Nadja Forsberg och Linn Frisinger
NYHET Publicerad

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.

Nadja Forsberg och Linn Frisinger

Miljövänliga strumpbyxor.

Det var idén som startade Swedish Stockings för fyra år sedan. Det visade sig snabbt vara inte bara en hållbar idé, utan också en affär som skapade en helt egen nisch i en global jättebransch.

- Tillverkningen av strumpbyxor leder till stora koldioxidutsläpp, det används stora mängder kemiska ämnen i färgningen och själva råvaran nylon är en onedbrytbar petroleumprodukt, sa Nadja Forsberg när Entreprenör berättade om det då nystartade företaget i december 2014.

Den insikten gav en aha-upplevelsen hos många konsumenter och det har i sin tur gjort att Swedish Stockings fått ett fotfäste i en bransch som på världsbasis omsätter cirka 36 miljarder dollar per år. De fyra år som gått sedan starten har personalstyrkan ökat från två till åtta medan omsättningen två- och tredubblats varje år.

Men det stannar inte där.

- Vi vill växa ytterligare. Redan från början har vi haft ett internationellt fokus och idag är två av våra största marknader utanför Sverige, i Holland och Kanada. Nu innan jul tar vi också steget in i USA där vi har ett avtal med varuhuskedjan Nordstrom. Så det blir buller och bång direkt, säger Nadja Forsberg som grundat och driver företaget tillsammans med Linn Frisinger.

Tillväxten i företaget har hela tiden skötts organiskt, i takt med att efterfrågan ökat. Under vägen har de två entreprenörerna, som innan själva inte hade någon företagarbakgrund innan tillkomsten av Swedish Stockings, förädlat materialvalen, produktionstekniken och även inrättat ett recyklingprogram.

Annons

Strumpbyxor är trots allt en tämligen traditionell produkt med till vissa delar konservativa köpmönster. Ett sätt att bryta det är, vid sidan av att peka på miljöaspekten, att inte fastna i facket underkläder.

- Vi letar ständigt efter nya säljvägar. Numera finns våra strumpor i lifestyle-butiker, på flygplatser och hotell och naturligtvis växer e-handeln med hemleverans. Men varför ska det inte gå att köpa ett par nya nylonstrumpor på krogen?

Tillverkningen av strumpbyxorna ligger i Italien. Nylonet de använder är miljövänligt återvunnet och skickas på rulle från Israel. Fabriken drivs av solenergi och vattnet renas efter färgningen av nylonet. Att det blev Italien beror i första hand på att det inte finns någon tillverkning av nylonstrumpor i Sverige, ett faktum som Nadja Forsberg och Linn Frisinger kan tänka sig att ändra på.

- Inte så att vi tänker starta en egen fabrik, men svensk tillverkning skulle ge oss möjlighet att ytterligare skärpa vårt fokus på den hållbara produktionen. Vi är rätt otåliga av oss har ambition på att fortsätta att modernisera en traditionell produkt och faktiskt också förändra branschen.

- Kan vi samtidigt ta en liten del av den jättebransch som det här är, då blir det ännu bättre…

Tre saker vi lärt oss
  1. Att saker tar längre tid än man tror
  2. Att göra allting rätt redan från början
  3. Att vara tydlig och konsekvent och inte kompromissa med affärsidén
Det här kunde vi gjort annorlunda

”Vågat leta vidare efter bättre avtal än de vi hade. Då skulle vi lagt mindre energi på sådant som inte kändes riktigt rätt från början”.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.