Johan Lindqvist, Sorunda Korvfabrik
Foto: SÖREN ANDERSSON
NYHET Publicerad

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.

Det var en i högsta grad lokal delikatess, korven från lilla Sorunda, dit Entreprenör åkte på smak- och reportageresa i mars 2014.

I alla fall var den det inledningsvis. Numera sprids korvarna med de olika kryddningarna allt längre ut i landet men produktionen, den ligger kvar dit tillverkningen flyttade 1996 från Stockholm.

– Det är jätteroligt, Sorunda är ju en liten by där vi är uppvuxna och nu sprids det namnet till platser där man aldrig hört talas om den förr.

Det säger Johan Lindqvist, andra generationen korvmästare som tillsammans med sin syster Madeleine tagit över ansvaret för familjeföretaget. Företagsnamnet hjälper alltså till att förstärka identiteten, skapa hågkomst och igenkännande bland de otaliga korvfabrikat som trängs i butikshyllorna. Men namnet i all ära, det är hantverkskunnandet, recepten och råvarorna som skapat framgångarna, både hos kunderna och i olika tävlingar.

– Responsen från korvätarna, de skickar mejl och ringer, är fantastiskt uppmuntrande och nu senast har vi blivit Årets korvprofil och Årets smakutvecklare.

Det gör i sin tur att produktionen närmar sig 800 ton per år och den tidigare butikslokalen där fabriken håller till är trångbodd. Den är redan utbyggd med 150 kvadratmeter men nu behövs mer yta.

– Kanske skulle vi ha byggt ut tidigare men det är samtidigt så vi jobbar, vi tar det steg för steg även om det tar tid. Vi vill möta efterfrågan med kvalitet och inte bara dra upp produktionstakten. Om jag inte gillar korven vi gör, så kan jag ju inte sälja den.

Annons

Produktutvecklingen i det lilla köket i fabriken är Johan Lindqvists favoritsysselsättning. Under åren lopp har såväl vanlig choritzo som trekantiga korvar och den superstarka Harakiri, sett dagens ljus. Just nu har den vegetariska tanken slagit rot också i korvvärlden.

– Ja, vi har investerat i en ny maskin som kan tillverka vegetarisk korv så nu är vi på väg att prova oss fram där.

Moderniteten till trots tummar familjen Lindqvist inte på grundförutsättningarna: äkta råvaror, gärna från lokala leverantörer i regionen. Det ska gå att visa att det verkligen är riktiga bitar av bacon, paprika eller ost i korven och inte konstgjorda smakämnen, trots att det placerar korvarna från Sorunda i en något högre prisklass.

– Idag är kunderna mycket medvetna om vad som ingår i ett livsmedel och det med all rätt. På det området är vi helt transparenta och det uppskattas det vet vi.

Korvintresset fortsätter alltså att öka och det gör att korv inte är ett fullt så konservativt livsmedel som man kan tro. Det visar bland annat den ökande konkurrensen i branschen.

– Det är bra, då skärper vi oss, blir mer kreativa och visar att det finns utrymme för oss mindre producenter med en egen nisch. Det gör det hela än mer stimulerande att se hur våra korvar nu finns att köpa på allt fler platser i Sverige. Kom igen om ett par år, då finns vi i ännu fler städer.

Tre saker vi lärt oss:
  • Kunderna är allt mer kvalitetsmedvetna. Efterfrågan på bra korv ökar.
  • Att vara transparent med hur vi producerar har lönat sig.
  • Det finns ett uppvaknande om värdet av svensk livsmedelsproduktion.
Det kunde vi gjort annorlunda:

”Inte så mycket, faktiskt. Möjligen borde vi byggt ut lokalerna lite snabbare.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.