Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.
Foto: Jan Pontho

Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.

NYHET Publicerad

Bilentusiaster möts på privat bilprovning

VAD HÄNDE SEN Han var först ut med en privat bilprovning. Nu vill han gärna hjälpa andra att också starta egna verksamheter. Men framför allt vill Richard Gimser bygga mötesplatser för människor som gillar bilar.

– Jag har dragit ner från 70 timmar i veckan till 35, så jag jobbar väl bara halvtid numera…

        Det säger Richard Gimser som svar på frågan ”vad hände sen” efter att tidningen Entreprenör i maj 2014 berättade om den privata bilprovning som han varit först ut med att starta. Då var han först ut i den mindre skalan efter att den statliga bilprovningen konkurrensutsatts 2010 och faktum är att det är han i princip fortfarande.

– Det finns fem stora kedjor och så är vi två små fristående.

        Nu var han ingen nybörjare i konsten att kontrollera och godkänna fordon. Fjorton är som anställd i Bilprovningen gav stabila kunskaper. Lägg sedan till ett brinnande bilintresse sedan koltåldern och det är inte svårt att inse att Richard Gimser är på rätt plats i sitt entreprenörskap. Dessutom byggde han snabbt upp en egen nisch som bilprovare, även den byggt på eget intresse och kunnande: amerikanska bilar av äldre snitt.

– Min första egna Chevrolet, en 57:a, köpte jag för över tjugo år sedan och den hänger med än. 

        Den nischen gjorde att namnet Ystad Bilbesiktning snabbt spred sig i bilkretsar. Det har kommit förare med sina klenoder från Dalarna och Norrland för att få sin guldklimpar besiktade av just Tommy Gimser och hans kollegor. 

        Just nu är dock nischen något som kommer att påverka företagets framtid. Nya regler tar bort kravet på besiktning om billen är äldre än femtio år.

Annons

– Ja, det innebär att den av det vi arbetar med försvinner när det blir frivilligt. Det gör att vi naturligtvis måste komplettera det med annat. Därför har vi byggt nytt för att kunna ta emot tunga fordon. 

        De nya lokalerna som togs i bruk för tre år sedan är en storsatsning för företaget som nu växt till 10 anställda och omsätter drygt tolv miljoner. Det är dessutom en tydlig satsning i branschen som inte invigt några nya stationer för tunga fordon på länge. Det kommer att ytterligare stärka den kunskapsbank som Richard Gimser nu har byggt upp. 

– Det har tagit lång tid för den privata bilprovningsmarknaden att växa. I Finland tog det tio år innan det tog fart. Man jag tycker att det börjar röra på sig här hemma nu. Det är många som hör av sig och vill ventilera sina idéer om att starta eget. Jag hör ju ungefär samma argument som jag själv startade: Längtan efter att vara sig själv, att inte ingå i en stor, styrd organisation. 

        På sikt kan efterfrågan på kunskaperna i konsten att driva fristående bilprovning bli en egen, ny nisch. Särskilt nu när den egna arbetsinsatsen är nere på ”halvtid”. 

– Vi har kommit dit jag ville utan att hetsa fram någon tillväxt. Nu är det dags att njuta av det som vi skapat. Men jag kan också tänka mig att hjälpa andra som vill starta, alltså bli en konsult eller vad vi ska kalla det. Vår egen organisation fungerar ju så bra att jag kan vända mig utåt.

– Det roligaste av allt är ju att träffa andra bilentusiaster, prata bilar. Det är många som tycker att bilprovningen är som att gå till tandläkaren. Här är vi en mötesplats för människor som gillar bilar, av alla sorter. 

Tre saker jag lärt mig:
  1. Att inte ta allt för givet, marknadsplanerna i all ära.
  2. Inget är gratis, det gäller att jobba för saken.
  3. Jantelagen existerar, särskilt i en så liten stad som Ystad.
Det skulle jag gjort annorlunda:

”Egentligen ingenting, faktiskt. Det hela har gått långsamt och bra enligt mina planer.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.