Från hårdvara till mjukvara. Ellinor Eineren gjorde om affärsmodellen och tar nu betalt för resultatet. Det gav affärerna en skjuts.
Foto: SÖREN ANDERSSON
NYHET Publicerad

Ny affärsmodell ger gladare kor och bättre ekonomi

VAD HÄNDE SEN Friska djur ger bättre ekonomi. Den enkla kalkylen startade företaget Agricam och i sin tur en modernisering av det svenska lantbruket. Sedan dess har Ellinor Eineren, genom att omvandla affärsmodellen i företaget, skapat en helt egen nisch.

Omslag Entreprenör nr 1 2012.

Omslag Entreprenör nr 1 2012.

Hon har satt bondgården på kartan som en högteknologisk och innovativ verksamhet. Dessutom skapat en egen nisch i en till stora delar konservativ bransch. För att nu inte tala om att vi utnämnde henne till ”Sveriges ovanligaste företagare” när Entreprenör gjorde ett reportage om henne och det egna företaget Agricam i januari 2012.

– Det är något som faktiskt följt mig sedan dess och enbart på ett positivt sätt. Människor kommer ihåg det och kan relatera det till mig när vi träffas, säger Ellinor Eineren, som strax efter reportaget stod inför ett stort kliv i utvecklingen av den egna verksamheten.

– Ja, jag gjorde faktiskt ett omtag på hela affärsmodellen, det var inte längre en kamera vi sålde utan ett resultat.

Den värmekamera det handlade om var en egen innovation. Den används till att diagnostisera juverinflammation med åtföljande mjölkstockning hos mjölkkor, en vanlig åkomma inom mjölkproduktionen. Ju tidigare den kan upptäckas, desto större chans att stoppa den. Därmed slipper korna en antibiotikabehandling och lantbrukaren ett stopp i mjölkproduktionen. Det sparar stora belopp och ökar välbefinnandet för korna.

Den helt nya tekniken togs emot väl i en bransch som inte är känd för att omfamna olika nymodigheter. Samtidigt funderade Ellinor Einergren på vad företaget egentligen sysslade med, var det att sälja en kamera eller att genomföra analyser och leverera ett resultat?

– Jag kom fram till att det var det senare, att vi är ett mjukvaruföretag.

Det blev startskottet till ett helt nytt sätt att sälja Agricam, kameran och analyserna. Ett vågat steg men också ett kalkylerat steg som bottnade i den egna starka tilltron till tekniken.

Annons

– Vi tar betalt för resultatet, alltså friskare djur. Slipper de sjukdomar har lantbrukaren inga kostnader och det är det överskottet som vi delar på. Vi kan alltså säga att ”om du använder de analysresultat som vi tar fram, då går du med vinst och den delar vi på”.

Det var ett omtag som blivit framgångsrikt men som också kräver omfattande fotarbete. Ellinor Eineren tillbringar mycket tid hos både nya och befintliga kunder runt om i landet. Efter fem år är Agricam ett välkänt namn ute bland gårdarna men det hindrar inte att säljkåren måste öka i styrka.

Med cirka 15 000 juveranalyser genomförda varje dag, har också en omfattande och närmast unik databas kring kors hälsa byggts upp. Det är kunskaper som kan användas även inom andra områden än just juverinflammationer, bland annat för att lägga upp foderstrategier och över huvud taget utveckla djurhållningen. De kan också komma till pass när ett par första, försiktiga steg utanför Sveriges gränser ska tas. Där finns större djurbesättningar och därmed större affärspotential.

– Tack vare att vi byggt upp långsiktiga relationer i branschen finns i dag ett igenkännande och en acceptans för vår produkt. Våra kunder vet att den skapar friska djur och med det en god ekonomi. Det är egentligen det bästa beröm vi kan få och är något som gör att det alltid känns bra att gå till jobbet.

Tre saker jag lärt mig

- Saker och ting tar tre gånger så lång tid som man tror
- Följaktligen är tålamod en viktig erfarenhet
- Våga ändra gjorda planer, satsa på det oprövade

Det här skulle jag gjort annorlunda

”I startskedet lagt mer fokus på produkten och mindre på mig som person.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.