Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.
Foto: Jan Pontho

Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.

NYHET Publicerad

Bilentusiaster möts på privat bilprovning

VAD HÄNDE SEN Han var först ut med en privat bilprovning. Nu vill han gärna hjälpa andra att också starta egna verksamheter. Men framför allt vill Richard Gimser bygga mötesplatser för människor som gillar bilar.

– Jag har dragit ner från 70 timmar i veckan till 35, så jag jobbar väl bara halvtid numera…

        Det säger Richard Gimser som svar på frågan ”vad hände sen” efter att tidningen Entreprenör i maj 2014 berättade om den privata bilprovning som han varit först ut med att starta. Då var han först ut i den mindre skalan efter att den statliga bilprovningen konkurrensutsatts 2010 och faktum är att det är han i princip fortfarande.

– Det finns fem stora kedjor och så är vi två små fristående.

        Nu var han ingen nybörjare i konsten att kontrollera och godkänna fordon. Fjorton är som anställd i Bilprovningen gav stabila kunskaper. Lägg sedan till ett brinnande bilintresse sedan koltåldern och det är inte svårt att inse att Richard Gimser är på rätt plats i sitt entreprenörskap. Dessutom byggde han snabbt upp en egen nisch som bilprovare, även den byggt på eget intresse och kunnande: amerikanska bilar av äldre snitt.

– Min första egna Chevrolet, en 57:a, köpte jag för över tjugo år sedan och den hänger med än. 

        Den nischen gjorde att namnet Ystad Bilbesiktning snabbt spred sig i bilkretsar. Det har kommit förare med sina klenoder från Dalarna och Norrland för att få sin guldklimpar besiktade av just Tommy Gimser och hans kollegor. 

        Just nu är dock nischen något som kommer att påverka företagets framtid. Nya regler tar bort kravet på besiktning om billen är äldre än femtio år.

Annons

– Ja, det innebär att den av det vi arbetar med försvinner när det blir frivilligt. Det gör att vi naturligtvis måste komplettera det med annat. Därför har vi byggt nytt för att kunna ta emot tunga fordon. 

        De nya lokalerna som togs i bruk för tre år sedan är en storsatsning för företaget som nu växt till 10 anställda och omsätter drygt tolv miljoner. Det är dessutom en tydlig satsning i branschen som inte invigt några nya stationer för tunga fordon på länge. Det kommer att ytterligare stärka den kunskapsbank som Richard Gimser nu har byggt upp. 

– Det har tagit lång tid för den privata bilprovningsmarknaden att växa. I Finland tog det tio år innan det tog fart. Man jag tycker att det börjar röra på sig här hemma nu. Det är många som hör av sig och vill ventilera sina idéer om att starta eget. Jag hör ju ungefär samma argument som jag själv startade: Längtan efter att vara sig själv, att inte ingå i en stor, styrd organisation. 

        På sikt kan efterfrågan på kunskaperna i konsten att driva fristående bilprovning bli en egen, ny nisch. Särskilt nu när den egna arbetsinsatsen är nere på ”halvtid”. 

– Vi har kommit dit jag ville utan att hetsa fram någon tillväxt. Nu är det dags att njuta av det som vi skapat. Men jag kan också tänka mig att hjälpa andra som vill starta, alltså bli en konsult eller vad vi ska kalla det. Vår egen organisation fungerar ju så bra att jag kan vända mig utåt.

– Det roligaste av allt är ju att träffa andra bilentusiaster, prata bilar. Det är många som tycker att bilprovningen är som att gå till tandläkaren. Här är vi en mötesplats för människor som gillar bilar, av alla sorter. 

Tre saker jag lärt mig:
  1. Att inte ta allt för givet, marknadsplanerna i all ära.
  2. Inget är gratis, det gäller att jobba för saken.
  3. Jantelagen existerar, särskilt i en så liten stad som Ystad.
Det skulle jag gjort annorlunda:

”Egentligen ingenting, faktiskt. Det hela har gått långsamt och bra enligt mina planer.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.