Yollibox_01
Foto: SÖREN ANDERSSON

Tar kallt på framgången. Victoria Carlsson och Sofi Stenmark säljer alltmer frozen yoghurt.

NYHET Publicerad

Het efterfrågan på Frozen Yoghurt

VAD HÄNDE SEN Konsumentmakt, gerillamarknadsföring, naivitet och massor av hårt arbete. Det har på knappt tre år satt företaget Yollibox på kartan och i drygt 800 butiker landet runt. Nu väntar nästa steg i och med samarbetet med Triumf Glass.

Yollibox_02

Hälsosamt företagande. Frozen yoghurt är i princip glass men utan grädde.

Foto: SÖREN ANDERSSON

– Ja, vi var nog lite naiva. Det är inte förrän idag som vi egentligen förstått vad vi gett oss in i. Livsmedelsbranschen är ju en av de mest reglerade i landet.

Det säger Victoria Carlsson som tillsammans med Sofie Stenmark startat och driver Yollibox. Båda skrattar vid minnet av hur de i början ringde upp Livsmedelsverket och frågade om det inte fanns en lathund för hur man arbetar med livsmedel.

Det gjorde det inte. Lika lite som att inköpschefen på ICA uppskattade att ett ungt företag ringde och ställde de i egna ögon smarta och ledande frågorna om det inte saknades en särskild produkt i glassortimentet i butikerna landet runt.

Produkten ifråga, som inköpschefen knappt hade hört talas om, än mindre insåg att den behövdes, var Frozen Yoghurt.

– Vi upptäckte den i USA. Det är i princip glass men med yoghurt som bärande ingrediens istället för grädde. Det gör att den har en del hälsosammare egenskaper jämfört med traditionell gräddglass, fortsätter Victoria Carlsson.

Att nymodigheten skulle fungera var de båda på det klara med. Sverige är efter USA ett av de mest glassätande länderna i världen, här finns dessutom hälsoaspekten i produkten, nyhetsvärdet och det faktum att amerikanska trender gärna får fäste bland svenskar. Lägg till en oortodox marknadsföring via Instagram och Facebook som Entreprenör uppmärksammade hösten 2013.

Över huvud taget har nätet spelat en viktig roll i företagets utveckling. Det var via sociala medier som efterfrågetrycket skapades och som snart fick såväl ICA som de övriga stora dagligvarugrossisterna att införliva Yollibox i sortimentet. Tack vare en enkel sökning på Google kunde även kontakter knytas med det engelska företag som idag tillverkar, förpackar och levererar alla de sex olika smakerna Yollibox.

Annons

– Vi började leta i Sverige vilket visade sig vara svårare än vi först trott. Vi har en stark gräddglasstradition här och i slutändan var det ingen som trodde tillräckligt mycket på produkten för att våga satsa. Då insåg vi att vi var tvungna att gå utanför Sverige och hittade vår nuvarande producent, ett brittiskt familjeföretag med över 20 års erfarenhet av frozen yoghurt produktion, säger Sofia Stenmark.

Men nätet i all ära, de knappa tre åren sedan lanseringen av den första kollektionen har också inneburit mängder av hederligt fotarbete.

– Ambitionen var att först få kontakt med 20 butiker i Stockholm. Det blev åtta. De cyklade vi runt bland och hade demonstrationer och bjöd på Yollibox. Det blev flera butiker varje helg. Dessutom var vi uppe hos alla våra kompisar som jobbade på olika företag och bjöd på fika och över huvud taget talade vi med ALLA vi kom åt om Yollibox och vår frozen yoghurt, säger Victoria Carlsson.

Det var en gerillamarknadsföring i kombination med sociala medier som förvånansvärt snabbt gav utslag. Plötsligt började butikerna ringa självmant eftersom de märkt att alltfler kunder frågat efter produkten.

– Konsumentmakt fungerar alltså, konstaterar Sofia Stenmark.

Att komma vidare, ut från Stockholm och ut i landet krävde dock en distributionsorganisation som de själva varken förfogade över eller hade ambition att bygga upp.

– Faktum är att vi googlade där också innan vi bestämde oss.

Det blev Alvestaglass och ett samarbete som på allvar etablerade Yollibox bland livsmedelsbutikerna i landet. I ett slag fanns 800 på kundlistan. Men fortfarande finns runt 1 200 butiker runt om i landet som inte har Yollibox i sortimentet och det ska de bli ändring på. I februari slöts ett avtal med Triumf Glass som dels går in som minoritetsägare, dels ger tillträde till en central distribution via alla de fyra stora grossisterna. Samtidigt har hela produktionen blivit ekologisk.

– Vi tar egentligen två jättekliv på en gång. Att bli ekologiska har funnits med ända från start och när det nu äntligen har blivit verklighet har den sista pusselbiten för Yollibox som produkt och koncept fallit på plats. Samarbetet med Triumf Glass möjliggör en snabbare etableringstakt vilket även det har varit målet. 

Tre saker vi lärt oss
  • Att fokusera på kärnverksamheten och tacka nej till frestande anbud.
  • Hålla en balans mellan arbete och privatliv
  • Uthållighet. Att bygga ett företag tar tid och måste få göra det.
Det här skulle vi gjort annorlunda

”Vi har tagit beslut utifrån vad vi visste då, när de togs. I efterhand kan vi se att det kanske var fel beslut men å andra sidan, då hade vi inte lärt oss nåt. Jo, förresten, en sak, vi skulle inte satsat på att blanda blåbär med svarta vinbär.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.