NYHET Publicerad

Designat för framgång

VAD HÄNDE SEN Kreativiteten är drivkraften och den trygga grunden i företaget. Samtidigt har de båda textildesignerna Hanna Butler och Karin Olu Lindgård upptäckt att det finns ett stort mått av kreativitet också i entreprenörskapet. Utan den ena inga affärer, utan den andra inga visioner och nyskapande.

oo
Foto: OLA TORKELSSON
Textildesigners Entreprenoor_74A2921
Foto: OLA TORKELSSON

När Entreprenör hösten 2012 porträtterade det då nystartade företaget Butler/Lindgård fanns ett drömprojekt med i de båda textildesignernas framtidsbild: att designa ett bibliotek i Kapstaden, interiört som exteriört.

Det jobbet ligger fortfarande kvar under avdelningen ”Drömprojekt” eftersom raden av spännande utmaningar på hemmaplan helt enkelt hållit Hanna Butler och Karin Olu Lindgård fullt sysselsatta sedan företaget startade våren 2012.

– Mönsterproduktion, naturligtvis men också samarbeten med reklambyråer, Malmö Opera, olika textilföretag och förvaltningar, säger Karin Olu Lindgård, ena halvan i det företag som bildades när de två lärde känna varandra på en designskola i Köpenhamn.

– Vi insåg att vi ville arbeta tillsammans och såg att resultatet blev bra. Idéerna, kreativiteten är det viktiga, inte vem av oss som gjort vad. Det är ett prestigelöst givande och tagande och ett väldigt roligt sätt att arbeta, säger Hanna Butler.

De första försiktiga stegen som egna företagare, grundade på insikten att entreprenörskapet var förutsättningen för att kunna arbeta kreativt, fick en rivstart när en av produktionerna belönades med Almedahls Award. Det var ett stickat, tryckt och vävt möbeltyg som dels samlade flera olika tekniker, dels byggde på en berättelse, Olles Skidfärd. Den vilar också på det sätt som de två vill arbeta i ateljén, innovativt och utan rädsla för att prova nya vägar med textildesign.

– I början tog det kommersiella alldeles för stor plats eftersom vi gjorde mönster för att kunna sälja. Det var kul men samtidigt är det kortsiktigt och vi måste hala tiden har utrymme för det visonära, att hitta det som är designmässigt spännande, säger Karin Olu Lindgård.

Viljan att hitta nya uttryckssätt och möjligheter med textildesignen innebär dock inte att det sker på bekostnad av det affärsmässiga. Insikten om hur tätt det kommersiella och nyskapande hänger ihop är numera starkt förankrad.

Annons

– Vi har bland annat gjort utställningar med skisser från olika projekt, både såna som blivit produktioner och såna som tillhör vårt utvecklingsarbete. Det har lockat människor att köpa dem som ”vanliga” konstverk. Vi har blivit bra på att marknadsföra oss, säger Hanna Butler.

De många olika uppdragen, Karin Olu Lindgård kan först inte sätta fingret på hur kunderna egentligen ser ut, pendlar mellan mönsterproduktion, inredningar, installationer och offentliga utsmyckningar, men också utbildningar och workshops. Några ramar för vad som är rätt och fel, finns inte och skulle de eventuellt göra sig påminda är de till för att utmanas.

– Det mår vi bra av båda två, utan den riskerar kreativiteten att stanna av. Att vi arbetar tillsammans är också en viktig drivkraft och orsaken till att vi startade företaget så själva entreprenörskapet var egentligen det minsta problemet, säger Karin Olu Lindgård.

Hanna Butler håller med.

– Otryggheten som företagare, att det går upp och ner, går att leva med, det är taggande. Då är otåligheten, att det tar tid att bygga upp ett företag svårare att hantera. Vi är ju både kreatörer och entreprenörer och vi vill kunna kombinera det visionära som vi inte tjänar pengar på med det kommersiella som driver företaget vidare.

Tre saker vi lärt oss
  1. Vi måste vara både kreatörer och entreprenörer.

  2. Det är viktigt att alltid prata positivt om företaget och hur det utvecklas. Eventuella bekymmer stannar inne på kontoret.

  3. Vi är starkast tillsammans, 1 + 1 = 4.

Det skulle vi gjort annorlunda

”Ingenting. Visst finns det små saker men å andra sidan, hade de inte uppstått hade vi inte lärt oss något av det.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.