Nadja Forsberg och Linn Frisinger
NYHET Publicerad

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.

Nadja Forsberg och Linn Frisinger

Miljövänliga strumpbyxor.

Det var idén som startade Swedish Stockings för fyra år sedan. Det visade sig snabbt vara inte bara en hållbar idé, utan också en affär som skapade en helt egen nisch i en global jättebransch.

- Tillverkningen av strumpbyxor leder till stora koldioxidutsläpp, det används stora mängder kemiska ämnen i färgningen och själva råvaran nylon är en onedbrytbar petroleumprodukt, sa Nadja Forsberg när Entreprenör berättade om det då nystartade företaget i december 2014.

Den insikten gav en aha-upplevelsen hos många konsumenter och det har i sin tur gjort att Swedish Stockings fått ett fotfäste i en bransch som på världsbasis omsätter cirka 36 miljarder dollar per år. De fyra år som gått sedan starten har personalstyrkan ökat från två till åtta medan omsättningen två- och tredubblats varje år.

Men det stannar inte där.

- Vi vill växa ytterligare. Redan från början har vi haft ett internationellt fokus och idag är två av våra största marknader utanför Sverige, i Holland och Kanada. Nu innan jul tar vi också steget in i USA där vi har ett avtal med varuhuskedjan Nordstrom. Så det blir buller och bång direkt, säger Nadja Forsberg som grundat och driver företaget tillsammans med Linn Frisinger.

Tillväxten i företaget har hela tiden skötts organiskt, i takt med att efterfrågan ökat. Under vägen har de två entreprenörerna, som innan själva inte hade någon företagarbakgrund innan tillkomsten av Swedish Stockings, förädlat materialvalen, produktionstekniken och även inrättat ett recyklingprogram.

Annons

Strumpbyxor är trots allt en tämligen traditionell produkt med till vissa delar konservativa köpmönster. Ett sätt att bryta det är, vid sidan av att peka på miljöaspekten, att inte fastna i facket underkläder.

- Vi letar ständigt efter nya säljvägar. Numera finns våra strumpor i lifestyle-butiker, på flygplatser och hotell och naturligtvis växer e-handeln med hemleverans. Men varför ska det inte gå att köpa ett par nya nylonstrumpor på krogen?

Tillverkningen av strumpbyxorna ligger i Italien. Nylonet de använder är miljövänligt återvunnet och skickas på rulle från Israel. Fabriken drivs av solenergi och vattnet renas efter färgningen av nylonet. Att det blev Italien beror i första hand på att det inte finns någon tillverkning av nylonstrumpor i Sverige, ett faktum som Nadja Forsberg och Linn Frisinger kan tänka sig att ändra på.

- Inte så att vi tänker starta en egen fabrik, men svensk tillverkning skulle ge oss möjlighet att ytterligare skärpa vårt fokus på den hållbara produktionen. Vi är rätt otåliga av oss har ambition på att fortsätta att modernisera en traditionell produkt och faktiskt också förändra branschen.

- Kan vi samtidigt ta en liten del av den jättebransch som det här är, då blir det ännu bättre…

Tre saker vi lärt oss
  1. Att saker tar längre tid än man tror
  2. Att göra allting rätt redan från början
  3. Att vara tydlig och konsekvent och inte kompromissa med affärsidén
Det här kunde vi gjort annorlunda

”Vågat leta vidare efter bättre avtal än de vi hade. Då skulle vi lagt mindre energi på sådant som inte kändes riktigt rätt från början”.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.