8 varningstecken vid rekrytering – då bör larmsignalen tjuta

två personer tar i hand
14

Tips från experten En arbetssökande med ofullständigt cv, slafsig kädsel och som inte har några referenser. Det är några av varningstecknen som du som arbetagivare bör vara vaksam på vid en rekrytering, enligt Pernilla Dawidson Göranzon, rekryteringskonsult på Adecco. Hon listar åtta fällor som bör få larmsignalen att tjuta.

Pernilla Dawidson Göranzon, rekryteringskonsult på Adecco.
Pernilla Dawidson Göranzon, rekryteringskonsult på Adecco.

Är det dags för ditt företag att anställa? Det är en process som tar mycket tid, men där det gäller att vara grundlig för att du verkligen ska hitta rätt person. En felaktig rekryering kan visa sig mycket dyrköpt. 

Pernilla Dawidson Göranzon är rekryteringskonsult på Adecco och varje dag möter hon potentiella arbetstagare i rekryteringsprocesser. Hon hjälper företag att hitta de bästa medarbetarna och har efter många år i rekryteringsbranschen lärt sig vilka tecken som bör få varningsklockorna att ringa.

 

Här är 8 fällor som du bör som arbetagivare bör vara vaksam på innan du signerar anställningskontraktet:

 1. Ofullständigt cv.
  – Jag kan se på sökandes cv och förundras ibland. Många gånger handlar det om att den sökande inte har anpassat sitt cv till tjänsten hen söker. Det kan helt enkelt stå fel titel på tjänsten. Oförklarliga luckor i cv:et är också något som får mig att reagera. Likaså när den sökande inte lagt ner något engagemang och ansökan är full med skrivfel eller om personen inte vet vad som står i det egna cv:et.
 2. Inte dyker upp på avtalad tid.
  – Om personen kommer sent utan att meddela sig börjar jag undra. Jag har full förståelse för att exempelvis trafiken kan vara ett hinder, men då hör man av sig till den man ska träffa. Sen finns det de personer som inte dyker upp alls trots avtalat möte. Då blir jag misstänksam.
 3. Ovårdad klädsel.
  – Du behöver absolut inte klä upp dig inför en anställningsintervju. Men det är viktigt att du är hel och ren, har borstat tänderna och inte luktar illa. Smutsiga byxor är inte okej. Det är en helt annan sak om du kommer direkt från jobbet, iklädd arbetskläder. Det ser jag tydligt och har inga problem med.
 4. Många korta anställningar.
  – Att ha flera korta anställningar i cv:et kan ha en logisk förklaring. Men om en sökande i 30-årsåldern har 15 anställningar à sex månader så är det klart att jag undrar. Det kan som sagt finnas förklaringar, men de vill jag också veta.
 5. Oengagerad arbetssökande.
  – När du möter en person som inte ser dig i ögonen börjar tankarna gå. Visst, du kan vara både blyg och nervös, men det är skillnad på blyg och oengagerad. Alla kan inte sälja in sig själva, men för den sakens skull behöver man inte svara så kortfattat att oviljan lyser igenom. Det är skillnad på att ha svårt för att sälja in sig själv och att inte vilja. Oavsett vilken tjänst du söker kommer du att träffa människor åtminstone någon gång och då är ögonkontakt väldigt viktigt.
 6. Kan inte uppge konkreta exempel.
  – Har personen uppgett information i sitt cv som hen verkligen kan? Eller har hen stått bredvid och sett andra göra det? Jag vill att den sökande ska kunna ge konkreta exempel från tidigare tjänster. Det räcker inte att det står i cv:et, jag kommer att ställa följdfrågor.
 7. De som inte är kontaktbara.
  – I en rekryteringsprocess är det viktigt att vara nåbar. Om den sökande inte svarar när rekryteraren försöker få kontakt blir det allt annat än rätt. Om personen varken svarar på sms eller telefon skapar det frågetecken, särskilt de som till och med varit på intervju men som sedan inte är nåbara.
 8. Inte kan lämna referenser.
  – Jag förstår dem som inte lämnar sin nuvarande arbetsplats som referens, men i något sammanhang borde det finnas någon som kan gå i god för dig. Om den sökande är ung kan det vara mer komplicerat, men någon finns det alltid. Om jag inte får in någon referens undrar jag om allt står rätt till.

ME