Så tjänar du pengar utan att jobba

59

Tips från experten Vi är nog många som drömmer om att hitta ett sätt att överleva ekonomiskt utan att behöva jobba stenhårt för det livet ut. Visst går det att bygga upp en passiv inkomst så att du får tid över till annat. Kanske är det mer tid med barnen eller din hobby som du i dag upplever att du aldrig hinner med.

Plånbok med pengar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Författaren och företagaren Carl-Johan Forssén Ehrlin tipsar om hur du kan tjäna pengar utan att jobba.
Författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin
Foto: DAY FOTOGRAFI
Författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Carl-Johan Forssén Ehrlin är författaren bakom världssuccén ”Kaninen som så gärna ville somna” som i dag har sålt i tre miljoner exemplar. När han inte blev utgiven på något bokförlag startade han ett eget. I dag driver han utöver det även ett mindre fastighetsbolag och investerar i andra bolag. Dessutom fortsätter han som författare. Ta del av företagsägaren Carl-Johans tips för att komma steget närmre din egen passiva inkomst.

Varför ska man tjäna passiv inkomst?

– Ha en anledning till att tjäna passiv inkomst då det är stor skillnad att leva på det eftersom det innebär att du inte går till ett jobb. Det gör att du inte har de vanliga rutinerna och arbetskamrater på samma sätt. En anledning skulle kunna vara att du kanske vill ha mer tid till X eller Y, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin, och fortsätter:

– I mitt fall var det min hälsa som motiverade mig att bygga system i stället för att jobba hårt. Sättet för mig att kunna fortsätta och hjälpa människor var att skriva böcker. Då kunde de sälja utan att jag behövde jobba. Det kan vara en motivation, att få mer balans i tillvaron. Det som är viktigt när du funderar på passiv inkomst är att du har en hög intention som innefattar mer än dig själv. Det ska finnas ett syfte. Jag ser gärna att man gör det från hjärtat och bidrar med något till världen. Min vision är att göra världen lite bättre när jag dör, mot när jag föddes.

Hur ska jag gå tillväga?

– Det är inte alltid så lätt att se, hur jag kan automatisera det. Det kan vara att du gör det själv, bygger upp system eller har andra människor som gör jobbet åt dig. Datorer eller människor, det finns många varianter som gör att du kan tjäna passiv inkomst. Vad som är viktigt att det är något du brinner för, det gör det roligare. Men det kan också innebära en stor utmaning eftersom det blir svårare att kliva ur. Det är både för- och nackdelar så klart. Men om du inte tycker att det är kul så kommer du inte att vilja göra det ändå. Därför ska du hitta din grej.

Ha modet att våga sticka ut

– Motivera det med att den stora majoriteten lever på att ha en lön. För att lyckas är det viktigt att tänka tvärtom mot vad den stora massan gör. Sannolikheten är stor att människor runt dig kanske har en anställning och inte söker friheten på samma sätt. Välj därför med omsorg vilka du ska inspireras av, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin, och fortsätter:

– Jag inspireras av mitt framtida jag, den jag kan bli. Jag inspireras också av Robert Kiyosaki, hans teorier har varit inspirerande och jag har haft dem med mig i många år. Jag lägger inga värderingar i hur man tjänar pengar, alla väljer själva hur de vill leva och vad de tycker är roligt. För mig var detta enda sättet att orka. Att ha böcker som ger pengar medan jag sover gav mig kraft att orka fortsätta med till exempel föreläsningar.

Vad kan hindra att man lyckas?

– Här vill jag säga att det finns flera punkter och vi tar en i taget.

 

Här är Carl-Johan Forssén Ehrlins sex tips:

 1. Ego
  – Det stora för en del är att gå från småföretagare till företagsägare. Om du känner att det är svårt hitta någon som gör det lika bra som du, då är egot det stora hindret. Du måste förstå att andra också kan väldigt mycket. Det går att hitta folk som gör det lika bra och till och med bättre än du.
 2. Tro och övertygelse
  – Ha en inre övertygelse om att det är möjligt, annars kommer du att misslyckas. Jag har absolut tvivlat på mig själv och hade djupa depressioner efter att min första bok kom ut innan det började hända saker. Men jag hade en komplett tro i huvudet att det här skulle hjälpa barn att somna världen över. Det gjorde att jag fortsatte att kämpa. Från att vara ett vrak, som fortsatte att tro, så blev det ändå tre miljoner böcker sålda. Jag gjorde något litet varje dag och till slut lossnade det. Det varade i flera år, men för mig blev det lättare att tro eftersom det var för barnens skull. Då blev det lättare.
 3. Kunskap
  – Du måste förstå hur du ska göra och tänka för att bygga ett system som jobbar åt dig. Jag brukar rekommendera att jobba med sig själv och sin personliga utveckling. Jag gjorde det och det har betytt jättemycket. Min första bok ”Skapa din framtid” skrev jag med en teori om hur du ska tänka för att lyckas innan jag själv hade lyckats, men sedan levde jag efter hur jag lärde. Om du inte är inne i tänket ser du inte möjligheterna. Du måste ha ett mindset med de utmaningar som kommer att komma.
 4. Energi
  För att få snöbollen i rullning krävs tid, energi och pengar. Om du inte lägger tillräckligt med energi för att få det att börja rulla så kommer det aldrig att lossna. Det är väldigt vanligt att folk har drömmar men inte kommer till skott. Om du inte gör klart och får det färdigt kommer det aldrig att börja hända något. För att känna dig motiverad och för att stoppa in energi måste du känna passionen att det ska leda till något bra. Om du till exempel som företagare börjat tappa energin, bygg upp ett system där någon annan som är bättre kan ta vid och hitta en ny passion. Bygg upp genom att delegera.
 5. Identitet
  – Den är extremt viktig. Vem skulle jag vara om jag inte är chefen på jobbet? Vem är jag utan den rollen jag har? Det är en stark fråga som sitter djupt rotad i oss. Vem är du om du gör ett system där du inte har den platsen du har i dag? Ställ dig den frågan. Den är svår och den behöver du tänka igenom. Den kommer att påverka om du lyckas eller inte med att backa ur och låta systemet fungera utan dig.
 6. Bygg en tillräckligt bra plattform innan du kliver ur systemet
  – Passiv inkomst bygger på ett fungerande system. Se därför till att du har ett sådant innan du kliver ur rollen. Du behöver säkerställa att resultaten du satt upp för företaget också kan uppnås. En felaktig rekrytering kan göra att system rasar när det är ungt och du tvingas kliva in och bli aktiv igen. Ha det i åtanke att gör det stabilt. Om du gör rätt så kommer du att lyckas. Håll ut. Men det är betoning på att du gör rätt. Gör du fel får du byta strategi.

ME