Fortsatt tro på socialt entreprenörskap

Vad hände sen? Tanken var att både göra affärer och göra världen lite bättre. Men den svenska delen av The Fair Tailor, skräddarsydda skjortor från Nepal sålda via webben i Sverige, lyfte aldrig. Men i Nepal lever företaget kvar och utvecklas och tilltron till socialt entreprenörskap är orubbad.

Sebastian Stjern, Fair Tailor
Foto: SÖREN ANDERSSON
Sebastian Stjern tror fortfarande på socialt företagande, trots motgångarna med Fair Tailor.

Det var viljan att göra skillnad, förändra världen och samtidigt ägna sig åt affärer som 2009 födde affärsidén och företaget The Fair Tailor: Skräddarsydda skjortor, tillverkade i Nepal och sålda via webben i Sverige, var faktorerna som skulle få ekvationen att gå ihop.

Äkta paret Sebastian och Lina Stjern var övertygade om att det var så de skulle ”rädda världen och tjäna pengar på samma gång” Inte blev det sämre av att riskkapitalbolaget Sätila Holding fastnat för deras affärsplan och satsade på 40 procent av aktierna.

– Vi såg ett intresse för skräddarsytt och möjligheten att lägga produktionsanläggningen i Nepal. Säljet och utvecklingen av företaget skulle vi stå för här hemma. Idén var klar och tydlig men i grund och botten visste vi för lite om branschen vi gav oss in i.

Det säjer Sebastian Stjern, utbildad civilingenjör och med en företagarfamilj i bakgrunden, men som idag, med The Fair Tailor i backspegeln, inser att idéer, vilja och ambition trots allt måste kombineras med ett ekonomiskt tänkande. Och det är i backspegeln som företaget befinner sig idag. En räddningsaktion under 2011 lyckades trots allt rensa i ekonomin och få verksamheten på rätt köl, att vända det hela till ekonomisk framgång, det gick dock inte. Dessutom gick äkta paret Stjern skilda vägar men försökte trots det driva verksamheten vidare tillsammans.

– Det var ett misstag och gjorde att vi tappade momentum, fortsätter Sebastian Stjern. Den svenska delen av verksamheten blev aldrig lönsam så den avvecklades i slutet av 2011.

Men det innebar inte slutet för The Fair Tailor. De ansvariga för tillverkningen av skjortorna i Nepal kunde, tillsammans med Sätila Holding, ta över hela ansvaret. Därifrån drivs nu företaget vidare, mer eller mindre efter den ursprungliga affärsidén. Sebastian Stjern fungerar som rådgivare och ägnar ett par timmar i veckan åt att hjälpa företaget vidare.

– De vill få det att fungera och kommer att lyckas, det tror jag. Kostnadsläget är ju helt annat där än vad vi klarar här hemma. Det är grymt roligt att det fungerar så här långt.

Den goda ambitionen att göra skillnad och ”rädda världen” lever även den kvar hos Sebastian Stjern. Att gå tillbaka till ett liv som ingenjör var inte aktuellt utan idag arbetar han med socialt entreprenörskap inom ramen för CSES, Center för socialt entreprenörskap i Stockholm.

– Arbetet med the Fair Tailor blev en lärorik process för mig. Även om det inte fungerade som vi tänkt oss såg jag kraften i det sociala entreprenörskapet och den tror jag fortsatt på. Jag vill absolut inte ha det ogjort.

Tre saker jag lärt mig
  1. Lyssna gärna på goda råd men fatta dina egna beslut.
  2. Den stora kraften i socialt entreprenörskap, människor blir oerhört engagerade.
  3. Men rätt människor omkring sig går det att komma förbi riktigt stora svårigheter


Det här skulle jag gjort annorlunda

"Jag skulle ha trott mer på vad jag själv ville göra med företaget och inte lyssnat så mycket på andra."

Anders Carlsson