NYHET Publicerad

Designat för framgång

VAD HÄNDE SEN Kreativiteten är drivkraften och den trygga grunden i företaget. Samtidigt har de båda textildesignerna Hanna Butler och Karin Olu Lindgård upptäckt att det finns ett stort mått av kreativitet också i entreprenörskapet. Utan den ena inga affärer, utan den andra inga visioner och nyskapande.

oo
Foto: OLA TORKELSSON
Textildesigners Entreprenoor_74A2921
Foto: OLA TORKELSSON

När Entreprenör hösten 2012 porträtterade det då nystartade företaget Butler/Lindgård fanns ett drömprojekt med i de båda textildesignernas framtidsbild: att designa ett bibliotek i Kapstaden, interiört som exteriört.

Det jobbet ligger fortfarande kvar under avdelningen ”Drömprojekt” eftersom raden av spännande utmaningar på hemmaplan helt enkelt hållit Hanna Butler och Karin Olu Lindgård fullt sysselsatta sedan företaget startade våren 2012.

– Mönsterproduktion, naturligtvis men också samarbeten med reklambyråer, Malmö Opera, olika textilföretag och förvaltningar, säger Karin Olu Lindgård, ena halvan i det företag som bildades när de två lärde känna varandra på en designskola i Köpenhamn.

– Vi insåg att vi ville arbeta tillsammans och såg att resultatet blev bra. Idéerna, kreativiteten är det viktiga, inte vem av oss som gjort vad. Det är ett prestigelöst givande och tagande och ett väldigt roligt sätt att arbeta, säger Hanna Butler.

De första försiktiga stegen som egna företagare, grundade på insikten att entreprenörskapet var förutsättningen för att kunna arbeta kreativt, fick en rivstart när en av produktionerna belönades med Almedahls Award. Det var ett stickat, tryckt och vävt möbeltyg som dels samlade flera olika tekniker, dels byggde på en berättelse, Olles Skidfärd. Den vilar också på det sätt som de två vill arbeta i ateljén, innovativt och utan rädsla för att prova nya vägar med textildesign.

– I början tog det kommersiella alldeles för stor plats eftersom vi gjorde mönster för att kunna sälja. Det var kul men samtidigt är det kortsiktigt och vi måste hala tiden har utrymme för det visonära, att hitta det som är designmässigt spännande, säger Karin Olu Lindgård.

Viljan att hitta nya uttryckssätt och möjligheter med textildesignen innebär dock inte att det sker på bekostnad av det affärsmässiga. Insikten om hur tätt det kommersiella och nyskapande hänger ihop är numera starkt förankrad.

Annons

– Vi har bland annat gjort utställningar med skisser från olika projekt, både såna som blivit produktioner och såna som tillhör vårt utvecklingsarbete. Det har lockat människor att köpa dem som ”vanliga” konstverk. Vi har blivit bra på att marknadsföra oss, säger Hanna Butler.

De många olika uppdragen, Karin Olu Lindgård kan först inte sätta fingret på hur kunderna egentligen ser ut, pendlar mellan mönsterproduktion, inredningar, installationer och offentliga utsmyckningar, men också utbildningar och workshops. Några ramar för vad som är rätt och fel, finns inte och skulle de eventuellt göra sig påminda är de till för att utmanas.

– Det mår vi bra av båda två, utan den riskerar kreativiteten att stanna av. Att vi arbetar tillsammans är också en viktig drivkraft och orsaken till att vi startade företaget så själva entreprenörskapet var egentligen det minsta problemet, säger Karin Olu Lindgård.

Hanna Butler håller med.

– Otryggheten som företagare, att det går upp och ner, går att leva med, det är taggande. Då är otåligheten, att det tar tid att bygga upp ett företag svårare att hantera. Vi är ju både kreatörer och entreprenörer och vi vill kunna kombinera det visionära som vi inte tjänar pengar på med det kommersiella som driver företaget vidare.

Tre saker vi lärt oss
  1. Vi måste vara både kreatörer och entreprenörer.

  2. Det är viktigt att alltid prata positivt om företaget och hur det utvecklas. Eventuella bekymmer stannar inne på kontoret.

  3. Vi är starkast tillsammans, 1 + 1 = 4.

Det skulle vi gjort annorlunda

”Ingenting. Visst finns det små saker men å andra sidan, hade de inte uppstått hade vi inte lärt oss något av det.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för borgerlighetens antiskatte-allians

POLITIK Att Alliansen enats om att inte utesluta några metoder för att stoppa regeringens skattehöjningar är goda nyheter för Sveriges företagare. "Nu är det hög tid att lägga om kursen och istället låta bättre företagsklimat och stärkt konkurrenskraft bli ledstjärnor för skatternas utformning", säger Johan Fall, chef för skatteavdelning på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.