Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.
Foto: Jan Pontho

Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.

NYHET Publicerad

Bilentusiaster möts på privat bilprovning

VAD HÄNDE SEN Han var först ut med en privat bilprovning. Nu vill han gärna hjälpa andra att också starta egna verksamheter. Men framför allt vill Richard Gimser bygga mötesplatser för människor som gillar bilar.

– Jag har dragit ner från 70 timmar i veckan till 35, så jag jobbar väl bara halvtid numera…

        Det säger Richard Gimser som svar på frågan ”vad hände sen” efter att tidningen Entreprenör i maj 2014 berättade om den privata bilprovning som han varit först ut med att starta. Då var han först ut i den mindre skalan efter att den statliga bilprovningen konkurrensutsatts 2010 och faktum är att det är han i princip fortfarande.

– Det finns fem stora kedjor och så är vi två små fristående.

        Nu var han ingen nybörjare i konsten att kontrollera och godkänna fordon. Fjorton är som anställd i Bilprovningen gav stabila kunskaper. Lägg sedan till ett brinnande bilintresse sedan koltåldern och det är inte svårt att inse att Richard Gimser är på rätt plats i sitt entreprenörskap. Dessutom byggde han snabbt upp en egen nisch som bilprovare, även den byggt på eget intresse och kunnande: amerikanska bilar av äldre snitt.

– Min första egna Chevrolet, en 57:a, köpte jag för över tjugo år sedan och den hänger med än. 

        Den nischen gjorde att namnet Ystad Bilbesiktning snabbt spred sig i bilkretsar. Det har kommit förare med sina klenoder från Dalarna och Norrland för att få sin guldklimpar besiktade av just Tommy Gimser och hans kollegor. 

        Just nu är dock nischen något som kommer att påverka företagets framtid. Nya regler tar bort kravet på besiktning om billen är äldre än femtio år.

Annons

– Ja, det innebär att den av det vi arbetar med försvinner när det blir frivilligt. Det gör att vi naturligtvis måste komplettera det med annat. Därför har vi byggt nytt för att kunna ta emot tunga fordon. 

        De nya lokalerna som togs i bruk för tre år sedan är en storsatsning för företaget som nu växt till 10 anställda och omsätter drygt tolv miljoner. Det är dessutom en tydlig satsning i branschen som inte invigt några nya stationer för tunga fordon på länge. Det kommer att ytterligare stärka den kunskapsbank som Richard Gimser nu har byggt upp. 

– Det har tagit lång tid för den privata bilprovningsmarknaden att växa. I Finland tog det tio år innan det tog fart. Man jag tycker att det börjar röra på sig här hemma nu. Det är många som hör av sig och vill ventilera sina idéer om att starta eget. Jag hör ju ungefär samma argument som jag själv startade: Längtan efter att vara sig själv, att inte ingå i en stor, styrd organisation. 

        På sikt kan efterfrågan på kunskaperna i konsten att driva fristående bilprovning bli en egen, ny nisch. Särskilt nu när den egna arbetsinsatsen är nere på ”halvtid”. 

– Vi har kommit dit jag ville utan att hetsa fram någon tillväxt. Nu är det dags att njuta av det som vi skapat. Men jag kan också tänka mig att hjälpa andra som vill starta, alltså bli en konsult eller vad vi ska kalla det. Vår egen organisation fungerar ju så bra att jag kan vända mig utåt.

– Det roligaste av allt är ju att träffa andra bilentusiaster, prata bilar. Det är många som tycker att bilprovningen är som att gå till tandläkaren. Här är vi en mötesplats för människor som gillar bilar, av alla sorter. 

Tre saker jag lärt mig:
  1. Att inte ta allt för givet, marknadsplanerna i all ära.
  2. Inget är gratis, det gäller att jobba för saken.
  3. Jantelagen existerar, särskilt i en så liten stad som Ystad.
Det skulle jag gjort annorlunda:

”Egentligen ingenting, faktiskt. Det hela har gått långsamt och bra enligt mina planer.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.