Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.
Foto: Jan Pontho

Glad i Ystad. Richard Gimser startade landets första privata bilprovning. Det har gått efter planerna och är en mötesplats för bilälskare från hela landet.

NYHET Publicerad

Bilprovningen som mötesplats för bilentusiaster

VAD HÄNDE SEN Han var först ut med en privat bilprovning. Nu vill han gärna hjälpa andra att också starta egna verksamheter. Men framför allt vill Richard Gimser bygga mötesplatser för människor som gillar bilar.

– Jag har dragit ner från 70 timmar i veckan till 35, så jag jobbar väl bara halvtid numera…

        Det säger Richard Gimser som svar på frågan ”vad hände sen” efter att tidningen Entreprenör i maj 2014 berättade om den privata bilprovning som han varit först ut med att starta. Då var han först ut i den mindre skalan efter att den statliga bilprovningen konkurrensutsatts 2010 och faktum är att det är han i princip fortfarande.

– Det finns fem stora kedjor och så är vi två små fristående.

        Nu var han ingen nybörjare i konsten att kontrollera och godkänna fordon. Fjorton är som anställd i Bilprovningen gav stabila kunskaper. Lägg sedan till ett brinnande bilintresse sedan koltåldern och det är inte svårt att inse att Richard Gimser är på rätt plats i sitt entreprenörskap. Dessutom byggde han snabbt upp en egen nisch som bilprovare, även den byggt på eget intresse och kunnande: amerikanska bilar av äldre snitt.

– Min första egna Chevrolet, en 57:a, köpte jag för över tjugo år sedan och den hänger med än. 

        Den nischen gjorde att namnet Ystad Bilbesiktning snabbt spred sig i bilkretsar. Det har kommit förare med sina klenoder från Dalarna och Norrland för att få sin guldklimpar besiktade av just Tommy Gimser och hans kollegor. 

        Just nu är dock nischen något som kommer att påverka företagets framtid. Nya regler tar bort kravet på besiktning om billen är äldre än femtio år.

Annons

– Ja, det innebär att den av det vi arbetar med försvinner när det blir frivilligt. Det gör att vi naturligtvis måste komplettera det med annat. Därför har vi byggt nytt för att kunna ta emot tunga fordon. 

        De nya lokalerna som togs i bruk för tre år sedan är en storsatsning för företaget som nu växt till 10 anställda och omsätter drygt tolv miljoner. Det är dessutom en tydlig satsning i branschen som inte invigt några nya stationer för tunga fordon på länge. Det kommer att ytterligare stärka den kunskapsbank som Richard Gimser nu har byggt upp. 

– Det har tagit lång tid för den privata bilprovningsmarknaden att växa. I Finland tog det tio år innan det tog fart. Man jag tycker att det börjar röra på sig här hemma nu. Det är många som hör av sig och vill ventilera sina idéer om att starta eget. Jag hör ju ungefär samma argument som jag själv startade: Längtan efter att vara sig själv, att inte ingå i en stor, styrd organisation. 

        På sikt kan efterfrågan på kunskaperna i konsten att driva fristående bilprovning bli en egen, ny nisch. Särskilt nu när den egna arbetsinsatsen är nere på ”halvtid”. 

– Vi har kommit dit jag ville utan att hetsa fram någon tillväxt. Nu är det dags att njuta av det som vi skapat. Men jag kan också tänka mig att hjälpa andra som vill starta, alltså bli en konsult eller vad vi ska kalla det. Vår egen organisation fungerar ju så bra att jag kan vända mig utåt.

– Det roligaste av allt är ju att träffa andra bilentusiaster, prata bilar. Det är många som tycker att bilprovningen är som att gå till tandläkaren. Här är vi en mötesplats för människor som gillar bilar, av alla sorter. 

Tre saker jag lärt mig:
  1. Att inte ta allt för givet, marknadsplanerna i all ära.
  2. Inget är gratis, det gäller att jobba för saken.
  3. Jantelagen existerar, särskilt i en så liten stad som Ystad.
Det skulle jag gjort annorlunda:

”Egentligen ingenting, faktiskt. Det hela har gått långsamt och bra enligt mina planer.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.