I bedragarnas nät – bästa tipsen när du blivit lurad

Bluffakturor redigerad
Foto: colourbox.com
10

Tips från experten Har du fått ditt företag kapat? Då är det tyvärr inte mycket att göra. Men det finns sätt att skydda sig mot kreditbedrägerier och mejl med uppmaning om snabba utbetalningar. Många företagares mardröm är tyvärr också mångas verklighet – se till att det inte blir din!

Erika Malmberg
Erika Malmberg

Experten Erika Malmberg är nationalekonom, jurist och före detta polis. I dag är Erika vd på bolaget Intechrity. Hon har jobbat med bedrägerier, förskingringar, bidragsbrott och ekobrott och hennes bästa tips är att skydda sig mot bedrägerier innan de sker – sedan är det för sent.

Jobba förebyggande

– Det bästa tips som går att ge är att jobba förebyggande mot bedrägerier. Som företagare är det framför allt två typer som är lättare att bli drabbade av än andra, kreditbedrägerier och spear phising.

Känn din kund

– Kreditbedrägerier är att ett företag beställer varor eller tjänster från dig utan avsikt att betala. Här handlar det förebyggande arbetet om att känna sin kund. Det finns i dag inget säkert sätt att göra en kreditupplysning på ett företag. Företag som ser ut att ha bra siffror kan mycket väl precis ha blivit uppköpta eller skapade av bedragare. Sälj därför inte stora volymer till nya kunder utan att se till att få delbetalt eller betalt i förskott.

Reagera vid udda snabba utbetalningar

– Spear phising är att någon utger sig för att vara vd och mailar till ekonomichefen eller liknande person och ber om att det ska ske en snabb utbetalning till utlandet av något skäl. Det går att på olika sätt låtsats att ha en mejladress som ser ut som eller liknar vd:ns. Reagera därför alltid vid udda utlandsbetalningar och ring personen som vill få pengarna överförda. Att mejla hjälper sällan, då det ofta är bedragaren själv du mejlar till.

När det är för sent

– Blir man offer för bedrägerisätt som ovan är det väldigt sällan man får se någon tillstymmelse av ersättning. Har man levererat varor till en viss adress rekommenderas att försöka återta varorna. Det är dock väldigt ofta de försvunnit långt innan du märkt att du inte fått betalt.

Dämpa skadan

– Försök att dämpa skadan så mycket som det går. Säkerställ att inte mer varor levereras till detta företag, eller till ett företag med samma personer i styrelsen. Skicka fakturan vidare till inkasso och Kronofogden. I många lägen hjälper det inte dig, men det är viktigt att företaget får skulder så snart som möjligt så att inte fler blir drabbade.

Polisanmäl alltid

– Både vid kreditbedrägerier och spear phising bör man polisanmäla. Det blir allra oftast nedlagt, men det är viktigt att polisanmäla för att öka statistiken så att resurser så småningom omprioriteras till att ta hand om denna typ av brott.

Bra sidor att hålla koll på:

www.svenskhandel.se/varningslistan (här finns det även info för hur du ska göra om du får bluffakturor)

www.forenadebolag.se/varningslistan

www.iis.se/bloggare/peter

ME