Från hårdvara till mjukvara. Ellinor Eineren gjorde om affärsmodellen och tar nu betalt för resultatet. Det gav affärerna en skjuts.
Foto: SÖREN ANDERSSON
NYHET Publicerad

Ny affärsmodell ger gladare kor och bättre ekonomi

VAD HÄNDE SEN Friska djur ger bättre ekonomi. Den enkla kalkylen startade företaget Agricam och i sin tur en modernisering av det svenska lantbruket. Sedan dess har Ellinor Eineren, genom att omvandla affärsmodellen i företaget, skapat en helt egen nisch.

Omslag Entreprenör nr 1 2012.

Omslag Entreprenör nr 1 2012.

Hon har satt bondgården på kartan som en högteknologisk och innovativ verksamhet. Dessutom skapat en egen nisch i en till stora delar konservativ bransch. För att nu inte tala om att vi utnämnde henne till ”Sveriges ovanligaste företagare” när Entreprenör gjorde ett reportage om henne och det egna företaget Agricam i januari 2012.

– Det är något som faktiskt följt mig sedan dess och enbart på ett positivt sätt. Människor kommer ihåg det och kan relatera det till mig när vi träffas, säger Ellinor Eineren, som strax efter reportaget stod inför ett stort kliv i utvecklingen av den egna verksamheten.

– Ja, jag gjorde faktiskt ett omtag på hela affärsmodellen, det var inte längre en kamera vi sålde utan ett resultat.

Den värmekamera det handlade om var en egen innovation. Den används till att diagnostisera juverinflammation med åtföljande mjölkstockning hos mjölkkor, en vanlig åkomma inom mjölkproduktionen. Ju tidigare den kan upptäckas, desto större chans att stoppa den. Därmed slipper korna en antibiotikabehandling och lantbrukaren ett stopp i mjölkproduktionen. Det sparar stora belopp och ökar välbefinnandet för korna.

Den helt nya tekniken togs emot väl i en bransch som inte är känd för att omfamna olika nymodigheter. Samtidigt funderade Ellinor Einergren på vad företaget egentligen sysslade med, var det att sälja en kamera eller att genomföra analyser och leverera ett resultat?

– Jag kom fram till att det var det senare, att vi är ett mjukvaruföretag.

Det blev startskottet till ett helt nytt sätt att sälja Agricam, kameran och analyserna. Ett vågat steg men också ett kalkylerat steg som bottnade i den egna starka tilltron till tekniken.

Annons

– Vi tar betalt för resultatet, alltså friskare djur. Slipper de sjukdomar har lantbrukaren inga kostnader och det är det överskottet som vi delar på. Vi kan alltså säga att ”om du använder de analysresultat som vi tar fram, då går du med vinst och den delar vi på”.

Det var ett omtag som blivit framgångsrikt men som också kräver omfattande fotarbete. Ellinor Eineren tillbringar mycket tid hos både nya och befintliga kunder runt om i landet. Efter fem år är Agricam ett välkänt namn ute bland gårdarna men det hindrar inte att säljkåren måste öka i styrka.

Med cirka 15 000 juveranalyser genomförda varje dag, har också en omfattande och närmast unik databas kring kors hälsa byggts upp. Det är kunskaper som kan användas även inom andra områden än just juverinflammationer, bland annat för att lägga upp foderstrategier och över huvud taget utveckla djurhållningen. De kan också komma till pass när ett par första, försiktiga steg utanför Sveriges gränser ska tas. Där finns större djurbesättningar och därmed större affärspotential.

– Tack vare att vi byggt upp långsiktiga relationer i branschen finns i dag ett igenkännande och en acceptans för vår produkt. Våra kunder vet att den skapar friska djur och med det en god ekonomi. Det är egentligen det bästa beröm vi kan få och är något som gör att det alltid känns bra att gå till jobbet.

Tre saker jag lärt mig

- Saker och ting tar tre gånger så lång tid som man tror
- Följaktligen är tålamod en viktig erfarenhet
- Våga ändra gjorda planer, satsa på det oprövade

Det här skulle jag gjort annorlunda

”I startskedet lagt mer fokus på produkten och mindre på mig som person.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.