu ställer sig bakom kravet om att kompetensutvisningarna måste stoppas. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kan en ny lagstiftning sannolikt träda i kraft redan den 1 december.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Anna Dalqvist, chefredakör tidningen Entreprenör.
Anna Dalqvist, chefredakör tidningen Entreprenör.

Men tyvärr har de många uppmärksammade fallen av utvisningar för mindre misstag redan skadat Sveriges rykte bland utländska topptalanger. ”Många ångrar att de inte valde Tyskland, Kanada eller Australien. De råder sina vänner att flytta dit istället för till Sverige då det är för osäkert här”, säger Rafiqul Islam från föreningen Work Permit Holders Association, som företräder arbetskraftsinvandrare i Sverige. Han är glad för att riksdagspolitikerna nu enats om en väg framåt, men han menar att osäkerheten fortfarande är stor. ”Vi vet inte vad som kommer att räknas som små misstag och hur Migrationsverket kommer att tillämpa regeländringarna”, säger han.

Även Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, är oroad över Sveriges nedsolkade rykte. ”Det är verkligen skadligt, både för vår möjlighet att attrahera välbehövlig kompetens, och för individerna som råkar illa ut. Det finns en bild av Sverige som ett rättssäkert land. Att den bilden nu riskerar att påverkas är väldigt allvarligt”, säger han.

Så sent som i förra veckan kunde Entreprenör dessutom rapportera om ett nytt fall där Johan Wiklund, vd för Clipsource, riskerar att bli av med en nyckelmedarbetare på grund av att han och hans familj bor i en tvåa.  Dessutom kvarstår problemet att Migrationsverket avslår dubbelt så många ansökningar från utländska toppstudenter som vill studera på svenska universitet och högskolor. Det innebär att lärosätena går miste om miljontals kronor.

Vi fortsätter oförtrutet granskningen till dess att de skadliga utvisningarna av spetskompetens upphört.

Läs hela Entreprenörs granskning av kompetensutvisningarna

Anna Dalqvist