Johan Lindqvist, Sorunda Korvfabrik
Foto: SÖREN ANDERSSON
NYHET Publicerad

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.

Det var en i högsta grad lokal delikatess, korven från lilla Sorunda, dit Entreprenör åkte på smak- och reportageresa i mars 2014.

I alla fall var den det inledningsvis. Numera sprids korvarna med de olika kryddningarna allt längre ut i landet men produktionen, den ligger kvar dit tillverkningen flyttade 1996 från Stockholm.

– Det är jätteroligt, Sorunda är ju en liten by där vi är uppvuxna och nu sprids det namnet till platser där man aldrig hört talas om den förr.

Det säger Johan Lindqvist, andra generationen korvmästare som tillsammans med sin syster Madeleine tagit över ansvaret för familjeföretaget. Företagsnamnet hjälper alltså till att förstärka identiteten, skapa hågkomst och igenkännande bland de otaliga korvfabrikat som trängs i butikshyllorna. Men namnet i all ära, det är hantverkskunnandet, recepten och råvarorna som skapat framgångarna, både hos kunderna och i olika tävlingar.

– Responsen från korvätarna, de skickar mejl och ringer, är fantastiskt uppmuntrande och nu senast har vi blivit Årets korvprofil och Årets smakutvecklare.

Det gör i sin tur att produktionen närmar sig 800 ton per år och den tidigare butikslokalen där fabriken håller till är trångbodd. Den är redan utbyggd med 150 kvadratmeter men nu behövs mer yta.

– Kanske skulle vi ha byggt ut tidigare men det är samtidigt så vi jobbar, vi tar det steg för steg även om det tar tid. Vi vill möta efterfrågan med kvalitet och inte bara dra upp produktionstakten. Om jag inte gillar korven vi gör, så kan jag ju inte sälja den.

Annons

Produktutvecklingen i det lilla köket i fabriken är Johan Lindqvists favoritsysselsättning. Under åren lopp har såväl vanlig choritzo som trekantiga korvar och den superstarka Harakiri, sett dagens ljus. Just nu har den vegetariska tanken slagit rot också i korvvärlden.

– Ja, vi har investerat i en ny maskin som kan tillverka vegetarisk korv så nu är vi på väg att prova oss fram där.

Moderniteten till trots tummar familjen Lindqvist inte på grundförutsättningarna: äkta råvaror, gärna från lokala leverantörer i regionen. Det ska gå att visa att det verkligen är riktiga bitar av bacon, paprika eller ost i korven och inte konstgjorda smakämnen, trots att det placerar korvarna från Sorunda i en något högre prisklass.

– Idag är kunderna mycket medvetna om vad som ingår i ett livsmedel och det med all rätt. På det området är vi helt transparenta och det uppskattas det vet vi.

Korvintresset fortsätter alltså att öka och det gör att korv inte är ett fullt så konservativt livsmedel som man kan tro. Det visar bland annat den ökande konkurrensen i branschen.

– Det är bra, då skärper vi oss, blir mer kreativa och visar att det finns utrymme för oss mindre producenter med en egen nisch. Det gör det hela än mer stimulerande att se hur våra korvar nu finns att köpa på allt fler platser i Sverige. Kom igen om ett par år, då finns vi i ännu fler städer.

Tre saker vi lärt oss:
  • Kunderna är allt mer kvalitetsmedvetna. Efterfrågan på bra korv ökar.
  • Att vara transparent med hur vi producerar har lönat sig.
  • Det finns ett uppvaknande om värdet av svensk livsmedelsproduktion.
Det kunde vi gjort annorlunda:

”Inte så mycket, faktiskt. Möjligen borde vi byggt ut lokalerna lite snabbare.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.